Contaminació

L'Ajuntament estudiarà l'impacte sobre la salut i l'agricultura provocat per les emissions de Componentes Vilanova

El consistori reclama a la Generalitat que comuniqui de forma immediata els nous informes de la fàbrica

Pla general d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

Pla general d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha compromès a fer dos estudis sobre l'impacte a la ciutat de les emissions de CIE Grup Componentes Vilanova. Per una banda, analitzarà la repercussió que les partícules contaminants tenen a la salut dels veïns, mentre també estudiarà com afecten les emissions a l'agricultura, la ramaderia i la pesca. Al mateix temps, el consistori reclamarà a la Generalitat que comuniqui de forma "immediata" els últims informes sobre les emissions d'aquesta planta de foneria d'alumini. Són els acords aprovats al ple d'aquest dilluns arran d'una moció promoguda per l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) amb el suport de nombroses entitats ecologistes i veïnals.

El text el van elevar al ple els grups del govern (ERC, Capgirem Vilanova-CUP i JxCat), que hi van donar suport en solitari. Aquest dimarts en roda de premsa, l'alcaldessa Olga Arnau ha assegurat tenir constància que el Departament de Territori i Sostenibilitat disposa de nous informes sobre l'activitat de Componentes Vilanova, i ha exigit poder consultar-los per verificar si ha remès la contaminació detectada al setembre, quan es multiplicaven per 39 els límits permesos. "Sabem que hi ha més dades que no se'ns han traslladat", ha lamentat.

Pel que fa als estudis sobre l'impacte de les emissions, Arnau ha ressaltat que "cal saber l'afectació exacta" que tenen les dioxines i furans als conreus, granges i a l'activitat pesquera, i ha garantit que serà l'Ajuntament qui assumirà l'encàrrec d'aquest informe. També s'ocuparà de demanar una anàlisi de la repercussió a la salut dels veïns, després que l'APMA advertís que l'atles de la mortalitat a l'estat espanyol situa el càncer de bufeta com un dels riscos més estesos a Vilanova.

En relació al trasllat de la fàbrica per situar-la lluny de zones residencials, Arnau ha assegurat que continuen valorant diverses opcions. Segons va avançar la mateixa alcaldessa aquest estiu, damunt la taula hi ha fins a tres alternatives per canviar de lloc la planta. El govern municipal va assegurar que CIE Componentes Vilanova "té la predisposició i necessitat" de canviar d'ubicació i ara s'està estudiant quina opció satisfà la firma i l'Ajuntament "per evitar que aquesta indústria marxi de la ciutat".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!