Literatura

El Garraf a la col·lecció “Petita història”

Una bona feina de divulgació mitjançant textos molt acurats i, sobretot, mitjançant uns dibuixos que fan les delícies de petits i grans i que sempre són basats en una tasca rigorosa de documentació

Pilarín Bayés. Ricard Cervantes

Pilarín Bayés. Ricard Cervantes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La col·lecció “Petita història”, publicada per l’editorial Mediterrània, celebra 40 anys de servei a la cultura catalana i de presència a les llibreries, i ho fa amb un volum, el 350, dedicat a Caterina Albert i Paradís (L’Escala, 1869-1966), més coneguda pel pseudònim “Víctor Català”, una de les novel·listes catalanes de més prestigi de tots els temps, autora, entre moltes altres, de la novel·la Solitud.

La col·lecció, juntament amb “Episodis de la història (editada des de 1960 per Rafael Dalmau), és una de les més antigues i prolífiques del país en actiu. Al llarg d’aquests anys ha fet una feina de divulgació extraordinària: grans personalitats, institucions, poblacions, tradicions populars... de la cultura catalana han desfilat per les seves pàgines, amb els dibuixos característics i inconfusibles de la il·lustradora Pilarín Bayés ((Vic, 1941) i amb textos d’autors molt variats, coneixedors del tema tractat i sovint assessorats per especialistes.

Un nombre tan alt de volums fa que hi sigui representada bona part de la geografia catalana i, doncs, que hi hagi títols estretament relacionats amb el Garraf. Hi trobem, per començar, una Petita història del Garraf;  una altra de dedicada a la Festa Major de Sitges; i, sobretot, uns quants volums dedicats a personalitats il·lustres de la comarca, sigui per naixement o per adopció, com Charlie Rivel (Cubelles 1896-Sant Pere de Ribes, 1983), Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895- Barcelona, 1962), Joan Ventosa i Roig (Vilanova i la Geltrú, 1883-Mèxic, 1961),  Antoni Batlle i Mestre (“Mossèn Batlle”) (Sitges, 1888-Barcelona, 1955), Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861-Aranjuez, 1931) o Víctor Balaguer (Barcelona, 1924-Madrid, 1901). Una bona feina de divulgació mitjançant textos molt acurats i, sobretot, mitjançant uns dibuixos que fan les delícies de petits i grans i que sempre són basats en una tasca rigorosa de documentació.

Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local