Festa Major 2022

La Sala es convertirà en la Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú

El govern ha anunciat que s'inaugura dijous vinent com a nou centre referent de la cultura popular i tradicional

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Sala es convertirà en la Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú. El govern de Vilanova i la Geltrú ha anunciat que dijous vinent s'inaugurarà la Casa de la Festa, un projecte que fa anys que es treballa de forma embrionària i que inicialment s'havia d'ubicar a l'església dels Josepets. Segons fonts municipals, la inversió que necessita l'edifici dels Josepets és molt important i actualment és inviable econòmicament assumir aquesta reforma. En tot cas, des del govern es confirma que el projecte de Josepets no s'aparca, però ja que a curt termini és inviable, s'ha treballat amb l'associació Casa de la Festa per tirar endavant el projecte ara.

La Casa de la Festa neix amb l'objectiu d'esdevenir un centre de referència de la cultura popular i tradicional de la ciutat i, alhora, ser un espai per preservar els aspectes i elements patrimonials que li són propis, mitjançant un programa anual d'activitats i exposicions, que coincidiran amb el cicle festiu anual.

El seu emplaçament serà a La Sala, l'equipament municipal amb el qual l'Ajuntament promou i fa difusió de l'art contemporani i el patrimoni festiu de la ciutat. Així, La Sala empren un nou rumb. Paral·lelament a la línia d'exposicions i activitats entorn de l'art contemporani i de la creació visual comunitària d'associacions i altres col·lectius de la ciutat, s'inicia aquesta nova línia, sota l'aixopluc de la Casa de la Festa, que es nodrirà d'accions dinamitzadores al voltant de la cultura popular i tradicional de la ciutat durant tot l'any.

Amb aquesta iniciativa l'Ajuntament vol "assentar les bases per continuar treballant en la promoció de la cultura popular i tradicional de la ciutat i la seva participació, i alhora materialitzar la iniciativa cívica que es va impulsar l'any 2007 per un grup de de persones vinculades a diverses entitats de la ciutat i l'Ajuntament, que van rebre l'encàrrec d'elaborar el projecte per a la creació del Centre de Cultura Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, a l'església dels Josepets".

Exposició Festes de Sant Pere

La celebració de les Festes de Sant Pere serà el tret de sortida al cicle d'exposicions de la Casa de la Festa, que aniran des de Sant Antoni, fins les festes de la Geltrú, passant pel Carnaval i la Festa Major.

En aquesta mostra, “les festes de Sant Pere estan explicades en un temps determinat, el de la foscor de la dictadura, a través dels espais i les persones que les feien i les gaudien. Els homes, els pescadors, l'all cremat i els ranxos comunitaris a peu de platja, les dones i el treball a casa o "remendant" xarxes, la canalla tot jugant a la sorra o al davant de les cases, esperant un futur incert, i després, la festa, la processó per demanar al sant la protecció necessària per poder continuar sortint en mar, treballant, en definitiva, continuar vivint. I al final la revetlla, la celebració popular, allà on tots, homes, dones i infants, podien oblidar, si mes no, durant unes hores o uns dies, la fosca realitat que els envoltava.”

L'estrena de la Casa de la Festa es farà dijous 9 de juny a les 20 hores. A continuació s'inaugurarà l'exposició al voltant de les festes de Sant Pere, que es podrà visitar fins al 3 de juliol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local