Desescalada del confinament

Sitges prepara les platges per al desconfinament: mascaretes per accedir, control d'aforament i hamaques desinfectades

El municipi està dissenyant un protocol amb mesures de seguretat que evitin el contagi de la covid-19

Gran pla general aeri de tota la platja de Sant Sebastià de Sitges. Imatge publicada el 21 de juny del 2019. ACN

Gran pla general aeri de tota la platja de Sant Sebastià de Sitges. Imatge publicada el 21 de juny del 2019. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Obrir la temporada de platges el més aviat possible i amb màximes garanties de seguretat sanitària és l'objectiu primordial dels responsables de les guinguetes, els lloguers d'hamaques i tendals, el servei de socorrisme i l'Ajuntament de Sitges. Com fer-ho, és la principal preocupació. El sector ha començat a dissenyar un protocol que faci compatible l'accés a les platges amb la prevenció contra la covid-19. Utilitzar mascaretes per caminar per la sorra, controlar l'aforament i desinfectar les hamaques de lloguer són algunes de les propostes que hi ha damunt la taula. A l'espera de conèixer quines normes marcarà el govern espanyol, el municipi també preveu que cada persona necessitarà un espai de seguretat de setze metres quadrats.

L'Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges fa un mes que hauria de tenir tots els negocis en marxa, però el confinament derivat de la pandèmia del coronavirus ho ha fet impossible. Pendents que l'estat espanyol detalli quan es podrà recuperar l'activitat a la platja, el sector està definint un protocol de la mà de l'Ajuntament, la Policia Local i el servei de socorrisme. "Volem ser referents en seguretat sanitària amb les màximes mesures de desinfecció i control", remarca a l'ACN el regidor de Platges de Sitges, Guillem Escolà.

Durant les primeres reunions per definir aquest protocol, els responsables dels diferents serveis i negocis han plantejat, per exemple, l'ús de mascareta per accedir a la sorra. "Fins que no t'estiris a la sorra o vagis a l'aigua, caldrà dur-ne, igualment si t'aixeques per anar a la guingueta", apunta Escolà, que diu que aquesta és una mesura gairebé definitiva.

El regidor també avança que s'està buscant la fórmula per controlar l'aforament, ja que el govern preveu que aquest estiu les platges de Sitges hauran d'acollir només un terç dels banyistes d'anys enrere. L'opció que pren més força és reduir els punts d'accés a la sorra i situar-hi agents cívics que regularan l'entrada i sortida. Alhora, no es descarta crear un sistema informatiu que indiqui quina ocupació tenen cadascuna de les 19 platges del municipi.

Un cop a la sorra, una altra de les mesures és delimitar la distància de seguretat entre usuaris. Si es calcula que cada persona necessita un radi de dos metres per banda, l'àrea de seguretat per usuari seria de setze metres quadrats. De moment es tracta només d'una proposa que es podria acabar adaptant i que el radi de seguretat es calculés per unitats familiars.

Pel que fa als serveis, els responsables de les guinguetes i del lloguer d'hamaques, tendals o patins donen per fet que caldrà equipar tots els treballadors amb guants, pantalles de seguretat i mascaretes, alhora que els hi mesuraran la temperatura. "Serà molt dur haver de portar aquests equips de protecció a pràcticament 40 graus al sol", lamenta a l'ACN el president de l'Associació de Serveis a les Platges, Manel Martínez.

En el cas de les guinguetes, la previsió és reduir el nombre de taules pràcticament a la meitat, protegir la barra amb una mampara i crear-hi dues files diferenciades on es pugui garantir l'ordre d'espera dels clients i la distància de seguretat. També està previst repartir dispensadors de gel hidroalcohòlic i es proposa desinfectar diàriament l'espai amb ozó.

Pel que fa al lloguer d'hamaques, la proposta dels empresaris és instaurar un sistema de fundes que es canviarien cada cop que algú l'utilitzés. A més, entre canvis de fundes, caldria desinfectar tota l'hamaca. També variaria la distribució a la sorra, de manera que estarien repartides en grups de dos i es garantiria un espai de dos metres de seguretat entre les parelles d'hamaques.

"Les platges són un signe identitari clar de Sitges", defensa el regidor Guillem Escolà, que remarca que l'objectiu del protocol que s'està redactant és "estar a punt" per complementar les normes que marquin les administracions superiors. "És irreal pensar que al juliol no es podrà fer un bany a la platja i hem d'estar preparats per garantir la màxima seguretat sanitària", afegeix. En aquest sentit, Escolà subratlla que Sitges vol "tenir-ho tot a punt" per acollir-se al futur certificat 'espai lliure de covid-19' que prepara la Generalitat.

Des de l'Associació de Serveis a les Platges, Martínez admet que "serà una temporada 100% atípica", però defensa que cal posar en marxa tots els serveis, encara que es desvirtuï la imatge habitual d'anys anteriors. Lamenta, però, que tots els re ajustos obligaran a reduir a la meitat el personal contractat habitualment.

Revisió del calendari i del cànon

A l'espera que l'estat espanyol concreti quan podrà començar la temporada de bany, els empresaris es mostren neguitosos i avisen que només els sortirà a compte posar en marxa tota la maquinària si poden obrir a mitjans de juny a tot estirar. Si s'endarrerís més enllà, asseguren que probablement hauran de donar la temporada per perduda.

En funció de la data d'obertura, l'Associació de Serveis a les Platges també ha posat damunt la taula la possibilitat d'allargar la temporada, que inicialment havia d'acabar el 18 d'octubre. Segons Manel Martínez, diversos empresaris demanen estirar l'obertura de guinguetes fins el desembre i no descarten sol·licitar un allargament que arribi fins enllaçar amb la temporada 2021 per compensar les pèrdues d'enguany.

En paral·lel, les diferents empreses que operen a peu de sorra reclamen a l'Ajuntament una revisió del cànon anual que paguen per explotar els seus serveis. Exigeixen que, com a mínim, se'ls descomptin els dies que no hagin pogut treballar. Una revisió que l'Ajuntament diu que estudiarà, pendent també dels impostos que li reclami la Generalitat, que, al seu torn, els abona a la Direcció General de Costes del Ministeri de l'estat espanyol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local