Ple municipal

El ple de Vilanova aprova la modificació del pla general per impulsar el parc comercial de Masia Barreres

El consistori vilanoví ha desestimat les al·legacions contra el projecte que havien presentat l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l'associació Viu Comerç i la CUP

El ple de Vilanova aprova la modificació del pla general per impulsar el parc comercial de Masia Barreres. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilanova aprova la modificació del pla general per impulsar el parc comercial de Masia Barreres. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple municipal de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest vespre la modificació provisional del pla general per impulsar el parc comercial de Masia Barreres. L'aprovació ha comptat amb el suport del govern, el PSC, el PP i la regidora no adscrita Carmen Reina, l'abstenció d'Ariadna Llorens i l'oposició frontal de Som VNG i la CUP. Precisament, aquest últim grup municipal va presentar al·legacions a la modificació del POUM, juntament a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i de l'associació de comerciants Viu Comerç, però el govern ha desestimat totes aquestes al·legacions. El regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, ha explicat que l'aprovació és un pas endavant en el desenvolupament d'un projecte important per al futur de la ciutat que suposarà un nou pol d'atracció supracomarcal. I és que el projecte del parc comercial a la Masia d'en Barreres de Vilanova suposarà la creació d'uns 600 llocs de treball i la inversió privada de 75 milions d'euros a la zona, segons les previsions del consistori.

L'ús comercial d'aquest polígon ja estava admès, atès que, tot i estar fora de la trama urbana consolidada, el 2017 el Parlament de Catalunya va permetre una superfície máxima de venda de 19.000 m2 a la zona sempre i quan “la parcel·la estigui connectada amb la trama urbana consolidada mitjançant un vial estructurant del municipi”, i el projecte es materialitzi “abans del 31 de desembre de 2021”. La modificació que s'ha aprovat avui al ple dóna llum verda a la reurbanització de la finca que ocupava l'antiga cimentera Cemex i a les noves connexions viàries que representarà el parc comercial.

Des de l'oposició municipal, PSC i PP han defensat l'oportunitat econòmica que representa el projecte i la reactivació d'aquest sector de la ciutat, tot i que han criticat el govern local per la falta de diàleg en el procés. Han estat especialment crítics amb ERC, que en el moment de l'aprovació inicial era a l'oposició i va reclamar al govern d'aquell moment, format per CiU i PSC, algunes millores que diuen que ara no es contemplen. El regidor socialista Gerard Llobet ha recordat que la modificació del pla general que s'ha aprovat "ni és requalificació de terrenys, ni canvi edificabilitats, ni és un canvi d'usos ni res" i ha lamentat que "ERC reclamava debat quan era a l'oposició, però ara no s'ha fet i tampoc hi ha rastre de les seves demandes en aquell moment: aparcaments dissuassoris a Sant Jordi, el pla comercial, els accessos a la rambla Pep Ventura, els corredors verds, la reurbanització de l'avinguda de Vilafranca". Per la seva part, el regidor popular, Carlos Remacha ha defensat que el projecte del parc comercial "no és competència per al desenvolupament d'altres tipus de comerç a la ciutat" però ha criticat que "si el projecte suposarà un pol d'atraccció supracomarcal, s'hauria d'haver vetllat per l'entesa amb els altres municipis, especialment amb Sant Pere de Ribes".

Som VNG i CUP rebutgen frontalment el projecte de parc comercial ja que consideren que representa un agressió a l'economia local i al model de ciutat. La regidora de Som VNG Deborah Zimmerman ha criticat la modificació del POUM: "No ens podem rendir a les necessitats del privat. Cal una revisió del POUM, però una cosa és atraure inversions i l'altre és que el pla general es modifiqui al gust del millor postor". Som VNG s'ha desmarcat del model de comerç que representa aquest projecte: "Vilanova és capital de comarca i això no pot representar créixer a costa de la resta del territori. Només s'ha escombrat cap a casa a risc de perjudicar projectes similars dels voltants que ja funcionen", ha puntualitzat Zimmerman. En aquest línia, el regidor de la CUP, Jaume Marsé, ha lamentat que s'hagin desestimat les 11 al·legacions que el seu grup va presentar a la modificació del pla general: "L'Ajuntament ha passat per sobre de tot. Es perverteix el principi de desenvolupament sostenible amb un parc comercial l'interés públic del qual no està demostrat". Marsé remarca que el projecte "altera el caràcter i la identitat de la ciutat".

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local