Escombraries

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú anul·la la licitació del nou servei porta a porta

La suspensió no és definitiva, sinó que l'objectiu és incorporar els acords salarials que es van fixar durant la vaga

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha anul·lat la licitació del nou servei de recollida porta a porta de les escombraries, seguint les indicacions d'un informe tècnic que alerta que s'han d'incorporar les millores salarials de la plantilla acordades després de la vaga. La suspensió no és definitiva, sinó que l'objectiu és incorporar aquestes millores laborals. El govern local manté la seva intenció de tornar a convocar la licitació properament.  La plantilla es va declarar en vaga a finals de febrer per exigir millores laborals i que aquestes fossin preservades amb la nova empresa adjudicatària. Entre els acords assolits per desconvocar la vaga, hi havia l'actualització de les taules salarials del 2022 i 2023, i la inclusió de les millores al plec de condicions del concurs.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha aturat provisionalment la recepció d'ofertes per al nou servei mentre es prepara una nova licitació que incorpori els acords pactats amb els treballadors de l'empresa Valoriza, prestadora actual del servei, que seran subrogats per la nova empresa concessionària. Durant la vaga de recollida de residus del mes passat, Valoriza va acordar amb el comitè d'empresa la pròrroga del seu conveni col·lectiu i l'actualització de les taules salarials per als anys 2022 i 2023. El comitè va sol·licitar a l'Ajuntament la inclusió d'aquestes noves condicions en el nou contracte, una de les reivindicacions que havien dut a la plantilla a la vaga, ja que sentien que la licitació que blidava les seves condicions laborals.

L'Ajuntament actualitzarà l'import de la licitació per tal que les empreses que hi optin comptin amb les noves condicions des del principi del procés i evitar un nou conflicte laboral. L'aturada de la licitació s'ha publicat ja al perfil del contractant i properament es ratificarà al ple municipal.

El govern local va aprovar 13 de setembre de 2021 la licitació del nou servei, que ha rebut informes contraris i al·legacions de l'actual concessionària del servei, Valoriza, dels treballadors del servei i dels grups de l'oposició. Precisament, el PSC va demanar aquest dimarts un informe al secretari sobre el concurs, que ha derivat en la seva suspensió. L'alcaldessa de Vilanova ha aprovat avui mateix la suspensió del termini de presentació de les ofertes fins que l'òrgan de contractació prengui l'acord de no celebrar o desistir del procediment de licitació.  

Fa menys d'un mes i enmig de la vaga de la recollida d'escombraries, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va desestimar el recurs contra el nou concurs del servei de recollida d'escombraries de Vilanova i la Geltrú. La licitació estava suspesa fins que es resolgués la impugnació presentada per Valoriza, actual adjudicatària del servei. El tribunal va concloure que el concurs era vàlid i va multar Valoriza per haver presentat el recurs sense fonaments legals. L'Ajuntament reprenia el procés per adjudicar la recollida d'escombraries a una nova empresa per un període de set anys, un contracte de 47,9 MEUR que preveia la implantació de la retirada de brossa porta a porta i que tres setmanes després s'anul·la definitivament.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local