Risc d'inundacions

Comencen els treballs per reduir el risc d’inundabilitat de la riera de Ribes al seu pas per Rocamar

El projecte minimitza l’impacte visual de l’obra respecte de les previsions inicials i reparteix els costos de la inversió entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua

Comencen els treballs per reduir el risc d’inundabilitat de la riera de Ribes al seu pas per Rocamar. Ajt Sant Pere de Ribes

Comencen els treballs per reduir el risc d’inundabilitat de la riera de Ribes al seu pas per Rocamar. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les obres per reduir el risc d’inundabilitat de la riera de Ribes al seu pas per la urbanització Rocamar que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) obliga a fer a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes per qüestions de seguretat, començaran aquest dimarts, 6 d’octubre, amb una durada prevista d’uns 4 mesos. L’actuació, cofinançada per l’Ajuntament i l’ACA, afecta el tram de riera que voreja el perímetre d’aquest sector, d’uns 750 metres de longitud, tocant la ronda Amèrica i el carrer de Veneçuela, fins al pont de la carretera C-246a. La seva finalitat és evitar l’avinguda d’aigües, és a dir inundacions i les seves possibles conseqüències, amb un retorn inferior als 50 anys.

El projecte, amb un cost d’execució de 414.000€, s’ha revisat per reduir al màxim l’impacte visual sobre les previsions inicials. S’ha passat, així, de plantejar la construcció d’un mur perimetral amb trams de fins a 2 metres d’alçada a una solució final que combina trams de mur de diferents alçades de fins a un màxim de 1,60 metres amb un tram de vorada on el calat de la inundació és poc important. D’altra banda, l’Ajuntament i l’ACA han assumit a mitges el finançament de l’actuació, que la llei imputava als propietaris.

Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme i Urbanitzacions, Fran Perona, “des del Consistori hem treballat tot aquest temps amb l’ACA, l’organisme de la Generalitat competent en matèria d'aigües que és qui ens obliga a fer aquestes obres, per tal que finalment l’actuació tingui el menor impacte possible i no repercuteixi en els veïns i veïnes. Hem fet diversos estudis per a la millora del projecte i, paral·lelament, hem fet tots els esforços per aconseguir finançament, perquè no estàvem d’acord amb que els propietaris haguessin de fer-se càrrec de l’actuació, que és el que preveu la Llei d’Urbanisme”. En aquest senti, Perona ha afegit que l’Ajuntament es veu en l’obligatorietat de tirar endavant aquesta actuació per responsabilitat i seguretat.

Una actuació obligada pel risc d’inundació

L’actuació en aquest tram de la riera de Ribes és fruit la regularització de la situació urbanística de Rocamar. En aquest marc, l’any 2009 l’ACA va instar a la implantació de mesures correctores davant el risc existent d’inundació per pluges, atès que la tendència és que cada vegada hi hagi aiguats més  intensos i violents causats pel canvi climàtic. Tot seguit, es va procedir a la redacció del projecte, posteriorment modificat, que compta amb els permisos de la Direcció General de Qualitat Ambiental, la secció de Biodiversitat i Medi Natural, l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona i la pròpia Agència Catalana de l’Aigua, tots ells integrants del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. L’inici de l’execució dels treballs és d’obligat compliment, malgrat l’existència d’un recurs contenciós administratiu presentat per un grup de veïns demanant-ne l’aturada.

Tant les actuacions previstes com el calendari de les obres són respectuosos amb un espai integrat dins la Xarxa Natura 2000. Entre d’altres, els treballs no han començat fins arribat el mes d’octubre, un cop finalitzat el període de nidificació de les espècies d’au protegides que constitueixen l’hàbitat del sistema fluvial de la riera, seguint les indicacions de la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Ambient.
Per a avingudes de períodes de retorn superiors als 50 anys, el projecte preveu mesures de protecció passiva i de gestió del risc mitjançant un Pla d’Autoprotecció de la urbanització que permeti adaptar els protocols d’emergència en cas d’avís de riuades. Per altra banda, caldrà instal·lar senyalització vertical advertint del risc d’inundació per a períodes de retorn de 100 a 500 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local