Nevades

Protecció Civil demana precaució davant la previsió de nevades generalitzades dissabte

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que les nevades comencin avui dijous a les comarques de les Terres de l’Ebre i s’estenguin dissabte a tot Catalunya

ACN Vilanova i la Geltrú 07-01-2021 19:05 Lectures 8581
Protecció Civil demana precaució davant la previsió de nevades generalitzades dissabte. EIX

Protecció Civil demana precaució davant la previsió de nevades generalitzades dissabte. EIX

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en PREALERTA el pla NEUCAT per la  previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de nevades que comença avui a les Terres de l’Ebre i que es preveuen generalitzades dissabte.

L’SMC informa que avui poden acumular-se, a les comarques de Terres de l’Ebre gruixos de neu superiors al 5 cm per sobre dels 600 metres. També podran acumular-se més de 10 cm per sobre dels 900 metres a la meitat sud de Catalunya. Demà divendres la cota de neu baixarà a zero i es preveu que pugui nevar al terç sud de Catalunya, sobretot a partir de la tarda i fins la matinada.

De cara a dissabte, la previsió és que  les nevades es generalitzin a tot Catalunya excepte el terç nord oest (Pirineu de Lleida) i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Amb el pas de les hores la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat. A més, al terç sud del país, per sobre del 800 metres es podran superar els 30 cm de neu.

Aquest matí s’ha reunit una part del Comitè tècnic del Pla NEUCAT, sobretot la part operativa del comitè, com ara Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit per valorar les previsions. A posteriori s’ha fet una reunió amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per tal d’informar-los de la situació, de la previsió meteorològica i del seguiment de l'episodi per part del Comitè Tècnic del pla NEUCAT.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les nevades a interior.gencat.cat/nevades

Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. Recordeu també que hi ha restriccions a la mobilitat per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya. Podeu consultar les restriccions en vigor a partir d’avui 7 de gener en aquest enllaç: https://bit.ly/39aopfV

Consells per a transportistes

Protecció Civil també demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l'itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir, a través de la web d'incidències viàries del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat).

Per a conductors de vehicles pesants podeu consultar la informació específica a http://bit.ly/2Fgz6h1

Prealerta VENTCAT

Protecció Civil de la Generalitat també ha posat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase de Prealerta per la previsió de l’SMC de ventades dissabte.

Segons la previsió, el vent podrà superar els 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país, sobretot a cotes altes. Dissabte també es preveu un episodi de mala mar a tota la costa catalana.

De cara a l’avís per vent, cal extremar les precaucions a les zones on bufi fort sobretot pel que fa a la conducció i a les activitats a l’exterior. També, i a nivell preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració nadalenca de balcons i terrasses perquè no voli a causa del vent.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No