Bruno

La ventada més forta dels 9 últims anys al Penedès

Destaca que a Cunit es va registrar una ratxa de 91,8 km/h, la més forta de tota la seva sèrie d'11 anys de registres

ACN Cunit 28-12-2017 22:29 Lectures 1687

Tot i que el temporal de vent d'aquest dimecres no va ser excepcional, en alguns sectors del litoral i prelitoral feia gairebé 9 anys, des de l'extraordinària ventada del 24 de gener del 2009, que no es mesuraven ratxes tan fortes. És el cas de les estacions l'Anoia, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Barcelonès. I destaca, especialment, Cunit, que va registrar una ratxa màxima de 91,8 km/h a tres quarts d'una del migdia, és la més forta de tota la seva sèrie d'11 anys de dades. La ventada va ser provocada pel pas d'una profunda depressió atlàntica pel canal de la Mànega i va venir acompanyada d'un front fred que va provocar precipitació minsa a gran part del país la matinada de dimecres i posteriorment una nevada general al Pirineu, amb gruixos de més de 10 cm en alguns fons de vall (Aran, nord del Pallars Sobirà i de la Cerdanya) i de fins a més de 50 cm de neu nova en alguns sectors d'alta muntanya.

El vent es va començar a reforçar durant les darreres hores del dia de Sant Esteve, sobretot a cotes altes del prelitoral, amb una ratxa màxima de 108,4 km/h al Puig Sesolles (1.668 m), al Montseny. Però va ser durant el dimecres quan la ventada va ser més extensa i amb ratxes més fortes a bona part del país, especialment al centre i sud, així com a cotes altes del Pirineu i Prepirineu.

Destaquen especialment les ratxes màximes de les comarques del litoral i prelitoral central i sud, aproximadament des del Vallès i el Maresme cap al sud. En aquests sectors, al llarg del dimecres es van arribar a superar els 70, 80 o 90 km/h, sobretot a les hores centrals del dia.

Amb tot, al conjunt del país no es pot parlar de ventada excepcional, ja que hi ha un 90% d'estacions que aquest mateix any havien mesurat alguna ratxa màxima superior.

Fins a més de mig metre de neu nova a cotes altes

A les cotes mitjanes i altes del Pirineu axial els gruixos de neu nova han superat en general els 20 cm, però de manera molt condicionada pel vent. Entre les estacions d'alta muntanya de la XEMA i la XOM destaquen especialment els 67 centímetres de Certascan (2.400 m), a l'extrem nord del Pallars Sobirà.

Caiguda d'un arbre a la via pública a les Roquetes, Sant Pere de Ribes La forta ventada fa caure l'històric pi del carrer del Pi de Ribes
Referèndum

El resultats del referèndum i la Vegueria Penedès

Jaume Casañas

El passat dia 1 d'Octubre el país va viure un dia històric amb la realització del Referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Es van viure moments de molta intensitat i de molt de sentiment, i el Penedès com la resta de territoris de Catalunya va respondre

ENQUESTA WEB

Les obres més importants realitzades per la Demarcació de Costes de l'estat han convertit l'esplanada on hi aparcaven els vehicles en un sistema dunar que evitarà l'erosió natural i que ha permès convertir aquesta platja semiurbana en una platja natural.

Com valores la naturalització de la platja del Far de Vilanova?

Molt bé
Malament
M'és indiferent