Alta tensió

Les alcaldies del Baix Penedès aproven un manifest per reclamar la derogació de la MAT del “Clúster Begues”

Aquest projecte afectaria als municipis de Masllorenç, La Bisbal del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç

Les alcaldies del Baix Penedès aproven un manifest per reclamar la derogació de la MAT del “Clúster Begues”. EIX

Les alcaldies del Baix Penedès aproven un manifest per reclamar la derogació de la MAT del “Clúster Begues”. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tots els municipis del Baix Penedès s’han unit per fer front a la instal.lació de la línia de molt alta tensió MAT del “Cluster Begues” que segons el projecte passaria pel mig de la comarca "trossejant una mica més un territori que ja suporta múltiples infraestructures". És per això que, reunit el Consell d’Alcaldes de la Comarca, es va redactar un manifest de rebuig a aquest projecte i que demana la seva derogació. Des del Consell Comarcal s’interpreta aquest projecte com "la gota que fa vessar el got en un territori esquarterat pel pas d’autopistes, vies de tren, gasoductes, amb una taxa d’atur record i a la cua en inversions per part de la Generalitat".

En la redacció d’aquest manifest, es destaca que aquest projecte perjudica el paisatge i el territori: "El Penedès és molt sensible a la realitat paisatgística existent i no tolerem cap activitat que en pugui alterar visual i conceptualment el valor intrínsec del paisatge mil·lenari de les nostres comarques". A més ressalta que la proposta presentada perpetua un model territorial centralitzador i centralitzant: "Produir energia en un territori despoblat i on el preu per megawatt és molt baix i obliga a transportar l’energia cap als centres urbans travessant més de 180 km. Es concep el territori com un mer tub per on passar l’energia. I la nostra comarca, un cop més, torna a ser una simple extensió de terra. Un altre cop és vol trinxar el Penedès sense que hi hagi un retorn. Una infraestructura que travessa el nostre territori sense possibilitat, pel Penedès, de poder-ne treure fruit".

Finalment, el manifest reafirma el total compromís del Baix Penedès amb un model energètic renovable, descentralitzat, de consum pròxim i respectuós amb l’entorn natural. Per això es demana la total retirada d’aquest projecte i que es respectin els principis territorials del Pla Territorial de la Vegueria del Penedès.

Per això, demà 7 de setembre, a les 18h al Palau Bofarull de Reus està prevista una roda de premsa conjunta entre les diferents administracions del territori de presentació de totes les al.legacions. Comptarà amb la presència de la presidenta de la Diputació i dels presidents, presidentes dels Consells Comarcals de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Baix Penedès i l'Alt Penedès, i alcaldes afectats.

“Manifest per reclamar la derogació de la MAT del “Cluster Begues”

Entre finals del mes de juliol i principis del mes d’agost, es va fer públic i notori que el BOE publicava una proposta per construir una infraestructura que vol  travessar tota la Catalunya Sud, des de les Terres de l’Ebre fins al Penedès, passant pel Camp de Tarragona. En concret es tracta d’una línia de molt alta tensió, una MAT de 180 km, que connectaria uns parcs eòlics i solars de l’Aragó amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Una infraestructura, que respon als interessos de l’oligopoli energètic privat de l’Aragó.

És un model d’una concepció territorial centralitzadora i centralitzant. Produir energia en un territori despoblat i on el preu per mq és molt baix i obliga a transportar l’energia cap als centres urbans travessant més de 180 km. Es concep el territori com un mer tub per on passar l’energia.

El projecte perjudica el nostre paisatge i el nostre territori. El Penedès és molt sensible a la realitat paisatgística existent i no tolerem cap activitat que en pugui alterar visual i conceptualment el valor intrínsec del paisatge mil·lenari de les nostres comarques.

Un altre cop és vol trinxar el Penedès sense que hi hagi un retorn. Una infraestructura que travessa el nostre territori sense possibilitat, pel Penedès, de poder-ne treure fruit. Una línia d’alta tensió que travessa les nostres comarques transportant energia entre dos punts: ni tan sols existeix la possibilitat de connectar o de revertir hipotètiques futures necessitats energètiques de les nostres comarques amb aquesta infraestructura.

Demanem la seva total retirada, no volem més infraestructures que ens trinxin el territori sense que els nostres municipis i la societat penedesenca puguin defensar el seu punt de vista ni els seus interessos. No som un territori contenidor on anar posant coses, volem que es respectin els principis territorials del Pla Territorial de la Vegueria del Penedès.

Reafirmem el nostre total compromís amb un model energètic renovable, descentralitzat, de consum pròxim i respectuós amb l’entorn natural. Un nou model energètic  que doni respostes als reptes globals de la nostra societat i dels nostres territoris.

Per tot això totes les alcaldesses i tots els alcaldes del Baix Penedès signem aquest manifest amb la voluntat de fer retirar el projecte de la MAT Cluster Begues.”

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local