Conflicte veïnal

La plantilla de Componentes Vilanova garanteix el compliment de les normes d'emissions i lamenta la "demagògia" veïnal

Els gairebé 700 treballadors temen que la pressió social acabi provocant un tancament de la fàbrica

Pla general d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

Pla general d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els treballadors de CIE Grup Componentes Vilanova ha sortit al pas de les crítiques de les entitats veïnals i ecologistes, a qui ha acusat de basar-se en una "demagògia constant" i en difondre "informacions distorsionades". La plantilla, de 300 treballadors directes i 400 subcontractats, garanteix que la planta de foneria d'alumini de Vilanova i la Geltrú s'ajusta a la normativa d'emissions i nega qualsevol activitat contaminant a dia d'avui. El comitè d'empresa reconeix que al setembre es va detectar un excés de dioxines i furans –tal com va certificar la Generalitat-, però insisteix que la situació ja està resolta i reclama "poder treballar en pau". La plantilla tem que la pressió social acabi portant l'empresa a tancar la planta.

"Ens hem vist obligats a dir 'prou' i a mobilitzar-nos davant les continues pressions de les entitats ecologistes, dels veïns i dels ajuntaments", s'exclama a l'ACN el portaveu de CCOO al comitè d'empresa de Componentes Vilanova, Dani Pérez. Els treballadors asseguren que estan "cansats" i volen defensar l'activitat de la fàbrica, que ara mateix veuen "en perill".

Davant les queixes liderades per l'APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient), que reclama un tancament cautelar de les instal·lacions fins que es certifiqui que les emissions no són contaminants, Pérez avisa que hi ha el temor que la direcció de la companyia "acabi prenent una decisió dràstica i vulgui plegar". "Nosaltres només volem treballar amb tranquil·litat, perquè hi ha 700 famílies que depenen d'aquesta empresa", subratlla, mentre assegura que els treballadors "són els primers interessats en complir la norma".

Pérez admet que fa tres mesos es van superar les emissions permeses de dioxines i furans. Segons la Generalitat, es van multiplicar per 39 els límits legals. Una situació que el comitè d'empresa atribueix a un canvi de llei "que fixava l'atenció en nous paràmetres". Superat aquell episodi –pel qual el Govern va tancar una xemeneia-, el comitè d'empresa assegura que ja no hi ha cap focus contaminant. "Estem dins la normativa, però seguim tenint una pressió constant per a què l'empresa tanqui, i a les entitats els és igual el motiu", lamenten.

Els treballadors afirmen sentir-se "extorsionats", alhora que critiquen que l'Ajuntament de Vilanova hagi aprovat aquesta setmana una moció promoguda per les entitats opositores amb la qual s'acorda encarregar dos estudis per avaluar l'impacte de les emissions a la salut i l'agricultura. Pérez ho rebat i afirma que ja s'han fet mesures que constaten que "a Vilanova no hi ha més contaminació que a qualsevol municipi sense indústria".

Per visualitzar el seu malestar i defensar la legalitat de l'empresa, el comitè ha convocat una protesta davant la planta aquest diumenge 20 de desembre a les 10 h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local