Canvi Climàtic

Renfe calcula que un tren de Rodalies en hora punta permet treure més de 600 cotxes de la carretera

A nivell estatal, l'estalvi és d'1,8 milions de tones de diòxid de carboni

ACN Barcelona 30-11-2018 21:46 Lectures 1998

La companyia Renfe calcula que per cada tren de Rodalies que circula per l'àrea metropolitana de Barcelona en hora punta permet reduir la presència de més de 600 cotxes de les carreteres, el que suposa evitar tres quilòmetres d'autovies congestionades. En primer lloc, se situen els estalvis per Canvi Climàtic, amb 55,4 milions d'euros, seguits dels relatius a la contaminació local, amb 35,9 MEUR. Els accidents (33,5 MEUR), soroll (9,6MEUR) i altres impactes (12,5MEUR) tanquen la llista d’estalvis per disminució de costos externs. A nivell de l'Estat, l'estalvi del transport de viatgers i mercaderies va augmentar fins els 1.751 milions d'euros si s'avalua en funció d'aquests àmbits i un total d'1,8 milions de tones de diòxid de carboni.

Per primer cop a la sèrie històrica d’aquests estudis, tant a Madrid com a Barcelona, els estalvis derivats de la mínima emissió per part de Renfe d’emissions locals nocives (NOX, petites partícules i ozó, entre d'altres) passen a ocupar el segon lloc del rànquing de costos estalviats pels seu origen, desplaçant als accidents. I, segons la companyia, són càlculs conservadors, previs a la recent consideració dels gasos derivats dels transit com cancerígens per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Renfe va transportar el darrer any 465,2 milions de viatgers i 20,8 milions de tones de mercaderies al 2017 que, segons aquesta hipòtesi de substitució modal utilitzada per analitzar els costos externs que produeix el sector del transport, haurien requerit 348 milions de circulacions d’automòbils, 4 milions de circulacions de camió i el vol de prop de 104.500 avions.

Vegueria Penedès

CATsud, la regió del coneixement

Jaume Casañas

Catalunya és un territori divers amb necessitats diferents i especifiques per cada cas, la Catalunya Sud té unes necessitats especifiques, i necessita unes solucions i competències adequades a les seves necessitats sobretot pensant en un futur

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No