Carnaval 2023

L'Ecocaramel de les Comparses de Vilanova recupera l'embolcall de colors i la forma tradicional

Vilanova i la Geltrú estableix en l'ordenança municipal de civisme que 'sols es permet el llançament de caramels amb un embolcall compostable i biodegradable'

L'Ecocaramel de les Comparses de Vilanova recupera l'embolcall de colors i la forma tradicional . ACN

L'Ecocaramel de les Comparses de Vilanova recupera l'embolcall de colors i la forma tradicional . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ecocaramel de 2023 recupera l'embolcall de colors i la forma tradicional amb els dos llaços. A partir de la setmana vinent es posen a la venda els caramels embolicats amb plàstic biodegradable i compostable per llançar a les Comparses. Enguany, a més, s'han afegit nous supermercats com a punts de venda, i ja són 7 cadenes diferents i una vintena d'establiments que l'oferiran. Es tracta dels supermercats JR, Bon Preu, Esclat, Condis, Alcampo, Caprabo i Gros Mercat.

Vilanova i la Geltrú aposta des de l'any 2019 per reduir l'impacte ambiental de les Comparses i per un Carnaval més sostenible, afavorint la utilització de caramels ecològics, amb menys repercussió en el medi ambient que els caramels estàndards.

Cada any es llancen per Les Comparses al voltant de 100 tones de caramels, que generen 5.800 kg de plàstics. Aquests embolcalls van a parar a l'abocador i, a través de les clavegueres, a la planta depuradora d'aigües i al mar en moltes ocasions. El plàstic no biodegradable triga tres-cents anys a descompondre's, i contribueix a problemes mediambientals com la presència de microplàstics al mar i als animals marins.

El paper de l'Ecocaramel 2023 està fet amb bioplàstic de quatre colors: groc, verd, blau i carabassa, embolicat amb forma de llaç i el logotip en negre. El material és biodegradable i compostable. La producció s'ha encarregat a l'empresa “Mas que un caramelo”, que es dedica a la personalització de dolços i aperitius.  El plàstic biodegradable triga entre 1 i 2 mesos a descompondre's al mar i també es descompon en el procés de compostatge industrial.

Vilanova i la Geltrú estableix en l'ordenança municipal de civisme que a les Comparses i altres actes populars i tradicionals en què es llencin caramels, "sols es permet el llançament de caramels amb un embolcall compostable i biodegradable". La normativa també diu que l'Ajuntament "vetllarà perquè els elements propis de festes de caràcter popular i tradicional, sempre que sigui possible, siguin orgànics, biodegradables i amb l'impacte ambiental el més baix possible".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local