Festes populars

La Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú dóna a conèixer el seu projecte a l'església dels Josepets

Divendres es va fer l'acte de presentació de la nova entitat amb una exposició de les cinc festes de Vilanova

La Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú dóna a conèixer el seu projecte a l'església dels Josepets. Meritxell Bayarri

La Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú dóna a conèixer el seu projecte a l'església dels Josepets. Meritxell Bayarri

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'església dels Josepets va reunir divendres al vespre l'essència de les festes vilanovines. Els dracs, les mulassess i fins i tot les banderes del carnaval van assistir-hi per acompanyar la presentació de l'associació de la Casa de la Festa, una entitat que té l'objectiu de convertir aquest edifici d'estil barroc en un equipament de referència de la cultura popular i tradicional de Vilanova i la Geltrú. Una tasca de moment embrionària (cal aconseguir finançament, fer obres i desenvolupar un model de gestió) però també molt engrescadora segons els membres de l'entitat. D'ara endavant també es fa una crida a totes les entitats vilanovines perquè s'afegeixin a aquest projecte que permetrà promocionar la ciutat.

Entre la música del Turuta i el Toc de Matinades es va anar desenvolupant aquest acte que va començar a les 7 de la tarda. Divendres va ser la primera vegada en molt de temps que l'església dels Josepets obria les seves portes i ho va fer per ensenyar un exemple de com pot arribar a ser la Casa de la Festa. Una realitat que comença a ser possible des del maig del 2015, quan la comissió encarregada d'aquest projecte va aconseguir un conveni amb l'Ajuntament i la Fundació Privada Sant Antoni Abat (propietària de l'edifici) per poder utilitzar l'equipament.

"Quan hi ha voluntat i ganes de treballar, els objectius més inversemblants es fan realitat", va afirmar el passat divendres David Grau, president de l'associació de la Casa de la Festa, fent al·lusió a la manera com ha evolucionat aquesta iniciativa al llarg dels anys. Tot va començar a finals del 2007, quan es va fer una primera assemblea per valorar la creació d'un centre dedicat a les festes populars vilanovines. Des de llavors fins ara el projecte ha evolucionat i per fer-ho la comissió s'ha inspirat en els models de la Casa de la Festa de Tarragona i Vilafranca o la Troca de Granollers. L'última etapa es va produir aquest estiu, quan després d'aconseguir el conveni la comissió es va constituir com associació. Avui dia el projecte ja compta amb el suport de les associacions que organitzen les festes més assenyalades de la ciutat: l'Associació dels Tres Tombs, la FAC, el Pòsit de Pescadors, els Pabordes i l'AVV de la Geltrú.

Edificada al segle XVIII, l'església dels Josepets apunta ara cap a una nova etapa. L'associació de la Casa de la Festa vol emprendre amb l'Ajuntament la tasca de donar un nou ús a aquest edifici que s'ha deteriorat amb el pas del temps. El president de l'entitat, David Grau, explica que primer de tot caldrà buscar finançament per fer les remodelacions pertinents com també elaborar un projecte cultural que doni cabuda a totes les festes de Vilanova. La Casa de la Festa vol ser per tant, un lloc on exhibir els elements festius, fer estudi i recerca de la cultura popular i convertir l'espai en un lloc de trobada per a les entitats.

Divendres es va donar vida a l'església dels Josepets, que va acollir tots els elements que són essència de festa, des del bestiari, els gegants, fins a les banderes de les comparses. Una cinquantena de vilanovins van assistir a aquest acte que promou un dels vessants socials més rellevants de la ciutat: les seves festivitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local