Espriu i Cardona Torrandell

Vilanova es suma a la celebració de l'Any Espriu

Entre els mesos de setembre de 2013 i gener de 2014 la ciutat acollirà un ampli programa d'activitats amb l'objectiu de retre homenatge a la figura de l'escriptor Salvador Espriu

EIX. Salvador Espriu

EIX. Salvador Espriu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'any 2013 se celebra el centenari del naixement de l'escriptor Salvador Espriu. Per tal d'honorar la seva memòria i difondre'n l'obra i el llegat, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar designar el 2013 com a Any Espriu. Les activitats que a continuació es presenten s'inclouen dins d'aquest marc i han estat organitzades per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú: Auditori Eduard Toldrà, Teatre Principal, Xarxa de Biblioteques Municipals i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Algunes d'aquestes activitats mostren la relació que va tenir Espriu amb l'artista vilanoví Armand Cardona Torrandell. Aquest va realitzar diferents escenografies per l'obra Ronda de mort a Sinera (1965, 1970 i 1975), dirigides per Ricard Salvat i produïdes per la companyia de Teatre Adrià Gual, a banda de nombroses obres relacionades amb els textos d'Espriu.

La biblioteca Armand Cardona Torrandell ha donat el tret de sortida a aquest programa amb l'exposició Homenatge a Salvador Espriu, organitzada pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, que es podrà visitar a la pròpia Biblioteca fins al 28 de setembre. L'exposició recull de manera breu la trajectòria d'Espriu i hi pren especial rellevància la relació entre l'escriptor i l'artista Armand Cardona Torrandell.

També a la biblioteca Cardona aquest divendres 20 de setembre, a les 18.30 h, es realitza la dramatització i xerrada Espriu & Cardona. En primer lloc es farà una lectura dramatitzada de l'entremès Conversió i mort d'en Quim Federal, a càrrec de la companyia l'Escotilló Teatre. A continuació hi haurà una xerrada a càrrec de Josep Anton Codina, professor de l'Institut del Teatre i membre de l'EADAG, i de Quim Roy, autor teatral i escenògraf.

El divendres 27 de setembre, a les 19.30 h, a la biblioteca Joan Oliva es realitzarà la dramatització d'una selecció de fragments d'obres de Salvador Espriu a càrrec dels autors Josep Maria Teixell i Núria Valls. Seguidament es presentarà el llibre Espriu transparent a càrrec del seu autor, Agustí Pons.

Entre el 7 i el 12 d'octubre, i organitzat per les biblioteques de Vilanova i la Geltrú i les llibreries Llorens i La Mulassa, es convoca el concurs Frases de Salvador Espriu, per tal d'identificar sis fragments d'obres d'Espriu.

Del 25 d'octubre al 24 de novembre la Biblioteca Museu Víctor Balaguer organitza la mostra de fons documental Salvador Espriu a la BMVB, que inclou correspondència i llibres de l'autor que formen part de les col·leccions de la institució.
La mateixa BMVB proposa pel 14 de novembre una conferència sobre els documents relacionats amb Salvador Espriu que formen part del seu fons.

Durant els mesos d'octubre a gener es podrà visitar, primer al Teatre Principal i posteriorment a l'Auditori Eduard Toldrà, l'exposició Ronda de mort a Sinera: el món espriuà d'Armand Cardona, que inclou alguns dels plafons que el pintor realitzà per les escenografies d'aquesta obra que el director Ricard Salvat va dur al teatre.

El Teatre Principal ofereix per al 3 de novembre la lectura dramatitzada Espriu!, a càrrec de la companyia La Perla 29, que representa un espectacle per a tres veus i guitarra.

Al mateix Teatre Principal es podrà assistir el 24 de gener al recital poètic amb música La pell del poeta: Espriu, a càrrec de Sílvia Bel, veu, i Orestes Gas, guitarra.

Per últim, el dissabte 25 de gener tindrà lloc el que es pot considerar com l'acte de cloenda d'aquesta programació: el concert del cantautor Raimon Espriu en el record, que acollirà l'Auditori Eduard Toldrà. Ve de lluny la relació del cantant de Xàtiva amb l'obra d'Espriu i en aquesta ocasió, a banda d'alguns clàssics seus, també repassarà una selecció de les Cançons de la roda del temps, un repertori amb un ampli contingut de poesia lírica.

Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 – Barcelona, 22 de febrer de 1985) és un dels autors més insignes de les lletres catalanes. La profunditat i l'alta significació de la seva obra, reconegudes per la crítica internacional, són mereixedores de la major atenció i consideració. De la mateixa manera, l'exemplaritat de la seva actitud en una de les situacions històriques més adverses per a Catalunya, que se sintetitza en les seves paraules, "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble", constitueixen un llegat que ha de romandre en la memòria dels catalans. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local