Literatura

Quatre aproximacions a la vida i l’obra de Josep Vallverdú

Aquest any celebrem el centenari del naixement en plena vitalitat com demostren les seves darreres obres

Josep Vallverdú conversant amb alumnes de l'Escola Alba de Corbins  . ACN / Oriol Bosch

Josep Vallverdú conversant amb alumnes de l'Escola Alba de Corbins . ACN / Oriol Bosch

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

No hi ha dubte que la millor aproximació a la vida i l’obra de Josep Vallverdú (Lleida, 1923), del qual aquest any celebrem el centenari del naixement en plena vitalitat com demostren les seves darreres obres i les declaracions en les nombroses entrevistes que se li han fet, és llegir-lo; llegir-ne alguna de les nombroses i variades obres que ha publicat, ja que en té per a tots els gustos: poesia, prosa i assaig per a adults; narrativa, teatre i poesia per a infant i joves... Malgrat tot, avui voldria recomanar un parell de títols i un parell d’entrevistes que poden ser molt útils per a tothom qui vulgui aproximar-se o conèixer una mica millor la vida i l’obra de l’autor ponentí, com ell mateix s’ha anomenat sovint.

En primer lloc Camins i paraules. Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home (Pagès editors, 1998), de Josep Maria Aloy, un dels primers biògrafs de l’autor; una obra que ens apropa al Vallverdú pare i marit, al professor, a l'intel·lectual, al patriota...; però també a la seva obra infantil i juvenil, a la periodística, a la pedagògica... Sempre amb rigor, sempre amb la dada i la data precises, sempre amb la il·lusió del qui ha trobat un tresor i el vol difondre i compartir.

En segon lloc Josep Vallverdú: entre l’activisme cultural i el talent literari (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2015), síntesi de la tesi doctoral de la professora Maria Pujol Valls. El lector hi trobarà un estudi molt documentat, rigorós i acadèmic, tot i que la capacitat de síntesi que demostra l’autora fa que resulti assequible per a un públic molt ampli.

Pel que fa a entrevistes, com he dit en voldria destacar dues. La primera es titula Veus literàries amb Josep Vallverdú; una entrevista en vídeo, accessible a la xarxa, que l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana) fa als seus socis majors de setanta anys i en la qual el protagonista va repassant la seva vida i la seva obra d’una manera planera i agradable.

La segona és la realitzada per Francesc Canosa Farran, que al llarg d’un any s’ha anat trobant amb Vallverdú i ha condensat més de cinquanta hores de gravació en el llibre titulat Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida (Editorial Fonoll, 2022). És un recorregut amè i entranyable per les vivències personals de l’autor de Rovelló que ens en mostren el tarannà, el vitalisme, la passió per escriure i per publicar... Algunes són d’allò més sucoses: Vallverdú hi explica, per exemple, que, un temps després d’enviudar d’Isabel Arqué, va escriure una seixantena de cartes d’amor per convèncer la que actualment és la seva segona esposa, Antonieta Juliu, vídua del científic Joan Oró. Ell ja tenia noranta anys i ella, vuitanta.

Pere Martí i Bertran  (Professor i escriptor)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local