Alta tensió

Municipis de l'Anoia s'oposen a la MAT de Forestalia, que passaria molt a prop de nuclis habitats

L'Ajuntament de Sant Martí de Tous presentarà al·legacions al projecte i fa una crida a la mobilització

Alguns ajuntaments de la comarca de lAnoia com Sant Martí de Tous han reaccionat de manera contundent en contra de la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que l'empresa Forestalia vol construir properament i que afectaria 8 comarques catalanes. Es tracta del projecte MAT Valmuel-Begues (400 KV), que tindria 182,22 quilòmetres de longitud. A Sant Martí de Tous tots els grups municipals (ERC, CUP i JuntsxTous) han acordat plantar cara al projecte i impedir que tiri endavant "per tots els mitjans possibles, ja sigui a nivell institucional, jurídic o mitjançant mobilitzacions ciutadanes". Com a consistori també hi presentaran al·legacions i esperen que s'hi sumin la resta de municipis de la comarca afectats i el Consell Comarcal.

La MAT Valmuel-Begues és una línia de 400KV de tensió i de construcció privada, amb origen a la Franja de Ponent (Baix Cinca) i fins a Pierola, que creua diverses comarques entre les quals l'Anoia, amb l'agreujant que en el cas de l'Anoia passa molt a prop de nuclis habitats i parteix municipis com Bellprat, Sant Martí de Tous, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera, Masquefa i Els Hostalets de Pierola.

Recentment, el BOE va publicar l'avantprojecte de la MAT, impulsat per l'empresa privada Forestalia, i això ha encès totes les alarmes de l'Ajuntament de Sant Martí de Tous, que assegura que l'única constància que en tenia era una petició de reunió de l'empresa on no s'especificava el motiu de la trobada.

Des de l'Ajuntament, fan una crida a tot el municipi a mobilitzar-se. Des del consistori s'ha explicat que "el projecte és una autèntica bestiesa, amb torres de més de 80 metres d'alçada, i suposaria un impacte brutal al territori, no només paisatgístic sinó que també pot comportar riscos per als veïns". És per això que tots els grups municipals han acordat fer pinya i aquesta setmana mateix començaran diferents accions per mostrar la seva oposició contundent al projecte.

Projecte de la MAT Valmuel-Begues

El projecte de línia aèria d'alta tensió Valmuel-Begues (400 KV) tindrà 182,22 quilòmetres de longitud, amb afectació a Catalunya de 140,23 quilòmetres. En concret, afectarà a més de 631 hectàrees i travessarà vuit comarques catalanes, des de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona fins al Penedès. Si tira endavant, està previst que s'hi construeixin 378 torres metàl·liques de prop de 90 metres d'alçada, 34 metres entre extrems i afectant 55 metres d'amplada de servitud. La MAT Valmuel-Begues és un projecte de titularitat privada i d'ús exclusiu del seu promotor, l'empresa Forestalia.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!