Sòl no urbanitzable

Bosc Verd denuncia que Grup Ametller vol construir un Agroparc de 121 hectàrees en una zona protegida del Penedès

El col·lectiu ecologista alerta que 'tots els planejaments territorials protegeixen aquest espai', entre Gelida i Sant Llorenç d'Hortons

Jordi Asensi i Joan Cristià, responsables del col·lectiu ecologista Bosc Verd. Roger Vives

Jordi Asensi i Joan Cristià, responsables del col·lectiu ecologista Bosc Verd. Roger Vives

El col·lectiu ecologista Bosc Verd ha posat el crit el cel davant la intenció del Grup Ametller de construir un Agroparc de 121 hectàrees en sòl no urbanitzable en els termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d'Hortons. Així ho han fet públic aquest dilluns al vespre el president de l'entitat Jordi Asensi i Joan Cristià, que han explicat que en tenen constància des que a principis de novembre l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona els hi va comunicar l’avanç de projecte.

Mitjançant un pla especial urbanístic, el Grup Ametller disposaria d’una zona industrial d’elaboració de productes alimentaris amb granges, hotel, aparcament, hivernacles i els corresponents vials de connexió.

Asensi alerta que “tots els plantejaments territorials protegeixen aquest espai, ja siguin els POUM dels dos municipis, el Pla Director de l'Alt Penedès, el Pla Metropolità de Barcelona o la Carta del Paisatge”, motiu pel qual “si es tirà endavant considerarem que el projecte neix amb la connivència de les administracions”.

El president de Bosc Verd assegura que “les zones industrials proposades han d’anar a les ja existents a la comarca, a dia d’avui hi ha desocupació en polígons tant de l’Alt Penedès com del Baix Llobregat Nord”, alhora que en denuncia l’especulació: “el sòl no urbanitzable és molt més barat que l’industrial”.

Per la seva part, Cristià subratlla que “el projecte parla de crear 700 nous llocs de treball, quan realment el que es faria seria reubicar els existents en altres indrets i centralitzar-los en aquest punt”. A més, apunta que “el Grup Ametller vol crear un parc temàtic en una zona on la pròpia carretera existent, la BV-2249, no pot assumir la visita de 200.000 persones a l’any amb els seus vehicles tal i com es preveu en el projecte”. Un altre punt criticat pel col·lectiu ecologista és que l’Agroparc “trencaria el connector ecològic entre les serralades Litoral i Prelitoral”.

Un dels primers passos que preveu Bosc Verd és realitzar reunions amb els veïns dels dos municipis i crear una plataforma en defensa d’aquest espai.

Durant el 2017, la Generalitat ha de decidir si dóna llum verda al projecte, posteriorment, en cas afirmatiu, hauria de passar pel seguit d’aprovacions administratives. Tot plegat, per tenir-ho enllestit el 2022.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!