Canvi Climàtic

Renfe calcula que un tren de Rodalies en hora punta permet treure més de 600 cotxes de la carretera

A nivell estatal, l'estalvi és d'1,8 milions de tones de diòxid de carboni

ACN Barcelona 30-11-2018 21:46 Lectures 2787

La companyia Renfe calcula que per cada tren de Rodalies que circula per l'àrea metropolitana de Barcelona en hora punta permet reduir la presència de més de 600 cotxes de les carreteres, el que suposa evitar tres quilòmetres d'autovies congestionades. En primer lloc, se situen els estalvis per Canvi Climàtic, amb 55,4 milions d'euros, seguits dels relatius a la contaminació local, amb 35,9 MEUR. Els accidents (33,5 MEUR), soroll (9,6MEUR) i altres impactes (12,5MEUR) tanquen la llista d’estalvis per disminució de costos externs. A nivell de l'Estat, l'estalvi del transport de viatgers i mercaderies va augmentar fins els 1.751 milions d'euros si s'avalua en funció d'aquests àmbits i un total d'1,8 milions de tones de diòxid de carboni.

Per primer cop a la sèrie històrica d’aquests estudis, tant a Madrid com a Barcelona, els estalvis derivats de la mínima emissió per part de Renfe d’emissions locals nocives (NOX, petites partícules i ozó, entre d'altres) passen a ocupar el segon lloc del rànquing de costos estalviats pels seu origen, desplaçant als accidents. I, segons la companyia, són càlculs conservadors, previs a la recent consideració dels gasos derivats dels transit com cancerígens per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Renfe va transportar el darrer any 465,2 milions de viatgers i 20,8 milions de tones de mercaderies al 2017 que, segons aquesta hipòtesi de substitució modal utilitzada per analitzar els costos externs que produeix el sector del transport, haurien requerit 348 milions de circulacions d’automòbils, 4 milions de circulacions de camió i el vol de prop de 104.500 avions.

Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No