Literatura infantil i juvenil

Efemèrides de LIJ catalana 2023

Aquest 2023, la LIJ catalana està d’enhorabona perquè alguns dels aniversaris que celebrarem de ben segur que tindran un gran ressò, ja que en dos casos la Generalitat de Catalunya n’ha inclòs els noms entre les quinze commemoracions oficials

L’escriptor Josep Vallverdú. ACN / Guillem Roset

L’escriptor Josep Vallverdú. ACN / Guillem Roset

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest 2023, la LIJ catalana està d’enhorabona perquè alguns dels aniversaris que celebrarem de ben segur que tindran un gran ressò, ja que, almenys en dos casos, la Generalitat de Catalunya n’ha inclòs els noms entre les quinze commemoracions oficials. Es tracta del prolífic i polifacètic (poeta, novel·lista, assagista, traductor, professor...) Josep Vallverdú i Aixalà (Lleida, 1923), autor d’un centenar d’obres per al públic infantil i juvenil, entre les quals destaquen les novel·les Rovelló (La Galera, 1969)o El testament de John Silver (La Galera, 2007); i de la pedagoga i assagista Rosa Sensat i Vilà (el Masnou, 1873-Barcelona, 1961), que tant va contribuir a la renovació de l’escola catalana i dels llibres de lectura en català. De tots dos, de ben segur que se’n faran ressò la majoria de mitjans nacionals.

Segurament ja no es parlarà tant d’altres esdeveniments i personalitats, fora d’àmbits més locals o especialitzats, que també van deixar la seva empremta en el món de la LIJ catalana i que, sense ànim d’exhaustivitat, voldria recordar tot seguit.

Entre les personalitats que ens han deixat una obra literària remarcable destacaria la figura del divulgador científic i especialista en dret de l’espai, Sebastià Estradé i Rodoreda (Sallent, 1923- Avinyó, 2016), que també és autor d’un bon nombre de novel·les juvenils, tant en castellà com en català, entre les quals obres tan llegides entre els escolars com Més enllà no hi ha fronteres (Laia, 1966) o A l’espai no hi volem guerra (Casals, 1993). També, commemorarem els vint-i-cinc anys de la mort de l’escriptor i traductor Jaume Fuster i Guillemó (Barcelona, 1945- L’Hospitalet de Llobregat, 1998), autor de lectures tan populars com De mica en mica s’omple la pica (Edicions 62, 1972), Les cartes d’Hèrcules Poirot (Edicions 62, 1983)...

Entre els il·lustradors i dibuixants hem de tenir en compte el 150è aniversari del naixement de Xavier Nogués i Casas (Barcelona, 1873-1941), col·laborador habitual de revistes humorístiques com Papitu, Picarol..., i il·lustrador, entre altres, del Bestiari de Per Quart; el centenari del naixement de Josep Coll i Coll (Barcelona, 1923-1984), un dels grans nom de la popular revista TBO, tot i que també va col·laborar en d’altres en català com L’Infantil. El 75è aniversari de la mort de dos grans mestres de l’escola d’il·lustració catalana com van ser Joan Garcia Junceda (Barcelona, 1881-Blanes, 1948) i Feliu Elias, conegut sobretot pels pseudònims “Apa” i “Joan Sacs” (Barcelona, 1878-1948). El 50è aniversari de la mort de Ramon Batlle i Gordó (Barcelona, 1894-1973), escenògraf i il·lustrador, que va col·laborar a la revista infantil Estel i en publicacions de la Llibreria Bonavia;i també del dibuixant Albert Mestre Moragas (Vic, 1891-Barcelona, 1973), que va col·laborar en nombroses revistes (Papitu, TBO...), va il·lustrar els volums de la col·lecció “Novel·la Infantil Catalana”i diverses col·leccions de cromos, com els dedicats a la història de Catalunya, etc.

Encara dues commemoracions més, per molt que siguin per recordar tancaments, els de les revistes infantils Patufet (2a època, 1968-1973), que va voler recuperar els lectors i els èxits del primer En Patufet (1904-1938), prohibit per la dictadura franquista, però que no se’n va sortir i va durar pocs anys; i el de La Mainada (1921-1923), una revista d’arrels clarament catalanistes, catòliques i noucentistes pensada per a la formació i l’entreteniment d’infants i joves, i que la dictadura de Primo de Rivera també va prohibir.

I encara un breu record per a dos noms de la LIJ catalana que enguany haurien fet 75 anys si no ens haguessin deixat tan d’hora: Josep Maria Aloy (Manresa, 1948-2020), crític de literatura infantil i juvenil, especialista en l’obra de Josep Vallverdú; i Lluís Martínez i Picanyol, conegut sobretot amb pseudònim “Picanyol” (Vic, 1948-Moià, 2021), un dels grans referents del còmic català, creador entre molts altres del personatge “Ot el bruixot”. 

Personalitats i revistes mereixerien una atenció més aprofundida, però avui només les he volgudes esmentar, perquè la LIJ catalana també tingui un record entre les nombroses commemoracions nacionals, estatals i internacionals d’aquest 2023.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local