Masia Barreres

El veïnat del Tacó espera que el nou parc comercial sigui "una oportunitat de millora del barri"

Demanen millores en la mobilitat de la zona per poder assumir el nou trànsit que generarà el sector

El veïnat del Tacó espera que el nou parc comercial sigui

El veïnat del Tacó espera que el nou parc comercial sigui "una oportunitat de millora del barri". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre Cívic del Tacó va acollir ahir al vespre una trobada entre el Govern Municipal i veïns del barri per tal d'explicar el nou projecte del Parc Comercial de Masia en Barreres. La trobada, que va congregar a gairebé una trentena de veïnes i veïns, forma part de les reunions que el Govern està mantenint amb diferents agents econòmics i socials de la ciutat per debatre entorn a aquesta qüestió.

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras va començar explicant que el nou propietari de la pastilla del polígon de la Masia en Barreres on hi havia Cemex, ha decidit promoure el seu us comercial i que l'Ajuntament li està demanant un seguit de contraprestacions que "passen per millorar els accessos al polígon des de la C31 i la C15." Juan Luís Ruiz, primer tinent d'alcaldia i regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació, va explicar que el nou Parc Comercial és una iniciativa privada que posa en marxa un us comercial ja previst a la zona "entenent que ha de beneficiar la ciutat i al barri del Tacó". Ruiz es va referir a un estudi sobre el comerç de Vilanova i la Geltrú, realitzat per la Diputació de Barcelona el 2014, on s'adverteix que la ciutat està patint una fuga de compradors a causa dels usos horaris de la ciutat i que, a més, es detecta un dèficit en la seva oferta comercial. Per Ruiz el projecte de Parc Comercial "reforça el paper de Vilanova i la Geltrú com a capital comercial del Penedès, crearà 600 llocs de treball directes, atraurà més compradors, beneficiarà el comerç de la ciutat, i s'adequa a una oferta que ja existeix al territori."

El regidor també va explicar que la posada en marxa d'aquest parc hauria de comportar canvis en els horaris comercials. "Som l'única ciutat costanera de la comarca del Garraf que no obre els diumenges. Aquests horaris son contraris als usos turístics." Finalment va voler deixar clar que la proposta de canvi d'horaris comercials només afectarà al barri de mar, als establiments de la ronda d'Europa i al parc comercial de la Masia en Barreres, "perquè el centre el volem blindar. El que volem portar al ple ordinari de març són només dos punts. La modificació del pla general per millorar els accessos – sense variar usos o edificabilitat – i l'ampliació dels horaris comercials a les zones esmentades. Sobre l'ús comercial del sector, ja està definit per la Generalitat de Catalunya."

Durant el torn de Gerard Llobet, regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, es va posar a l'auditori en antecedents històrics de Masia en Barreres i de la seva actual situació d'abandó i precarietat. Llobet insistí en que la modificació que es planteja del pla general no és sobre els usos o la edificabilitat, sinó que només parla de l'ordenació de la mobilitat a través de la creació de nous accessos pel polígon i per la ciutat des de la C15 i la C31, a més d'una més racional distribució de l'espai que, entre d'altres coses, permetrà ampliar la nau de l'Arxiu Històric Comarcal en un futur, si així es considera oportú. Llobet afegí que la creació del nou Parc Comercial també representarà la millora del transport públic perquè hi haurà una nova parada a Masia en Barreres que, fins i tot, podria arribar als antics cinemes Lauren en cas que aquests es tornessin a posar en funcionament, aprofitant la revitalització del polígon. El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient va sintetitzar explicant que el projecte del nou Parc Comercial suposarà "la creació de 600 llocs de treball directes, amb cost zero per l'Ajuntament i una inversió per part de l'operador de 75 milions d'euros. Això suposarà la creació de 19.000 metres quadrats de sales de vendes, un estacionament per a 1000 o 1200 vehicles i uns ingressos a les arques municipals de 650.000 euros, aproximadament."

Amb els diners recaptats per l'Ajuntament, l'equip de govern proposa invertir-los en la millora del barri del Tacó, i sobretot en la racionalització i la pacificació de l'avinguda de Vilafranca, que es preveu esdevingui un eix vertebrador de connexió amb el centre de la ciutat. D'aquesta manera Llobet ha exposat un projecte que contempla l'eixamplament de voreres, la instal·lació d'arbrat, un nou enllumenat públic, places d'estacionament, regulació semafòrica, passos elevats per regular la velocitat, nou mobiliari urbà i nous passos de vianants. Això també s'acompanyarà de la revisió de la senyalització i mesures per pacificar carrers com el dels Crespellins i el del Pare Pibernat. "La voluntat es conferir un tipologia de carrer i no de carretera com passa a l'actualitat."

Pel president de la Associació de Veïns del Tacó, Alfredo Villa, es tracta "d'una oportunitat única per a poder dignificar el barri" i va proposar idees com la creació d'un servei d'autobusos llançadora que connectin directament el Parc Comercial amb el centre de la ciutat i a l'inrevés.

Les veïnes i els veïns també van mostrar preocupació per alguns aspectes del barri com la il·luminació antiga o la velocitat dels cotxes a l'avinguda de Vilafranca. En aquest darrer aspecte l'alcaldessa es va comprometre a trobar, en breu, una solució.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local