Pacificació del trànsit

Vilanova completa la connexió de mar a muntanya amb el carril bici de la rambla Pirelli

El cordó d'aparcament existent en el tram final de la rambla s'elimina i la parada de taxis es trasllada a l'inici del dic de Ponent

Vilanova completa la connexió de mar a muntanya amb el carril bici de la rambla Pirelli. Ajuntament de Vilanova

Vilanova completa la connexió de mar a muntanya amb el carril bici de la rambla Pirelli. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El pròxim dimecres 19 d'octubre comencen les obres del carril bici de la rambla Joan Baptista Pirelli entre el carrer de Pere Jacas i el passeig del Carme. Aquest carril bici segregat i segur, de 200 metres lineals, completa la connexió en l'eix nord/sud entre la ronda Ibèrica i el front marítim, amb una infraestructura de mobilitat sostenible.

La intervenció per completar aquest carril bici és previst que estigui acabada en menys de 10 dies. Durant aquest període el trànsit de vehicles estarà tallat des de Pere Jacas i també es produiran talls puntuals de trànsit al passeig del Carme.

Un cop finalitzada l'actuació, la rambla Pirelli passarà a tenir un únic sentit de circulació de baixada en direcció a mar. El cordó d'aparcament existent en el tram final de la rambla s'elimina. La parada de taxis es trasllada a l'inici del dic de Ponent. La zona habilitada com a aparcament de motocicletes es ressituarà al lateral del passeig i per a reordenar la logística de mercaderies es traslladen les places de càrrega i descàrrega a l'inici de la mitgera del mateix passeig.

El carril bici de Sama/Pirelli conforma una via pedalable central que connectarà la ciutat en l'eix nord/sud. Aquesta nova infraestructura pedalable uneix el passeig del Carme amb la ronda Ibèrica. Gran part del seu traçat, fins al capdamunt de la rambla Sama, a la cruïlla amb el carrer del Teatre ho fa amb un carill bici segregat de 1.460 metres. La connexió amb la ronda Ibèrica es completa amb el ciclo carrer de Santa Anna fins al carrer dels Estudis i de Miquel Guansé. Aquests dos trams de carrer seran habilitats també pròximament, tot reforçant la seva condició de vies ciclables per completar aquest eix que tindrà un total de 1.750 metres.

El pas de bicis es quadruplica

Les dades de mesura de la intensitat de pas de bicicletes i patinets en el tram de carril bici de Salvador Samà confirmen el fet que allà on s'habiliten les infraestructures per a bicicletes s'incrementa de forma exponencial l'ús d'aquests vehicles. Les mesures fetes al juliol de 2022 indiquen una mitjana diària de pas de 932 bicicletes.

En relació a les IMD que oferia el pla de mobilitat del 2016 gairebé es quadruplica el nombre de bicicletes. Sobre les darreres dades de la diagnosi prèvia (feta a cap al final de 2021) del nou pla de mobilitat, en procés de redacció, suposa haver duplicat aquest pas de bicicletes. I tot això sense tenir completada la connexió amb el passeig marítim.

El carril bici de Samà/Pirelli resol en part el dèficit de connexions mar/muntanya existents fins ara a la xarxa ciclable de la ciutat.Fins ara els eixos per a bicicletes en sentit mar/muntanya més extensos els constituïen els carrils bici de la rambla Sant Jordi (que no connecta encara amb el barri de mar amb un carril segregat) a la banda est de la ciutat o des de la rotonda de Zamenhof amb la ronda ibèrica fins al passeig de ribes Roges tot resseguint el torrent de Sant Joan fins a la rambla de Lluís Companys, per la banda oest. Un altra via de connexió nord/sud pendent tambe de la adequació d'alguns dels trams és la que transcorre des de la ronda Ibèrica, per casernes, plaça Llarga, Correu, Pàdua i Hernani fins al carrer de la Llibertat, Àncora i fins al passeig Marítim.

L'eix Samà/Pirelli ha de contribuir per la seva centralitat i com una de les principals infraestructures ciclables  a la descongestió de pas de bicicletes i patinets per la rambla principal i la rambla de la Pau. Aquests vehicles utilitzen les zones exclusives de vianants com a itineraris segurs. Això però incrementa la pressió de la mobilitat i la convivència entre usuaris en aquestes zones de vinanats. Ara bicicletes i patinets disposaran d'una via alternativa més ràpida i directa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local