Rodalies

Vilafranca en Comú troba insuficient el projecte de reforma de l’estació de tren de Vilafranca

La reforma és necessària, però el projecte presentat no resol tots els problemes que té l’actual estació

Vilafranca en Comú troba insuficient el projecte de reforma de l’estació de tren de Vilafranca. Vilafranca en comú

Vilafranca en Comú troba insuficient el projecte de reforma de l’estació de tren de Vilafranca. Vilafranca en comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de reforma de l’estació de tren de Vilafranca, presentat per la Gerència de l’Àrea d’Estacions de RENFE amb el qual es pretén millora d’accessibilitat a l’edifici i a la platja de vies, contempla sens dubte unes millores necessàries per a un bon ús funcional de les instal·lacions, però que, a criteri de Vilafranca en Comú, té uns significatives mancances que fan que aquesta reforma sigui incomplerta i que desaprofita una intervenció que té un elevat cost (més de 3’5 milions d’euros) deixant sense resoldre els problemes endèmics que té el servei de rodalies a Vilafranca, davant els quals l’equip de govern municipal no ha actuat amb la diligència suficient per forçar la seva resolució, com el cobriment de la via fins el pont del carril; la cessió de la llosa de la via a l’Ajuntament, millores dels serveis i freqüències, etc.

Aquest projecte que ara es presenta es fa, bàsicament, per la millora en el control de l’accés dels passatgers a les vies, amb la prevista instal·lació de vuit accessos controlats pel sistema de torns. Segons els comuns, "amb aquesta excusa s’aprofita per fer un rentat de cara a l’interior de l’edifici, reforma de la passarel·la i la rampa d’accés, col·locació de dos nous ascensors en substitució dels actuals, ampliació de les escales d’accés a l’andana 1 i millora general de la il·luminació. Totes son reformes necessàries, però insuficients".

Des de Vilafranca en Comú consideren que les escales d’accés a les andanes haurien de ser dobles: mecàniques i normals, per facilitar la mobilitat. També entenen que concentrar totes les entrades i sortides a una sola banda (la de l’actual edifici) comporta una dificultat d’absorció de passatgers en moments puntuals: "La construcció d’un espai tancat amb vidre sota l’actual marquesina, on s’hi ubiquen els vuit torns considerem que no respecta les determinacions de protecció d’un edifici de 1911 establertes en el Pla Especial i Catàleg del Patrimoni. Caldria resoldre l’ubicació dels torns d’un altra manera, situant-los dins el mateix edifici, i contemplant també la col·locació de punts d’accés a les vies pel cantó del carrer del Comerç. 2 Tampoc es resol les vies dels apartadors, que han de permetre l’estacionament de trens amb servei d’inici i final a Vilafranca. De les dues vies existents actualment, una s’elimina i la que queda (que afecta trens del cantó de Manresa) segueix sense permetre l’estacionament de trens de doble composició, que actualment son la totalitat (R4) i que permetria l’arribada dels trens de la R8 (del Vallès i la UAB). Res es contempla en relació als apartadors de trens procedents del cantó de Sant Vicenç, la qual cosa permetria l’arribada a Vilafranca de trens de la RT2 (Tarragona)".

Vilafranca en Comú veu aquest projecte insuficient, i sosté que caldria esmenar-lo a fi de millorar la seva funcionalitat, abans que l’ajuntament li doni el vist i plau i tramiti la llicència per a les obres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local