Flash

Sant Camil es torna a col·lapsar

La manca de llits ha provocat els darrers dies llargues esperes dels malalts pendents de ser ingressats

Les urgències de l'Hospital Sant Camil, col.lapsades. FdG / C. Castro

Les urgències de l'Hospital Sant Camil, col.lapsades. FdG / C. Castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'hospital ha hagut de posar dos pacients a les habitacions individuals per pal·liar la saturació

El centre diu que no ha augmentat el número d'urgències, però sí s'ha notat la «pressió assistencial»


L'hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes ha tornat a col·lapsar-se els darrers dies. La manca de llits ha obligat a mantenir als boxs o als passadissos del servei d'urgències els pacients que han de ser ingressats. La situació va esdevenir caòtica el cap de setmana passat, quan les habitacions individuals es van haver de convertir en dobles per poder absorvir els malalts d'urgències. Arran del creixent malestar social i la pressió mediàtica, la direcció de l'hospital va emetre ahir un comunicat per explicar que es tracta d'una «situació d'excepcionalitat» agreujada per «l'increment de la pressió assistencial» que hi ha hagut des de començaments d'any.

La situació ha estat «excepcional» i «exagerada», segons reconeixia ahir la mateixa direcció del centre sanitari. Arran del col·lapse d'urgències per la manca de llits hospitalaris, l'Hospital-Residència Sant Camil ha optat per una sèrie de «mesures pal·liatives», que han consistit a posar en funcionament els llits de la unitat sisena (antiga pediatria) i disminuir la programació quirúrgica no urgent. També per pal·liar la «saturació» del darrer cap de setmana es va procedir a utilitzar com habitacions dobles un total d'onze habitacions individuals.
Joan Bosch, director mèdic de l'Hospital-Residència Sant Camil, explicava ahir al migdia que la situació tendia a la normalitat i que es preveia que no quedaria cap habitació individual amb dos llits al final del dia.

Les urgències de la tarda, no obstant, amb alguns pacients derivats de l'hospital de Sant Antoni, van complicar la jornada fins al punt que algun pacient encara va haver d'estar-se hores als passadissos esperant l'assignació d'una habitació.

La direcció de l'hospital constata que s'ha produït un «increment de la pressió assistencial des de començament d'any», concentrada especialment els dos darrers caps de setmana. Tot i així, el comunicat que el centre va fer públic ahir afirma que «no s'ha detectat un increment significatiu del número d'urgències».
Joan Bosch nega l'existència de cap tipus d'epidèmia de grip, i explica que la majoria d'ingressos dels darrers dies han estat de gent gran amb patologies diverses i amb necessitat de diversos dies d'estada a l'hospital. La situació de col·lapse «probablement té relació amb l'onada de fred, que ha provocat que els malalts necessitin més estades hospitalàries», diu la nota que va emetre ahir el centre.

Pocs recursos
Joan Bosch, director mèdic de l'hospital, reconeixia ahir que en situacions com aquesta el centre ha de «gestionar un bé escàs, i això crea tensions». La gran afluència d'urgències el dijous de la setmana passada va provocar el caos divendres, festa de Sant Antoni Abat. A la tarda, els malalts ingressats a la segona planta de l'hospital en habitacions individuals van veure com aquestes es convertien en dobles per poder encabir més malalts. Aquesta situació va provocar les queixes d'alguns dels familiars, que no podien disposar ni d'una cadira per seure dins l'habitació, senzillament perquè una cadira no hi cabia, i hi havia l'espai just perquè hi poguessin passar les infermeres. «És evident que són mesures que no agraden. Entenem que això és posar pedaços i que s'ha d'escollir entre dues opcions dolentes: deixar el malalt a urgències o fer doble una habitació individual i, en aquest cas, vam fer el menys dolent», explica el doctor Bosch. L'hospital insisteix que es tracta d'una situació «excepcional» i que s'espera que sigui «puntual».

Bosch s'ha mostrat comprensiu amb el malestar que aquesta situació pot crear entre la ciutadania, i defensa que la feina de l'hospital és gestionar els recursos de què disposa. «Quan revises, veus que possiblement pots gestionar millor -accepta-, però la planificació no està a l'abast dels hospitals». Efectivament, la reducció de llits hospitalaris a una comarca en creixement constant des de fa anys ha estat motiu de discrepàncies des de diferents sectors. Joan Bosch sosté que, al cap i a la fi, els llits són els que són, i qualsevol plantejament té unes traduccions pressupostàries perquè la sanitat «costa diners».

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local