Rodalies

El Síndic demana el traspàs "integral" del servei ferroviari per acabar amb el tracte "vexatori" als usuaris

Ribó demana a la Generalitat que plantegi com millorar la gestió de les seves competències, tot i que admet que Foment té actualment la paella pel mànec pel que fa a les inversions

Bloqueig de viatgers a l'accés de l'estació de Rodalies de Badalona, el 9 de febrer de 2016. ACN

Bloqueig de viatgers a l'accés de l'estació de Rodalies de Badalona, el 9 de febrer de 2016. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera que s'ha de fer "ja" el traspàs "integral i total" del sistema ferroviari al Govern per tal que no es repeteixin escenes com la de passatgers que han de baixar del tren i creuar les vies per una incidència. Unes escenes que apunten a un tracte "vexatori" i "anacrònic del segle XXI", assenyala Ribó. En una roda de premsa posterior a una reunió amb representants de plataformes d'usuaris, el Síndic admet que actualment el Ministeri de Foment té la "paella pel mànec" a l'hora de decidir on es destinen les inversions prioritàries a infraestructures. Demana a la Generalitat que plantegi com "millorar la gestió en les seves competències", però ha indicat que quan es va fer aleshores el traspàs de la gestió de Rodalies a la Generalitat, aquest trasllat de competències estava "fortament condicionat" i era "molt desigual i molt insatisfactori", ha dit.

Aquest traspàs "condicionat" ho atribueix a la ja sabuda "manca de competències en les infraestructures, per "la mentalitat de com s'està treballant des del ministeri", i per "la pròpia inèrcia històrica de Renfe per tractar aquest tema". Ribó ha assegurat que, amb les dades i els fets sobre la taula "el ministeri de Foment, Adif i Renfe atempten contra els Drets de les persones de Catalunya".

A l'octubre està previst que Ribó presenti al Parlament un informe sobre els drets dels usuaris del tren, document que ja ha rebut el ministeri de Foment –que encapçala actuament en funcions el també ministre de Justícia, Rafael Català-, els grups parlamentaris i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que era la titular de Foment fins el seu nomenament a la cambra titular de Foment. A partir del recollit de diverses trobades amb plataformes d'usuaris, l'informe recull una setantena de punts amb recomanacions per millorar els drets dels passatgers de ferrocarri (tren, metro, tramvia), amb èmfasi especial a les persones amb mobilitat reduïda.
Ho ha dit acompanyat de representants de les Plataformes 'Trens Dignes a les Terres de l'Ebre', 'Perquè no ens fotin el tren', que engloba els usuaris de la línia R3 (Barcelona-Vic-Ripoll-Puigcerdà) i 'Trens Dignes a Lleida' de l'R12 (Hospitalet de Llobregat – Lleida), que també passa per localitats del Bages i de l'Anoia i que reclama, entre d'altres, que l'actua R4 que acaba a Manresa, finalitzi el seu trajecte a Calaf.

Sobre si el traspàs absolut a la Generalitat serà garantia d'un millor servei dels trens, Rafael Ribó ha apuntat que, com a mínim, en cas d'incidència "podrem exigir amb proximitat i amb responsabilitat immediata" a l'Administració corresponent. Ha definit que actualment la "descoordinació" és tal que no ha dubtat a assenyalar que "tot queda dins una 'jungla' de coses, no pròpies del segle XIX, sinó del XVIII, encara que llavors no hi haguessin trens". A tall d'exemple, que la nòmina de treballadors de Renfe es continuï fent des de Madrid quan és "un operador que està al servei de la Generalitat de Catalunya", ha dit.

Actuacions fins ara

El Síndic ha avançat en la trobada d'aquest dimarts la informació que ha recollit sobre les mesures adoptades i les previstes pel Ministeri de Foment i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat amb relació a l'estat de l'R3, l'R12, l'R15 i l'R16.

Segons les informacions obtingudes, de l'R16 (trajecte Barcelona-Tortosa) ha destacat la modificació provisional dels horaris, malgrat l'increment del temps del trajecte 8 minuts de mitjana sobre els horaris anteriors. En aquest punt, la portaveu de 'Trens Dignes a les Terres de l'Ebre', Montse Castellà, ha apuntat que entre l'11 de juliol i l'11 de setembre es van registrar a la línia un total de 20.016 minuts de retard, el que equivaldria a 14 dies seguits. Per això, ha considerat que la Generalitat "també hauria de posar-se les piles". Una altra mesura destacada és l'entrada en vigor d'un règim especial de la Devolució Xpress per als usuaris, que podran demanar-la a partir de retards superiors a 7 minuts, en comptes dels 15 habituals.

Quant a l'R3, es redactarà un nou estudi informatiu dels trams Montcada-Parets del Vallès i la Garriga-Vic, i es farà la tramitació ambiental i la informació pública del tram Parets del Vallès-La Garriga que sigui necessària i la redacció dels projectes constructius corresponents, prioritzant els trams Parets del Vallès-Granollers-Canovelles i les Franqueses del Vallès-La Garriga.

Pel que fa a l'R12 (Hospitalet de Llobregat–Lleida), ha destacat que recentment s'ha restablert el servei entre Tàrrega i Cervera, que aquest estiu es feia en autocar. Tot i així, Marc Tostado de 'Trens Dignes a Lleida', lamenta que no es destinin esforços en el tren, quan és un mitjà més ràpid que el trajecte en vehicle rodat. Finalment, sobre l'R15, el Síndic ha subratllat la necessitat de millorar les freqüències de matí, ja que en la franja de 8.26 a 12.15 no hi ha cap servei.

El Síndic reclama la màxima celeritat en la implementació d'aquestes mesures, que poden pal·liar parcialment els problemes actuals, malgrat que les considera insuficients per solucionar-los definitivament i exigeix mesures estructurals profundes en aquestes tres línies de Rodalies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local