Sant Jordi 2015

Paraules, poesia i llibres per la Diada de Sant Jordi a la Masia Cabanyes

El 23 d’abril el Consell Comarcal del Garraf celebra la Diada de Sant Jordi amb la IV Lectura compartida i encadenada de poemes de Manuel de Cabanyes

Redacció Vilanova i la Geltrú 15-04-2015 14:56 Lectures 2096
CC Garraf. Diada de Sant Jordi a la Masia d’en Cabanyes

CC Garraf. Diada de Sant Jordi a la Masia d’en Cabanyes

El Consell Comarcal del Garraf organitza enguany la IV Lectura compartida i encadenada de textos i poemes de Manuel de Cabanyes, per la diada de Sant Jordi. Amb aquesta iniciativa, que es durà a terme el 23 d’abril a la Masia d’en Cabanyes, es pretén contribuir a aquesta festivitat, tot posant de relleu la figura del poeta Cabanyes, fomentar-ne el coneixement i alhora promovent el plaer per la lectura.

Xavier Grau, conseller de cultura, ressalta que aquest és un acte sobre paraules i cultura: "la poesia esdevé des de sempre una mostra de diàleg. Una mostra de la nostra cultura". Afegeix, per altra banda, que “en un moment d'incertesa i de qüestionament del paper de la cultura, actes com la quarta lectura ens permeten reforçar que ara més que mai cal donar suport a la cultura i l'educació”.

Al llarg dels darrers quatre anys, l’organització d’aquest acte ha tingut com a eix central a Manuel de Cabanyes i la seva obra, per recordar-la i posar-la de relleu. Recordem les paraules que escrivia  Miquel Maria Gibert l’any 1933 sobre el poeta Cabanyes: “la vida de l’artista capolada en plena jovenesa serva sempre l’encís de les seves prometences no acomplertes, de l’amarga bellesa de tot el que mor sense haver atès una plenitud que podem imaginar resplendent, lluny del contrast que ennuvola el somni”. També destaquem les paraules de Fèlix Torres Amat: “La seductora poesia va néixer amb ell, o quasi podria dir-se que constituïa una part del seu ser”

Enguany aquest acte també té la intenció de retre homenatge a la poesia en sentit ampli, recordant a tots els poetes i poetesses, i també a les persones que es dediquen a la investigació i la crítica i que al llarg dels anys no han deixat de glosar-lo i de compartir la seva grandesa en els seus àmbits acadèmics i intel·lectuals.

L’objectiu de fer homenatge a la poesia pren més sentit des d’una proposta de posar de relleu els poetes i les poetesses del nostre país. Així, la Masia d’en Cabanyes a més de recordar el poeta Cabanyes, vol reivindicar el paper de la paraula i de la paraula poètica i proposa que els ciutadans i ciutadanes llegeixin una poesia dels autors i autores que vulguin compartir amb la resta d’assistents, o també poesia pròpia. En aquest sentit s’entén que enguany s’encadenaran poesies que mostren la vitalitat cultural del país.

L’acte, que s’iniciarà a les 10h, serà conduit de nou per la periodista Laura Marín i està obert a tota la ciutadania. L’homenatge a Manuel de Cabanyes serà presentat i contextualitzat Xavier Solà de Andrés, especialista en la vida i l’obra del poeta; tot seguit, es farà la lectura dels seus poemes a càrrec de poetes i poetesses del Garraf i de textos de diversos autors sobre Manuel de Cabanyes, per part de ciutadans i ciutadanes del Garraf. Han confirmat la seva participació August Bover i Font, Vinyet Panyella, Maria Rosa Nogué, Dolors Juan Hill i Pere Tàpies, Montse Lago i Francesc Pasqual, entre d’altres.

La segona part de l’acte, l’homenatge a la poesia, comptarà amb la intervenció de la poetessa Teresa Costa-Gramunt i de ciutadans i ciutadanes del Garraf que faran lectura dels seus textos i poemes preferits. En finalitzar, hi haurà jornada de portes obertes per visitar la Masia d’en Cabanyes i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC). Als jardins es disposarà una parada de venda de roses.

El Consell Comarcal del Garraf, a través d’aquest acte, posa de relleu que no es pot entendre la Masia d’en Cabanyes sense el poeta romàntic que hi va viure, ja que el poeta i la Masia formen part indissoluble per sempre.


GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No