Pobresa energètica

Endesa reclama a l'Ajuntament de Vilanova el deute de 124.933,89 euros de les famílies en situació de vulnerabilitat

La regidora d'Acció Social, Marta Guinda, ha explicat que el govern municipal considera aquesta carta com una amenaça inacceptable d'Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A principis d'agost l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i més de 200 consistoris catalans, va rebre una carta d'Endesa reclamant que es facin càrrec de la meitat del deute de les famílies que no hagin pogut pagar el rebut d'electricitat, per trobar-se en situació de vulnerabilitat. En el cas de Vilanova i la Geltrú, Endesa xifra aquest deute en 124.933,89¿€ corresponent a 129 famílies.

En aquesta carta, Endesa al·lega que "En cas contrari, ens veurem obligats a iniciar, a partir de l'1 d'octubre, els procediments de suspensió de subministrament establerts a la normativa".

La Regidora d'Acció Social, Marta Guinda ha explicat que el govern municipal considera aquesta carta com una amenaça inacceptable d'Endesa, que vulnera l'establert a la Llei 24/2015 per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.  Una empresa que l'any 2018 va tenir més de 1.500 milions d'euros de beneficis.

Per fer front a aquesta amenaça, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú considera necessari donar una resposta conjunta i contundent contra aquesta vulneració dels drets dels ciutadans, i per aquest motiu assistirà, com molts altres municipis que han rebut aquesta carta, a la reunió prevista el pròxim 5 de setembre a Terrassa.

A més, exigeix al govern de la Generalitat que prengui part en la solució d'aquest conflicte i estableixi els convenis necessaris amb les companyies de subministrament per concedir ajuts a fons perdut a les persones i unitats familiars en risc d'exclusió residencial o els apliquin descomptes molt notables en el cost dels consums mínims, tal com estableix a l'apartat 3 de l'article 6 de la Llei 24/2015, i li demana que elabori el reglament que la desenvolupi.

Endesa proposa a les administracions públiques cofinançar el deute acumulat

La companyia energètica Endesa ha proposat aquest estiu a les administracions públiques cofinançar al 50% del deute acumulat a Catalunya després de l'aprovació de la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. L'empresa té detectades prop de 25.000 persones vulnerables a Catalunya mitjançant els serveis socials, que, segons els seus càlculs, a 30 de juny del 2019 sumaven un deute de més de 21 milions d'euros. D'aquestes, només el 30% s'han beneficiat de les ajudes i els descomptes del nou Bo Social, que va aprovar-se a finals de l'any 2017. Aquestes persones en situació de vulnerabilitat, tant les que no s'han acollit al Bo Social com les que sí, segueixen acumulant deute.

L'objectiu de la firma és donar una solució a les persones en situació de vulnerabilitat abans que arribi l'hivern i evitar la interrupció de subministraments. A més, fa la proposta amb la voluntat de liquidar el deute pendent que s'ha generat fins al moment.

També subratlla que aquesta iniciativa se suma als 15 milions d'euros anuals que destina a finançar les ajudes i els descomptes del Bo Social a Catalunya, descomptes que van des del 25 al 40% del cost de la factura de la llum per a persones vulnerables i vulnerables severs, així com el cofinançament del 100% per als col·lectius amb el Bo Social que estan identificats com a vulnerables severs en risc d'exclusió social.

Així mateix, s'estableixen mesures de protecció per evitar el tall de subministrament a altres col·lectius com són les famílies amb fills menors de 16 anys, persones en situació de dependència reconeguda de grau II o III o amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local