Front comú

Un grup de municipis impulsa un manifest contra les pantalles acústiques a les vies del tren

Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Cunit i El Vendrell impulsen el posicionament conjunt dels ajuntaments, que demanen limitar la construcció de barreres opaques al centre urbà

Un grup de municipis impulsa un manifest contra les pantalles acústiques a les vies del tren. Ajuntament de Vilanova

Un grup de municipis impulsa un manifest contra les pantalles acústiques a les vies del tren. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un total de 24 municipis de les demarcacions de Barcelona i Tarragona han impulsat un manifest conjunt per demanar a ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries) que modifiqui el projecte que preveu la instal·lació de pantalles acústiques opaques al costat de la via del tren per reduir el soroll del pas dels combois. L'ens ferroviari ha plantejat aquesta actuació perquè ha d'adequar el soroll dels trens en tram urbà a les normatives europees que regulen la contaminació acústica. Els municipis afectats coincideixen a reclamar que les pantalles no siguin l'única opció i que ADIF apliqui mesures alternatives menys invasives per a la ciutadania i l'entorn urbà.

En la reunió telemàtica d'avui, els municipis han acordat traslladar aquesta preocupació a la Generalitat de Catalunya i també a les entitats municipalistes, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis. “Si anem junts tindrem més força per intentar que ADIF es replantegi el projecte. Existeixen múltiples solucions i el que demanem és que es contemplin altres sortides de menor impacte”, ha expressat Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

En el manifest que s'ha presentat a debat, els ajuntaments implicats demanaran fer arribar el seu posicionament al Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, a les entitats públiques empresarials, a ADIF i a Renfe Operadora, per tal de defensar una pluralitat de mesures per assolir els objectius de qualitat acústica, i oposar-se a l'apantallament com a pràcticament única solució plantejada per ADIF. En aquest sentit, els ajuntaments han reiterat la voluntat de coordinar-se tant políticament com tècnicament per tal de defensar el seu parer. També s'ha proposat la creació d'un grup impulsor per fer el seguiment del projecte i fer d'interlocutor amb les institucions. Aquest grup el formaran els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Mataró i Cardedeu. També s'espera que hi serà Badalona, que ho confirmarà els propers dies.

Paral·lelament a aquest procés, alguns ajuntaments ja han anat presentant mocions –Vilanova i la Geltrú ja ho va fer al desembre passat–, mentre que d'altres les estan preparant. “Necessitem totes les vies de pressió per poder tenir més repercussió i més possibilitats que se'ns atengui”, indica Olga Arnau.

En el manifest, els ajuntaments proposen a ADIF diferents mesures alternatives per tal d'assolir els objectius de qualitat acústica.

En primer lloc, l'acció prioritària hauria de ser la reducció del soroll en origen, és a dir, actuar preventivament en els propis vehicles i en els carrils per contenir les vibracions i el soroll. Les accions possibles, entre d'altres, passarien per la renovació sistemàtica de la flota de ferrocarrils per nous vagons silenciosos, o la modernització del sistema de frenada i substitució dels bogis estàndard per d'altres silenciosos.

En segon lloc, la reducció de la propagació del soroll. En aquest cas seria plantejar altres mesures correctores com barreres molt baixes però molt properes al principal focus emissor de soroll de rodament (contacte roda-carril).

En tercer lloc, caldria també reduir el soroll al receptor amb la insonorització dels habitatges afectats per la contaminació acústica.

“Algunes d'aquestes mesures ja s'han aplicat amb èxit a altres països europeus, i pensem que ADIF les hauria de tenir en compte, perquè les pantalles no siguin l'única alternativa”, insisteix el regidor d'Urbanisme, Francesc-Xavier Serra.

Els ajuntaments que han assistit a la reunió d'avui són Badalona, Caldes d'Estrac, Cambrils, Cardedeu, Cubelles, Cunit, El Masnou, El Vendrell (Sant Vicenç de Calders), Gavà, L'Arboç, L'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Roda de Berà, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sitges, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, Vilaseca i Viladecans. La majoria d'ells s'han adherit al manifest, i alguns ho confirmaran els propers dies.

La reunió d'avui s'integra en un treball que fa mesos que dura. L'Ajuntament vilanoví ja va liderar la primera trobada d'alcaldes i alcaldesses el passat mes de maig, en què hi van participar 23 municipis afectats per aquest projecte, per tal de fer front comú contra la intervenció tal com està plantejada. El consistori vilanoví va presentar al·legacions a la previsió d'expropiació d'espais derivada del projecte i va compartir aquestes al·legacions amb la resta de municipis perquè n'estiguin informats i cadascú les adapti en funció de les seves necessitats. A més, el ple municipal ja va aprovar al desembre de l'any passat una moció de rebuig a aquest projecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local