Protesta veïnal

Protesta dels veïns del Prat de Vilanova per denunciar el "col·lapse" al barri els caps de setmana

Prop d'un centenar de persones han tallat aquest matí els accessos al barri per a mesura de pressió a l'Ajuntament, que defensa les noves zones verda i blava per la necessitat d'endreçar el trànsit

Protesta dels veïns del Prat de Vilanova per denunciar el

Protesta dels veïns del Prat de Vilanova per denunciar el "col·lapse" al barri els caps de setmana. @Llucifer666

Prop d'un centenar de persones han tallat aquest matí els accessos al Prat de Vilanova per denunciar el "col·lapse" al barri els caps de setmana. La manifestació és una mesura de pressió a l'Ajuntament, que defensa les noves zones verda i blava per la necessitat d'endreçar el trànsit. Des de l'Associació de Veïns asseguren que "l'estacionament regulat era necessari i així ho vam demanar a l'Ajuntament en moltes ocasions donat que era la única franja costera del municipi que no estaba regulada i es produïen grans aglomeracions de trànsit i persones, el problema está en que la zona verda val el mateix que la blava i no hi ha distinció entre residents i foranis, com sí passa a la resta de la façana marítima". Els manifestants han recordat que "el barri està encaixonat entre la via del tren, la platja i Cubelles, hi ha en total unes 670 places d'estacionament al barri i tenim 850 habitatges".

Des d'aquest estiu, totes les places d'aparcament als carrers del Prat de Vilanova són de zona blava i verda. La mesura va entrar en servei a finals de juny i serà vigent fins el setembre. En paral·lel a regular l'estacionament, s'han ampliat voreres i reduït espais d'aparcament, s'han senyalitzat camins de vianants, s'han instal·lat pilones per impedir cotxes mal aparcats i també s'ha regulat la velocitat a màxims de 20 i 30 km/h.

L'objectiu, segons l'Ajuntament, és posar ordre a un barri que cada estiu vivia un caos circulatori, especialment provocat per visitants que els caps de setmana passen bona part del dia a les platges de la zona. El govern local remarca que els veïns s'havien queixat reiteradament d'aquesta situació, i els mateixos residents admeten que era necessari resoldre-ho.

La solució, però, ha desfermat la polèmica al barri. De les gairebé 650 places d'aparcament senyalitzades, 414 s'han destinat a zona verda, d'ús gratuït per als residents del Prat de Vilanova. Els veïns, però, recorden que al barri hi ha 850 famílies, 450 de les quals hi estan empadronades i, en molts casos, tenen dos vehicles. Per això consideren que l'espai preferent que s'ha previst per a ells és "del tot insuficient".

A més d'aquesta manca d'espai, els veïns critiquen que a la zona verda també hi puguin aparcar els visitants al mateix preu que als aparcaments de zona blava. Una situació que es dona especialment els caps de setmana. "Això és un xollo per a ells", s'exclama a l'ACN el president de l'Associació de Veïns del Prat de Vilanova Manel Garcia, que recorda que la majoria d'aparcaments verds estan situats més a prop de la platja.

Garcia exigeix a l'Ajuntament que l'àrea preferent per a residents passi a ser exclusivament per a ells. Assegura que el fet que els visitants puguin aparcar a la zona verda obliga els veïns a dur els seus cotxes a la zona blava, on no gaudeixen de cap descompte. "Veient com han fet el nou sistema d'aparcament, arribem a la conclusió que no han escoltat els veïns i només han buscat l'afany recaptatori", denuncia Garcia.

El president recorda que al barri Baix a Mar de Vilanova –situat a la zona propera al port pesquer i al far-, la zona verda és només per a residents i exigeix poder disposar del mateix tracte. Garcia creu que el consistori "menysté" els veïns del Prat de Vilanova, i ho atribueix al fet que estan situats a la perifèria de la ciutat, tocant a Cubelles. "Nosaltres també som Vilanova, però fa anys que no comptem per a res", insisteix.

Per fer sentir el seu malestar i exigir l'ús exclusiu de la zona verda per als residents, els veïns es manifestaran diumenge de 10 h a 12 h a l'accés al Prat des de la carretera C-246a. Si les negociacions no avancen, adverteixen que la setmana següent repetiran la protesta i també tallaran l'enllaç amb Cubelles. No descarten acabar fent una manifestació cada dia.

El to combatiu, però, no ha estat ben rebut per l'Ajuntament de Vilanova. El regidor de Mobilitat, Antonio Palacios, lamenta les protestes perquè assegura que el sistema d'aparcament es va desplegar de forma consensuada amb els veïns. Palacios remarca que el consistori hi ha invertit prop de 300.000 euros, "una de les majors despeses fetes mai al barri", i garanteix que es va acordar un calendari d'avaluació per ajustar la normativa.

"Tenen el dret a manifestar-se, però volem continuar treballant per millorar la situació actual", apunta el regidor, que nega que hi hagi cap "col·lapse". Palacios obre la porta a trobar una solució que respongui parcialment a les peticions del veïnat per restringir l'ús de la zona verda, però demana als portaveus seure a negociar abans de tirar endavant les protestes. El consistori ja avisa, però, que el Prat de Vilanova "és un barri on ha de ser possible que tothom hi pugui accedir".

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!