CUBELLES

L'espectacle multimèdia 'TOT un Món' obre la festa major de Cubelles

EL muntatge s'estrenarà el divendres 27 de juliol a la nit

VD. Components del GTCC de Cubelles

VD. Components del GTCC de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’estrena tindrà lloc divendres 27 de Juliol, davant el castell dels Marquesos d’Alfarràs, a les 22.30h. El muntatge fa un recorregut narratiu per diferents carrers de Cubelles per aturar-se en cada un d’ells i parlar sobre el significat del seu nom.

Història
Qui era Joan Roig i Piera?, o el Dr. Estapé?. Sovint caminem per carrers dels què coneixem el nom, però no el que significa aquest nom. Especialment els nou vinguts. Aquestes són les respostes que es donen a TOT un MÓN. Però també té temps per aturar-se en alguns indrets, amb identitat pròpia, que es troben en aquests carrers i fer-se noves preguntes. Què amagaven els murs de Can Travé, la mansió més senyorial del municipi? O, va existir de debò el bandoler de Rocacrespa?. Histories i llegendes que formen part del saber popular però que molts desconeixem, escrits de cubellencs que van plasmar sobre el paper les vivències de la seva època aniran sorgint al llarg del recorregut. L’espectacle culmina quan el passeig imaginari arriba a la plaça del castell, on s’està representant l’obra. Si pensem en algun tret distintiu de Cubelles automàticament surt en Charlie Rivel. O en el pitjor dels casos, la tèrmica. Però Cubelles té molt més. Cubelles, com diu el seu eslògan, és... TOT un MÓN. I dins d’aquest TOT, sens dubte, un dels secrets més misteriosos que guarden els murs del seu castell són els grafits.

Si voleu saber la vida de Vantura Almirall, fadrí de Cubelles, Bon miño.
Anireu dal a la torre y savreu de la seva vida passada.
1768, als 15 de Setembre.
(textual del grafit)

Els grafits
Els grafits, que daten del 1768, ocupen una considerable superfície en algunes de les estances superiors del castell. Mostren escenes quotidianes d’aquella època. Els vaixell que solcaven el litoral cubellenc, en alguns casos dibuixats amb una precisió extraordinària, ocupen moltes parets; militars, pirates, capellans, forcats, alguna donzella misteriosa i també alguna frase força enigmàtica. De vegades de traç més artístic i d’altres no tant. Els dibuixos, sembla ser, son obra de Ventura Almirall, conegut com el Ventureta, que llavors tenia 19 anys i, no se sap ben bé què feia al castell. Però també és possible que no tots siguin obra seva.
Per cert, l’espectacle també servirà per veure per primer cop “El Ventureta” , futur “hereu” de la família de gegants cubellencs.

Els grafits, a causa de l’estat del terra del pisos del castell, no són accessibles per el públic. Però si el públic no pot entrar, sortiran els grafits. Un mapping pot fer miracles. 

Els crèdits
És important destacar la participació de L’Agrupació de Balls Popular de Cubelles, el cor L’espiga i l’església de Sta. Maria, sobre els quals recauen alguns dels moments més brillants de l’espectacle.

La part musical de TOT un MÓN també compta amb dues figures de renom internacional: la soprano Maria Lluïsa Muntada i l’arpa Abigail Prat.
 
La producció del mapping és obra de Brian Mur i Albert Ventalló 

Les veus que ens faran recórrer els carrers són: Angie Raspall, Salvador Estalella, Montse Antó, Dani Fonoll, Pilar Mallofré i Robert Monzonis. 

El guió i la direcció de l’espectacle és de Josep Lluís Villanueva. 

La producció del GTCC i la Regidoria de Festes i Tradicions
*L’espectacle serà enregistrat integrament per Canal Blau Tv, per emetreu després, i emès en directe per Ràdio Cubelles 

Maria Lluïsa Muntada, soprano
Nascuda a Barcelona, Maria Lluïsa Muntada inicia la seva formació musical al Conservatori Superior Municipal de Música d'aquesta ciutat. Paral.lelament segueix cursos a la Universitat de Barcelona on es llicencia en Filosofia i Ciències de l'Educació. 

Completa els estudis de cant a la Indiana University (USA) on obté el Master of Music with Distinction. Maria Lluïsa Muntada ha assistit també a les master classes de Marimí del Pozo a Madrid, Edith Mathis a Luzern, Victòria dels Angels a Santander i Cornelia Kallisch a la Internationale Bachakademie de Santiago de Compostela. 

Ha estat premiada en el Primer Concurso Nacional para la Promoción de Jóvenes Cantantes Españoles (Santa Cruz de Tenerife) i en el Dixième Concours International d'Oratorio et de Lied (Clermont-Ferrand, França). 

Ha participat en nombrosos festivals a França, Bèlgica, Hongria, Mèxic, Filipines i Espanya (Setmana de Música Religiosa a Cuenca, Festival Mozart a Madrid, Grec a Barcelona...)
Dins el marc de la Schubertíada de Vilabertran ha estrenat l’obra Dues Evocacions de Jordi Cervelló acompanyada pel Quartet Chilingirian. 

Ha col.laborat amb grups de música barroca com Pro Musica Antiqua (Madrid) i Diatessaron (Barcelona), així com amb diverses formacions corals i orquestrals (Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Simfònica del Vallès, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra de Cadaqués, Orquestra Nacional d'Andorra, Orquesta de Cámara Reina Sofía, Sinfónica de RTVE, Sinfónica del Principado de Asturias i la Joven Orquesta Nacional de España).
Per a Auvidis ha enregistrat El Sombrero de Tres Picos i Atlàntida de Falla i per a La Mà de Guido la Integral de l’obra per a veu i piano de Granados i un disc amb cançons de Toldrà . Juntament amb alguns dels intèrprets més destacats de la música catalana actual acaba d’enregistrar obres de Brotons, Milà i Oltra pel segell El Far Blau. Aquest any 2012 ha estat designada Comissària de l’Any Toldrà a Vilanova i la Geltrú.


Abigail Prat, arpa
Abigaïl Prat va néixer a Barcelona el 1965. Inicià els seus estudis d’arpa al Conservatori del Liceu amb Na Hermínia Gràcia. Va acabar la carrera als 16 anys. Segueix estudiant a Montpeller on va rebre la medalla d’or al finalitzar els seus estudis superiors. Va rebre classes privades del mestre Gérard Devos a París. Becada pel Ministeri de cultura espanyol i per la Diputació de Girona, va estudiar amb la professora Adelheid Blovsky- Miller, a la “Hochschule für Musik” de Viena obtenint al final de la carrera un Cum Laude.
 
La seva experiència en orquestra és molt extensa: membre de la JONDE, solista de l’Òpera de Noruega a Oslo des de l’any 1988 fins l’any 1996, col·laboracions amb les orquestres simfòniques de Trondheim, Barcelona, Sofia, Dresden, Bergen, Oslo, Viena, Ràdio Televisió Austríaca i també amb la orquestra de l’Òpera Estatal de Viena i la Filharmònica de Viena i la del Gran Teatre del Liceu. 

Com a solista ha actuat amb la “Michiana Symphonie Orchestra” de Michigan, “New England Simphonic Ensemble“, “Orquestra Franz Liszt“ de Budapest, amb el “Wiener Streichquartett” i el “Wiener Ensemble” (formacions de cambra integrades per membres solistes de la Filharmònica de Viena), amb l’orquestra “Segle XXI”, amb l’orquestra “Solistes de Barcelona”, amb el “Cor Vivaldi” i amb nombroses formacions de cambra d’ Espanya, Noruega, Estats Units i Àustria, actuant en els Festivals de Torroella de Montgrí, Peralada, Grec, Fénétrange, entre altres, i en sales tan emblemàtiques com el “Konzerthaus” i el “Musikverein” de Viena o el Carnegiehall de Nova York, Palau de la Música catalana. També ha realitzat gravacions en directe per a TV3, Catalunya Ràdio, Ràdio 4, RAC 1, Ràdio 2, Channel 5 de Bòston, la Televisió Mexicana i la Ràdio i Televisió Austríaca.

En el camp de la música de cambra destaca la formació estable amb el flautista Albert Mora amb qui forma duo des del 1996. També ha treballat en altres formacions com amb els flautistes Sighenori Kudo, Xavier Relats i Bernat Castillejo, amb el guitarrista i compositor Toti Soler, amb el trompetista Josef Hofbauer, amb el quintet Aeolus i amb el trio 90, entre d’altres.

Ha gravat 4 CD. Dos amb el trompetista Josef Hofbauer de Viena -“Trompete und Harfe“ i „Dezember“-, un amb el flautista Albert Mora –„A night at the opera“-, i un d’arpa sola amb les peces més característiques per aquest instrument. També ha participat en la gravació d’un CD de música antiga de la Música de la Catedral de Girona, i amb diferents produccions de “Tot sona”.

Ha donat recitals i concerts de cambra a Espanya, Àustria, Noruega, Eslovàquia, França, Alemanya, Mèxic i EEUU. 

En diverses ocasions ha participat com a jurat en concursos d’arpa al “Thayer” de Nova Anglaterra i al concurs permanent de Joventuts Musicals d’ Espanya i també en oposicions d’entrada a la JONDE i l’ ESMUC. 

Comparteix la seva tasca de solista amb la de professora d’arpa a “la flauta màgica” de Figueres i al Conservatori Superior de Música del Liceu. 

Ha estat convidada a impartir màsters sobre pedagogia de l’arpa al Conservatori Superior d’Aragó i a la Universitat de Música de Viena. També ha estat professora d’arpa a la JONC i a la JOF, ha creat el mètode per infants de 0 a 3 anys: “La música com a llengua materna” i ha publicat un llibre sobre lectures a vista orquestrals per a arpa. Abigaïl Prat toca amb una arpa Lyon and Healy Style 11.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local