Veus d'empresa

Curs 2024/25

Ametller Origen, EDUVIC i Mercabarna impulsen un programa d'FP Dual Ocupacional en carnisseria per promoure la inserció laboral de 12 joves

Barcelona | 11-03-2024 08:16

Ametller Origen, EDUVIC i Mercabarna impulsen un programa d'FP Dual Ocupacional en carnisseria per promoure la inserció laboral de 12 joves . Ametller

Ametller Origen, EDUVIC i Mercabarna impulsen un programa d'FP Dual Ocupacional en carnisseria per promoure la inserció laboral de 12 joves . Ametller

Tot i ser un dels oficis més requerits, les empreses d’alimentació es troben amb una situació complexa per incorporar professionals que es vulguin dedicar a l’ofici de carnisser o peixater. La falta de relleu generacional, la manca d’experiència i de formació professional, donat que aquestes activitats no figuren en els cursos de Formació Professional dels instituts, com, d'altra banda, sí que s’imparteix formació de fusteria o electrònica, són alguns dels principals inconvenients que es troben les empreses.

Amb l’objectiu de revertir aquesta situació i donar oportunitats a joves en situació d'atur, sense qualificació i amb dificultats d'accedir al mercat laboral, Ametller Origen, EDUVIC i Mercabarna han impulsat el programa de Formació Professional Dual Ocupacional en carnisseria. Es tracta d’un projecte on dotze joves d’entre 16 i 25 anys, que estan o han estat en algun moment sota la protecció de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), es formen durant un any per poder exercir l’ofici de carnisser.

El programa compta amb un acompanyament integral per part d’EDUVIC, que els forma en competències transversals com són habilitats socials i comunicatives, atenció al públic i l’aprenentatge de l’idioma, el català; i una formació pràctica a Mercabarna. En aquest cas, els joves estan aprenent treballs específics de carnisseria, com són desossar la carn, el coneixement de les peces que s’extreuen d’un animal o la diferència entre les diverses varietats de carns i com s’han de tallar en funció de cada ús alimentari.

“Tenim un objectiu comú que és donar una oportunitat a aquests 12 valents, a ser bons professionals, bons carnissers, bons treballadors i bones persones. I aquesta és la tasca que fem des d’EDUVIC, ajudar i acompanyar persones que es troben en una realitat molt diferent de la resta de joves”, explica la responsable de projectes d’inserció social a EDUVIC, Marta Montoya.

Tanmateix, la directora de persones de Mercabarna, Marta Rodríguez, ha apuntat que “des que se’ns va presentar el projecte vam veure molt clar posar a disposició les nostres instal·lacions i coneixement per formar-ne part. Amb aquest projecte complim dos objectius: posar en marxa la col·laboració publicoprivada per satisfer la demanda tan important de professionals de l’ofici i, a més, ajudar els joves en la seva inserció laboral”.

Al mes de juny, aquests dotze joves s’incorporaran a les botigues d’Ametller Origen, per desenvolupar l’ofici de carnisser i posar en pràctica els coneixements adquirits. A més, rebran també la formació pràctica dels carnissers més veterans. L’objectiu és que un cop finalitzi aquest període els joves s’incorporin ja com a treballadors a la companyia. “Les empreses necessitem col·laboradors molt ben formats per donar un servei de primera qualitat als consumidors. Aquest projecte no només dona l’oportunitat a joves d’entrar al mercat laboral, sinó també a les empreses de poder comptar amb talent i dignificar alguns oficis com el de carnisser”, comenta el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller.

La iniciativa compta amb el suport de la conselleria de Drets Socials així com la d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i ha rebut el finançament dels Fons Next Generation de Formació i Ocupació, amb una dotació total de 279.000 euros. Des de l’inici del programa, els dotze joves perceben un salari que els permet poder garantir les seves necessitats bàsiques durant tot el període de formació.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha ressaltat que “estem convençuts que l’èxit d’aquests joves passa per la formació, l’educació i la feina, perquè sense això, ningú pot tirar endavant i escoltar-los és sinònim d’esperança. Per fer realitat projectes com aquests necessitem aliances entre l’administració pública, les empreses privades i les entitats del tercer sector. Si som capaços de mobilitzar aquestes sinergies ens en sortirem”. 

Per la seva banda,  el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha apuntat que “és molt emocionant i gratificant com a conseller engegar iniciatives com aquesta, que ens permetin generar oportunitats de futur als joves i, alhora, millorar la competitivitat de les empreses. La FP Dual ens permet donar una millor resposta a les companyies i és una de les polítiques clau del país”.

Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!