Ocupació

La Sareb cedeix a l’Ajuntament de Vilafranca l’ús de 15 pisos ocupats on hi ha “greus problemes de convivència”

El consistori desallotjarà els intrusos per destinar els habitatges a finalitats socials

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 23-05-2019 11:38 Lectures 3205
Pla obert de l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el director de Responsabilitat Social Corporativa de la Sareb, Gaspar González Palenzuela. ACN

Pla obert de l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el director de Responsabilitat Social Corporativa de la Sareb, Gaspar González Palenzuela. ACN

La Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) ha cedit a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès l’usdefruit de 15 pisos ocupats que estan generant “greus problemes de convivència”, segons ha destacat aquest dijous el govern municipal. El consistori ha recordat que alguns d’aquests immobles fa prop de 10 anys que estan ocupats per col•lectius “delinqüencials”, i ha assegurat que la mesura no afecta cap família en situació de vulnerabilitat. La cessió, per un període de quatre anys prorrogables, s’ha fet oficial amb la signatura d’un conveni que permet a l’Ajuntament desallotjar els intrusos i destinar els pisos a finalitats socials gràcies a una modificació legal aprovada l’estiu passat pel Congrés dels Diputats.

La cessió de l’ús a l’Ajuntament de Vilafranca és efectiva a partir d’aquest dijous, moment en què el consistori preveu engegar la maquinària dels serveis jurídics per a què estudiïn quines accions caldrà emprendre per desallotjar els ocupes dels 15 habitatges de la Sareb. Simultàniament als tràmits administratius i judicials, l’Ajuntament també preveu comunicar la situació als afectats “per si volen marxar a una altra ciutat, fet del qual n’estaríem encantats”, ha afirmat l’alcalde Pere Regull.

Regull ha insistit en diferenciar les ocupacions que tenen un rerefons social d’aquelles que s’emmarquen en la delinqüència. “Una cosa és una persona que és a l’atur, ocupa un pis i fa el que pot sense aportar problemes a la comunitat, i l’altra és aquella que ven droga, extorsiona veïns i fins i tot es dedica a la prostitució”, ha afirmat l’alcalde, que ha garantit que el consistori “busca alternatives” per als primers casos, mentre resol els segons “per la via que cal anar amb els delinqüents”.

El govern municipal ha assegurat que els ocupes dels 15 pisos cedits ara per la Sareb corresponen a aquest segon perfil, de caire “delinqüencial”, i Regull ha defensat el conveni com “el model a seguir per recuperar la normalitat”. “La normalitat és que els pisos buits no estiguin ocupats de forma fraudulenta, amb els problemes que comporten quan punxen la llum i els serveis sense seguretat ni condicions normals”, ha afegit, celebrant que la cessió d’ús “permetrà actuar”.

Tant el govern municipal com la Sareb han destacat que la cessió signada aquest dijous engloba 15 pisos considerats “prioritaris per tal de millorar sensiblement l’ordre públic”, si bé hi ha altres 15 pisos que també es podrien acabar incloent al mateix conveni. De moment, però, les dues parts volen veure quin és el resultat del primer gruix d’habitatges cedits.

L’acord signat a Vilafranca segueix el mateix patró dels convenis que la Sareb ha lligat anteriorment amb els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Badalona, així com també amb la Generalitat. El director de Responsabilitat Social Corporativa de la Sareb, Gaspar González Palenzuela, ha assegurat que els resultats obtinguts fins ara són “altament satisfactoris” gràcies al canvi de llei aprovat el passat mes de juliol, ja que la nova normativa dona garanties jurídiques als ajuntaments per desallotjar els habitatges de la seva propietat que estiguin ocupats.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No