Ple municipal

El ple desencalla la planifació de l'Eixample Nord amb tensió i retrets entre els grups

El govern vilanoví, amb el suport d'ERC, C's, PP i la regidora Carme Reina, aprova la modificació del pla general per desencallar un sector que marcarà el creixement futur de la ciutat

Es preveu dividir l'Eixample Nord en tres sectors per controlar el seu desenvolupament

La CUP estudia emprendre accions legals 'per aturar aquesta barbaritat'

Redacció Vilanova i la Geltrú 02-05-2016 9:10 Lectures 2432
Ple municipal de Vilanova. EIX

Ple municipal de Vilanova. EIX

El ple de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest vespre una modificació puntual del pla general que permet desencallar la planificació urbanística de l'Eixample Nord. L'aprovació ha comptat amb el suport dels dos socis de govern, CiU i PSC, i dels grups d'ERC, C's, PP i la regidora no adscrita Carme Reina. La CUP i Som VNG, han votat en contra i han estat molt crítics amb el projecte i tot el procés urbanístic al voltant d'aquest sector.

El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha destacat que la d'aquest vespre ha estat una de les modificacions més importants del pla general des de la seva aprovació l'any 2001: "l'Eixample Nord és l'espai de creixement natural de la ciutat i seguirà un model que donarà una nova centralitat al nucli històric de Vilanova i la Geltrú. No serà només un espai residencial, sinó que ha de permetre el desenvolupament econòmic de la ciutat". Llobet, que ha comparat aquest planejament amb el de l'Eixample Gumà, ha puntualitzat que el 64% del sector tindrà un ús públic i el 36% restant estarà destinat a sòl residencial i activitat econòmica: "el projecte preveu recuperar el sistema de torrents com a gran parcs connectors i es preveu un espai central amb places i zones verdes, a més de rondes travesseres per assumir la mobilitat de la zona. Però aquesta és una gran idea de conjunt que no es farà ni es desenvoluparà ni de forma sencera ni de forma inminent".

El govern local ha reivindicat "la necessitat de tenir una planificació de futur i evitar un creixement sense ordre". Gerard Llobet ha defensat que serà un "procés pautat en el temps i en l'espai, per això s'aprova dividir aquest gran sector en tres per a desevnolupar en 70 o 80 anys". El regidor d'Urbanisme ha explicat que s'augmenta l'edificabilitat per fer viable el procés i perquè respon a un urbanisme més sostenible i ha destacat que l'aprovació d'aquest ple permet protegir definitivament la platja Llarga i fer una reserva de futur per a la construcció d'un nou hospital. 

Les entitats APMA i ECOL3VNG han intervingut a la sessió plenària per demanar el vot negatiu dels partits a aquest punt. Jaume Marsé, en nom de l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient, ha recordat que la seva entitat ja va intervenir al ple fa 15 anys, durant l'aprovació del pla general, per titllar el document d'expansionista: "el panorama parla per si sol del fracàs i el malbaratament del pla general. Ara ens trobem amb un document obsolet i fracassat, les previsions eren equivocades, i cada any que passa encara ho són més. L'APMA ha reclamat una planificació sostenible de la ciutat i ha recordat als grups que es van comprometre el mandat passat en la redacció d'un nou del pla general que encara no s'ha fet. Per la seva part, l'organizació ECOL3VNG va donar veu a una de les propietàries actuals de terrenys agrícoles a l'Eixample Nord, que també va demanar als grups un vot contrari: "cultivem aliments ecològics, les nostres terres han passat de generació a generació, aquest sector representa l'essència de la cohesió socials i no ens cansarem de dir que estem farts els macroprojectes que només responen als interessos del capital. Què menjarem demà si ho asfaltem tot?".

Els primers a anunciar el seu vot contrari a la modificació del pla general ha estat el grup de Som VNG, que ha reconegut que el creixement que es preveu a l'Eixample Nord segueix "el model de ciutat mediterrània, compacte i estable, que és el model més sostenible", però ha dubtat de la necessitat que la ciutat creixi: "Aquí qui controla el temps no és l'Ajuntament. Ara és l'INCASOL i Subirats Berenguer i després ho seran les constructores propietàries", ha lamentat Deborah Zimmerman.

Per la seva part, ERC ha donar suport a la iniciativa del govern i ha argumentat que "el creixement de la ciutat sovint es vincula a la temuda bombolla immobiliària, però el planejament de l'Eixample Nord té més recorregut i es vincula a la reindustrialització de la ciutat". Queti Vinyals ha demanat al govern que "ara més que mai caldrà que la informació sigui transparent, concreta i de fàcil accés i que es compti amb totes les associacions veïnals. Vilanova necessita el planejament de l'Eixample Nord perquè és i ha de seguir sent una ciutat mitjana de referència al país".

La crítica més dura contra el planejament de l'Eixample Nord ha vingut per part de la CUP, que ha alertat que s'augmenta l'edificabilitat dels ector prop d'un 50%: "El govern ha fer una maniobra per deixar la CUP fora del Consorci per al desenvolupament urbanístic de l'Eixample Nord per poder desencallar aquest planejament. El que s'aprova avui és el projecte de desenvolupament de l’Eixample Nord i es porta com a modificació puntual per dividir-ho en tres sectors", ha explicat Marta Jofra, que ha anunciat que la CUP estudia emprendre accions legals per "aturar aquesta barbaritat". La CUP ha lamentat que "tenim una ciutat sense consolidar i ho estem obviant amb aquesta aprovació. Volem planificar de forma coherent, basant-nos en les necessitats reals de la ciutat i les persones, no del mercat. Tenim una ciutat poc cohesionada amb barris a mig construir i l'argument de l'hospital és només una acció de màrqueting del govern a la que s'ha sumat també ERC". Jofra ha anat més enllà i ha acusat el govern municipal d'aprovar un planejament "que ja sap que no tirarà mai endavant": "és irreal, però el vol tirar endavant perquè li falta valentia política per resoldre el problema d’una altra manera".

Ple municipal de Vilanova Ple municipal de Vilanova Grup municipal d'ERC. Ple municipal de Vilanova Juan Luis Ruíz, Neus Lloveras i Glòria Garcia. Ple municipal de Vilanova Ple municipal de Vilanova Neus Lloveras i Glòria Garcia Carmen Reina David Montes Juan Luis Ruíz i Neus Lloveras Francis Álvarez Enver Aznar Grup municipal de SOM VNG. Ple municipal de Vilanova Gerard Llobet i Teresa Llorens Ple municipal de Vilanova Ple municipal de Vilanova Ple municipal de Vilanova

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No