Recollida selectiva

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú implantarà l'any vinent el sistema de recollida d’escombraries porta a porta

El nou model bonificarà la ciutadania que recicli i compleixi les normes

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú implantarà l'any vinent el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Ajuntament de Vilanova

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú implantarà l'any vinent el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet públic l’estudi per a la implantació de recollida d’escombraries porta a porta que es posarà en marxa l’any 2022. Amb el nou model, es pretén arribar a superar el 60% de recollida selectiva a la ciutat i complir el nou marc legal establert. El model té la intenció de reduir la quantitat d’impropis de l’orgànica (FORM) fins a un 5% i dels envasos fins a un 20%. També es vol valorar les bones pràctiques de la ciutadania mitjançant bonificacions.

Després d'analitzar els domicilis i les activitats econòmiques de la ciutat, la proposta divideix Vilanova i la Geltrú en tres zones amb tres tipus de recollida domiciliària diferent. A la zona 1 (Sant Joan, plaça de la Sardana, barri de Mar, Ribes Roges, Santa Llúcia i El Prat de Vilanova) es proposa una recollida mixta, amb porta a porta per envasos, paper i cartó i rebuig, i contenidors per a l'orgànica i el vidre. A la zona 2 (Centrevila, nucli antic, la Geltrú, Can Marquès, Casernes, l'Armanyà, Masia Nova, Tacó, L'Ortoll, Molí de Vent, l'Aragai, La Collada-Els Sis Camins, Santa Maria, Fondo de Somella, Mas Roquer, Can Xicarró, El Fraig, Pau de l'Hostal, Mas Joliu, la Carrerada i carretera de Cubelles ) es farà una recollida porta a porta de les cinc fraccions: orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig. Als nuclis disseminats i urbanitzacions periurbanes la recollida es farà en illes de contenidors tancats amb control d'accés i videovigilància.

L'estudi ha inclòs un treball de camp per veure com implantar la iniciativa en tots els barris de la ciutat. La regidora d’Espai públic i Medi Ambient, Marta Jofra, ha destacat que “ha estat un treball d’investigació on s’ha mirat tots els carrers, les seves dificultats d’accessibilitat, així com les urbanitzacions periurbanes”.

Un dels objectius primordials del nou sistema és treure els contenidors que hi ha ara al carrer i fomentar la bona imatge de la via pública amb la mínima presència d’elements. Per la mateixa raó, volen que hi hagi el màxim de dies possibles sense residus a la via pública, és a dir, adaptar el model a la generació de residus i assegurar el control i la identificació de les aportacions per tal d’implantar un futur de pagament de les escombraries en funció del que es generi. Jofra ha destacat que “la missió és perdre l’anonimat de qui aporta els residus, identificar els usuaris i així saber qui recicla”.

Per als usuaris que no es puguin adaptar al nou model pel motiu que sigui, s’establirà un sistema d’emergència per donar sortida a casos i necessitats especials. A través de diferents mesures que s’implantaran, se sabrà qui està respectant el nou model: “les dades de qui recicla i qui no les tindrà l’Ajuntament per millorar el sistema i  corregir les incidènciest”, ha remarcat Jofra. La regidora aspira al “pagament de cada usuari per les escombraries que generi i a la manera de reciclar”. Jofra també ha destacat la voluntat de bonificar a les persones que fan correctament la recollida selectiva: “volem premiar a qui compleixi les normatives”.

Bosses específiques

Amb el nou sistema, les escombraries es dipositaran en bosses estandarditzades que estaran associades a cada habitatge amb una etiqueta i la respectiva identificació amb un xip que registrarà del domicili que provenen. Les distribuirà l’Ajuntament a través del servei, ja sigui a les oficines o al domicili. També se substituirà els contenidors actuals per altres amb tancament electrònic i així tenir un major control d’allò que es diposita. Hi haurà un vehicle d’emergència per aquelles escombraries que s’han de passar a recollir immediatament. Jofra ha explicat que “un dels objectius primordials, és que les bosses estandarditzades i els contenidors amb un tancament electrònic donin imatge uniforme de la via pública”.

Cada tipus de residu tindrà uns dies establerts de recollida i freqüències diferents. El dia que pertoqui caldrà dipositar la bossa o el cubell al lloc indicat a partir de les vuit del vespre.

El nou model preveu un servei d’emergència que donarà cabuda a necessitats puntuals que s’ha d’atendre de manera ràpida. L’objectiu d’aquest servei és fer una via alternativa al model de porta a porta, com és la col·laboració diària al tèxtil i a les activitats sanitàries. La proposta concreta que s’ha estudiat contempla un servei emergent (6 parades matí i 6 de tarda + parades de la deixalleria mòbil) i servei de residències (45 minuts en cada parada). Les fraccions es realitzaran porta a porta, separades en origen i afegint la identificació. Tot això estarà supervisat pel personal i l’acompanyament d’un vehicle especialitzat.

El porta a porta també tindrà en compte la forma d’aportació que ha de tenir cada edifici en funció de diferents criteris. S’ha de tenir present que hi ha 691 blocs de més de 10 habitatges. Hi ha d’haver una aportació el més a prop del portal per poder fer la recollida de manera viable, s’ha de tenir en compte el fet de minimitzar i evitar la presència d’elements físics permanents a la via pública i evitar ocupar voreres estretes (menys d’1 metre d’amplada). Hi ha un 88 % d’edificis que l’aportació serà en el mateix portal.

Pel que fa a les activitats (empreses, comerços, oficines, bars i restaurants...) l'estudi ha analitzat cadascun dels casos i s'adapta a les necessitats. Els petits productors utilitzaran el mateix sistema que els domicilis, i els mitjans i grans productors tindran recollida porta a porta de les cinc fraccions amb contenidors identificats.

El nou model tindrà un cost una mica superior però canvia “pagar per enterrar residus” per la creació de llocs de treball ( de 38 a 78 persones). També s'incorpora entitats socials i d'integració, que gestionaran alguns residus com la poda i la roba. El servei millorarà l'atenció a la ciutadania i la vigilància, amb 8 persones fent permanentment aquestes tasques, i tres punts d'atenció. La implantació de la nova recollida es farà de manera progressiva, en 7 fases de 5 setmanes cadascuna, i es preveu que comenci l'any vinent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local