Estiu 2020

La Mancomunitat promou la gestió forestal a l’Alt Penedès i Garraf

Es preveu realitzar actuacions al massís del Garraf i la serralada prelitoral del Penedès per valor de 438.354 euros

Redacció Vilafranca del Penedès 02-08-2020 19:07 Lectures 3015
La Mancomunitat promou la gestió forestal a l’Alt Penedès i Garraf. EIX

La Mancomunitat promou la gestió forestal a l’Alt Penedès i Garraf. EIX

L’assemblea celebrada dijous 30 de juliol, ha aprovat dos convenis que assenten les bases del servei de gestió forestal i energia que està endegant la Mancomunitat amb la voluntat d’articular una gestió forestal conjunta del territori. Els convenis regulen la col·laboració de la Mancomunitat i la Diputació de Barcelona, amb les associacions de propietaris forestals del Massís del Garraf i de la Serralada Pre-litoral del Penedès així com amb els 33 ajuntaments d’aquestes comarques. L’objectiu és establir mecanismes de col·laboració entre les diferents entitats per treballar de manera coordinada la prevenció d’incendis. Mitjançant les comissions de treball s’acorden les feines forestals a fer, partint d’una visió conjunta i estratègica del territori.

L’assemblea també ha aprovat l’adhesió de la Mancomunitat al Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic que impulsa el consell Comarcal de l’Alt Penedès com a part del  projecte europeu Life Clinomics a la comarca de l’Alt Penedès. Les línies que es recullen a l’estratègia, contemplem posar en marxa diferents accions d’entitats locals per contribuir a disminuir la vulnerabilitat del territori, anticipant‐se als impactes climàtics i augmentant la seva resiliència. Cal tenir en compte que els treballs forestals que s’impulsen des del servei de gestió forestal, volen afavorir l’adaptació dels boscos al canvi climàtic, fomentar la seva biodiversitat i vigorositat. Així mateix, el foment de la gestió forestal, va estretament lligat a l’increment de l’ús de la biomassa que s’extreu com a font d’energia renovable per a la generació d’energia tèrmica, reduint així l’ús de combustibles fòssils, les emissions de CO2 i aprofitant un recurs local per dinamitzar l’economia circular vinculada al sector forestal.

Coincidint amb aquestes aprovacions, Ricard Farriol, Cap d’Àrea de Planificació Forestal del Centre de la Propietat Forestal i Asier Larrañaga, de la unitat de Recolzament d'Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat, han presentat als alcaldes i alcaldesses de la Mancomunitat, el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal conjunt de la comarca del Garraf que està impulsant l’Associació de Propietaris Forestals del Massís del Garraf per planificar les zones forestals estratègiques i evitar els grans incendis forestals que amenacen les nostres masses boscoses.

Així mateix l’assemblea ha aprovat diversos convenis relatius a l’activitat d’altres serveis de la Mancomunitat. Per una banda un conveni amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per a que el Servei de Laboratori realitzi les visites sanitàries i valoracions de risc als establiments alimentaris, també s’ha aprovat un conveni amb la Diputació de Barcelona que permet al Servei d’Iniciatives Econòmiques participar en la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local d’aquesta entitat i per últim un conveni que té per objecte facilitar la col·laboració amb l’agència tributària i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en matèria de subministrament d’informació de caràcter tributari de les entitats locals. En la mateixa sessió també s’ha aprovat l’inici del procediment per a la licitació del contracte de gestió de les depuradores del sistema de sanejament de l’Alt Penedès.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No