Festival Internacional de Cinema Fantàstic

Kotcheff, Campusano, German, Hillcoat, Aoyama, Sofian i la Cannon Films, protagonistes de Seven Chances 2014

Seven Chances és l’espai de la crítica al Festival de Sitges i aquest any torna a aplegar set títols imprescindibles

EIX. The Go-Go Boys: The Inside Story of the Cannon Films

EIX. The Go-Go Boys: The Inside Story of the Cannon Films

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Seven Chances és l’espai de la crítica al Festival de Sitges –la programació s’elabora en col·laboració amb l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC)– i aquest any torna a aplegar set títols imprescindibles que, malgrat el seu  valor cinematogràfic, restaven inèdits a les grans pantalles del nostre país:  Fango de José Celestino Campusano, Hard to Be a God d'Alexei German, Lawless de John Hillcoat, The Backwater de Shinji Aoyama, The Go-Go Boys: The Inside Story of the Cannon Films de Hilla Medalia, Truth Has Fallen de Sheila M. Sofian i la recuperada Despertar en el infierno de Ted Kotcheff.

La recuperació de Despertar en el infierno (Wake in Fright, 1971) de Ted Kotcheff és una de les millors notícies que ens ha ofert l'actualitat cinematogràfica els darrers anys. Possiblement la pel·lícula més pertorbadora sorgida mai d'Austràlia, Despertar en el infierno plasma aquella pulsió fatalment violenta típica de certes pel·lícules dels setanta des de la personalitat pròpia del cinema de les antípodes. Retrat angoixant d'un home que, atrapat en un poble de l'Austràlia profunda, s'enfonsa en una espiral de decadència, el film va romandre inaccessible durant dècades, cosa que va contribuir al seu estatus de culte.

L'obra de José Celestino Campusano obliga a revisar conceptes com els de realisme i autenticitat. Fango és una bona mostra de la filmografia d'aquest argentí que treballa la ficció i el gènere des del seu propi territori inexplorat, els suburbis meridionals del Gran Buenos Aires. Per aquí es mouen dos rockers veterans, El Brujo i El Indio, que intenten formar un grup de tango trash. Les seves bones intencions es veuen alterades per una concatenació de traïcions i venjances que afecten la comunitat. Campusano explora aquestes dinàmiques violentes des d'una proposta formal fidel al nom de la seva productora, Cine Bruto.

Hard to Be a God d'Alexei German no podia faltar a Seven Chances. Director reverenciat pels coneixedors de la seva obra a contracorrent, German va morir sense veure estrenada aquesta versió de la novel·la homònima dels germans Strugatski a la qual va dedicar, en un esforç titànic, un grapat d'anys de la seva vida. Una de les experiències estètiques més extremes que ens reserva aquest Sitges 2014, Hard to Be a God és una immersió al·lucinada i desbordant en el planeta encallat en l'Edat Mitjana que van descriure els mestres russos de la ciència-ficció.

Lawless sorgeix de la col·laboració entre John Hillcoat (director) i Nick Cave (músic i guionista), un tàndem que ja havia firmat un western de culte com The Proposition. Amb un repartiment de luxe que inclou noms com els de Tom Hardy, Jessica Chastain, Shia LaBeouf, Mia Wassikowska, Gary Oldman i Guy Pearce com a carismàtic malvat, Lawless s'inscriu en aquell imaginari nord-americà propici al conreu de llegendes per donar una volta de rosca, no exempta d'humor, a la figura del fora de la llei. Seven Chances rescata aquesta pel·lícula ambientada en els anys de la prohibició que no va aconseguir fer-se un forat a la cartellera comercial. El llargmetratge anterior de Hillcoat, The Road (La carretera), va ser l'encarregat de tancar el festival l'any 2009.

Shinji Aoyama és un vell conegut de Sitges i un cineasta apreciat per la crítica internacional d'ençà es va donar a conèixer al Festival de Cannes amb l'obra mestra Eureka (2000). Des de Seven Chances rescatem Backwater, la seva darrera pel·lícula que, malgrat presentar-se a la Competició Internacional del Festival de Locarno 2013, encara no s'ha pogut veure al nostre país. A partir d'una inquietant història d'abús en una família, Aoyama planteja fins a quin punt la violència al Japó respon a un model de cultura patriarcal que s'hereta de generació en generació.

The Go-Go Boys: The Inside Story of the Cannon Films s'endinsa en un dels fenòmens cinematogràfics claus dels anys vuitanta. La productora independent dels cosins Menahem Golan (mort aquest estiu, i a qui el festival recorda també des d'altres seccions) i Yoram Globus va redefinir el cinema d'acció de sèrie B a l'època amb molts dels títols protagonitzats per Chuck Norris o Charles Bronson, però també va fer possibles pel·lícules de culte com Runaway Train d'Andrei Kontxalovski o Love Streams de John Cassavetes. La directora Hilla Medalia recorre la controvertida història de Cannon Films a partir de nombrosos testimonis i d'ingent material d'arxiu en aquest documental que es va presentar en l'última edició del Festival de Cannes.

Experimentació cinematogràfica i militància social es conjuguen a Truth Has Fallen de Sheila M. Sofian.  La directora treu el màxim profit de les possibilitats d'hibridar animació i documental per denunciar el mal funcionament de la justícia a Estats Units. A partir de la feina de l'organització Centurion Ministries, encarregada d'alliberar persones innocents que han acabat  a la presó, Truth Has Fallen recrea amb dibuixos les corprenedores experiències de tres reus encarcerats de manera injusta.

Com és costum, totes les sessions de Seven Chances seran presentades per un crític membre de l'ACCEC. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local