Canvi Climàtic

Renfe calcula que un tren de Rodalies en hora punta permet treure més de 600 cotxes de la carretera

A nivell estatal, l'estalvi és d'1,8 milions de tones de diòxid de carboni

ACN Barcelona 30-11-2018 21:46 Lectures 2250

La companyia Renfe calcula que per cada tren de Rodalies que circula per l'àrea metropolitana de Barcelona en hora punta permet reduir la presència de més de 600 cotxes de les carreteres, el que suposa evitar tres quilòmetres d'autovies congestionades. En primer lloc, se situen els estalvis per Canvi Climàtic, amb 55,4 milions d'euros, seguits dels relatius a la contaminació local, amb 35,9 MEUR. Els accidents (33,5 MEUR), soroll (9,6MEUR) i altres impactes (12,5MEUR) tanquen la llista d’estalvis per disminució de costos externs. A nivell de l'Estat, l'estalvi del transport de viatgers i mercaderies va augmentar fins els 1.751 milions d'euros si s'avalua en funció d'aquests àmbits i un total d'1,8 milions de tones de diòxid de carboni.

Per primer cop a la sèrie històrica d’aquests estudis, tant a Madrid com a Barcelona, els estalvis derivats de la mínima emissió per part de Renfe d’emissions locals nocives (NOX, petites partícules i ozó, entre d'altres) passen a ocupar el segon lloc del rànquing de costos estalviats pels seu origen, desplaçant als accidents. I, segons la companyia, són càlculs conservadors, previs a la recent consideració dels gasos derivats dels transit com cancerígens per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Renfe va transportar el darrer any 465,2 milions de viatgers i 20,8 milions de tones de mercaderies al 2017 que, segons aquesta hipòtesi de substitució modal utilitzada per analitzar els costos externs que produeix el sector del transport, haurien requerit 348 milions de circulacions d’automòbils, 4 milions de circulacions de camió i el vol de prop de 104.500 avions.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans