Fauna protegida

Busquen voluntaris per custodiar el niu de tortuga babaua de Calafell

El GEPEC fa una crida a la ciutadania per ajudar en la vigilància dels 85 ous que queden a la platja

Voluntàries del GEPEC-EdC davant el niu de la tortuga babaua de Calafell. GEPEC

Voluntàries del GEPEC-EdC davant el niu de la tortuga babaua de Calafell. GEPEC

Davant la sorpresa de tothom, Calafell es va despertar aquest dissabte 19 de juny amb un niu de tortuga babaua a la seva platja. Una femella d’aquesta espècie marina en greu perill d’extinció va pondre de matinada 146 ous, tot un esdeveniment que arriba abans del que és habitual. Ara, amb 61 dels ous retirats per ser incubats artificialment a les instal·lacions del CRAM, els 85 que queden al niu requereixen de vigilància constant per garantir l’eventual naixement de les tortuguetes.

Per tal que el niu estigui sempre custodiat durant els dos mesos d’incubació que requereixen els ous de tortuga babaua, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha iniciat una crida a voluntaris i voluntàries que vulguin ser part de la salvaguarda del niu de Calafell. Les persones interessades es poden inscriure des d’aquesta pàgina.

En torns de 4 hores (de 4 persones cadascun) repartits al llarg del les 24 hores del dia, el voluntariat s’encarregarà de vigilar que ningú s’apropi al niu, sensibilitzar a la ciutadania i avisar a les autoritats pertinents en cas de detectar qualsevol moviment o novetat relacionada amb els ous. És el mateix protocol que el GEPEC-EdC va seguir l’estiu passat amb la custòdia dels dos nius de tortuga babaua a la platja de la Pineda de Vila-seca, tota una fita en la qual hi van participar gairebé 400 voluntaris i voluntàries de l’entitat.

Casualment, la tortuga babaua ha decidit fer niu a Calafell, un dels tres municipis amb els quals a dia d’avui el GEPEC-EdC ha establert un acord per garantir la protecció de l’espècie (juntament amb Sitges i l’Hospitalet de l’Infant). En tots tres municipis litorals hi ha programades formacions per tal que tant la ciutadania com treballadors municipals aprenguin com actuar en cas d’albirament de tortuga o posta. De fet, en el propi niu de Calafell també s’hi realitzaran formacions durant els propers dies pel voluntariat que participi en la custòdia.

Més enllà de la vigilància del niu, des del GEPEC-EdC animen la població a participar també en el voluntariat estable que coordinen per protegir la tortuga babaua. La tasca d’aquest voluntariat es basa en la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre, niu o exemplar de tortuga babaua, però també s’encarrega de la confecció de material divulgatiu i sensibilització de la ciutadania. El voluntariat es pot realitzar en qualsevol punt del litoral català i està obert també a aquelles persones que no viuen a la costa.

Finalment, des de l’entitat recorden el protocol a seguir davant l’arribada imminent de més tortugues a les nostres platges: en cas de trobar una tortuga o un niu és imprescindible no acostar-s’hi i trucar al 112 com més aviat millor.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!