Carnaval 2020

Vilanova modifica l'ordenança de civisme per fer obligatori l'ús de l'ecocaramel per a Les Comparses

El nou redactat preveu sancions per als comparsers que no utilitzin el caramel ecològic, però de moment es descarta aplicar-les

Redacció Vilanova i la Geltrú 03-12-2019 12:52 Lectures 3480

El ple de Vilanova ha aprovat aquest dilluns una modificació de l'ordenança de civisme i convivència per fer obligatori l'ús de l'ecocaramel per Les Comparses de 2020. El nou redactat preveu sancions per als comparsers que no utilitzin el caramel ecològic, però de moment es descarta aplicar-les i no s'especifiquen les mesures de control que s'utilitzaran per fer-ho. La iniciativa, que va comptar amb el suport de la Federació d'Associacions del Carnaval (FAC) durant la sessió plenària, va tirar endavant amb el vot a favor de tots els grups municipals i l'abstenció de Ciutadans.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, va explicar que en la darrera edició de Les Comparses es van llençar entre 110 i 140 tones de caramels i que en el carnaval de 2020 es preveu que 30 d'aquestes tones siguin de caramels ecològics (cinc tones més que en l'edició d'aquest any). La regidora sosté que l'ecocaramel serà obligatori, però reconeix que es farà de forma progressiva, gràcies a la implicació de les entitats i dels supermercats que es van sumant a la iniciativa. L'objectiu final és evitar que aquests plàstics arribin al mar: "la recollida i neteja dels caramels de les Comparses costen a l'Ajuntament la xifra de 55.000 euros, siguin aquests caramels ecològics o no", ha puntualitzat Marta Jofra.

Ciutadans ha estat l'únic grup municipal que no ha donat suport a la iniciativa, criticant que la modificació de l'ordenança és "paper mullat". La portaveu taronja, Érika Quintero, lamenta que el consistori "pretengui sancionar qui no utilitzi l'ecocaramel,  però no hi ha cap intenció de sancionar ni de com es controlarà que els comparses portin caramels ecològics". Ciutadans també ha criticat que l'Ajuntament hagi retirat la subvenció a l'ecocaramel i que això repercutirà en el preu i no ajudarà a incentivar la compra: "si de veritat es vol fomentar el seu ús, s'haurien d'haver acordat altres mesures com la subvenció directa. És estèril modificar una ordenança si no hi ha voluntat de fer-la complir ni mitjans per garantir que es compleixi. Ens abstenim per aquests fets i no per la iniciativa, amb la qual estem totalment d'acord".

Respecte al preu de l'ecocaramel, la regidora de Medi Ambient va assegurar que l'eliminació de la subvenció representarà un increment d'entre 7 i 8 euros per comparses, un xifra que considera assumible: "el preu baixarà quan es vagi aumentant l'oferta i la demanda". Pel que fa a les sancions, Jofra assegura que "s'obre ara un periode de transició per tal que tothom es vagi adaptant a la nova normativa".

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No