Premis comarcals

32 treballs opten als premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació

L'acte de lliurament dels premis es farà el proper dissabte 9 de maig a la Masia d’en Cabanyes

Redacció Vilanova i la Geltrú 29-04-2015 12:45 Lectures 1850
CC Garraf. Guanyadors dels premis Molero 2012

CC Garraf. Guanyadors dels premis Molero 2012

32 treballs opten als Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació Comarcal que atorga el Consell Comarcal del Garraf des de l’any 1992. La modalitat de periodisme estava oberta a la participació de treballs relacionats amb la comarca del Garraf, realitzats i publicats durant els anys 2013 i 2014 i treballs realitzats per estudiants de graus de Periodisme o Comunicació Audiovisual, en qualsevol format, però no publicats ni emesos en cap mitjà de comunicació.

En el cas de la modalitat d’investigació, hi podien optar estudis, investigacions i treballs de recerca sobre aspectes socials, culturals i històrics, artístics, econòmics, sociològics, literaris, etc. del Garraf. Els treballs havien de ser originals, inèdits, no publicats ni premiats. També podien optar als Premis estudis, investigacions i treballs de recerca realitzats exclusivament per alumnes de batxillerat dels instituts d’estudis de secundària de la comarca.

A la convocatòria d’enguany s’han presentat 21 candidatures en les modalitats de periodisme: 8 propostes de periodisme escrit, 5 de periodisme gràfic, 7 de periodisme audiovisual (3 de ràdio i 4 de televisió) i 1 d’una estudiant de periodisme. Els treballs rebuts provenen del Diari de Vilanova, l’Eco de Sitges, Eix Diari, Canal Blau TV, Ràdio Cubelles, La Xarxa Ràdio i Televisió Espanyola, entre d’altres. En relació a les modalitats d’investigació, s’han presentat 11 candidatures, 7 d’investigació comarcal i 4 treballs de recerca d’alumnes de batxillerat.

El jurat per a les modalitats de periodisme està conformat per Rita Marzoa, periodista de Catalunya Ràdio, directora i realitzadora del programa “Solidaris” i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils; Xavier Capdevila, periodista, coordinador de projectes a Lavinia TV i professor de Periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, i Marcel·lí Sáenz, fotògraf, col·laborador de diversos mitjans entre 1978 i 1982, fotoperiodista de El País entre 1982 i 2012 i actualment membre del projecte de fotografia documental “1 dia 1 foto”.

El jurat per a la modalitat d’investigació està conformat per Alfred Castells, lingüista, investigador de toponímia local i membre de l’Associació d’Amics del Museu Víctor Balaguer; Rafel Mestres, llicenciat en història, màster en arxivística i director de l'Arxiu Comarcal del Garraf; Núria Jané, arxivera de l’arxiu municipal de Cubelles, llicenciada en història i graduada en arxivística i gestió documental, i Francesc Banyuls, professor de matemàtiques de secundària i director del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf.


Pere Marsé, arquitecte i president de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i Pere Giménez, cap de redacció de Comunicació 21 i membre de l’Associació de Periodistes del Garraf, acompanyaran el jurat com a representants de les entitats que donen suport i impuls als Premis. La presidència del jurat en les dues modalitats està a càrrec de Xavier Grau, conseller comarcal de cultura i patrimoni.

La dotació total dels Premis és de 10.000€: 2.000€ per la modalitat de periodisme escrit, 2.000€ per periodisme audiovisual, 2.000€ per periodisme gràfic, 1.000€ per estudiants de periodisme i comunicació audiovisual, 2.000€ per investigació i 1.000€ per investigació d’estudiants de batxillerat: (600€ per a l’alumne i 400€ per al centre educatiu). Les persones guardonades amb els Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme també rebran una litografia de l’il·lustrador i pintor vilanoví Joaquim Budesca.

L’acte de lliurament dels Premis tindrà lloc el dissabte 9 de maig a les 10:30h a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú i enguany versarà sobre Cultura i Comunicació a la Catalunya del segle XXI, amb intervencions de Sixte Moral i de Joan Manuel Tresserras.

Moral va ser conseller de cultura, educació i comunicació al Consell Comarcal del Garraf quan es van instaurar aquests Premis, va ser mestre i alcalde de Vilanova i la Geltrú. També és coneixedor i estudiós de la premsa local, temàtica sobre la qual ha publicat diversos llibres i investigacions. Tresserras va ser Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya entre el 2006 i el 2010, és doctor en Ciències de la Informació, professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en història de la comunicació. També ha estat docent sobre gestió cultural, comunicació política, polítiques de comunicació i anàlisi de mitjans, entre d’altres.

Tot seguit es durà a terme la conferència "Mites i llegendes de la comarca del Garraf. Històries del territori", a càrrec de Bienve Moya, antropòleg, folklorista, escriptor i gestor cultural vilanoví, Premi Nacional de Cultura Popular l'any 2009. Amb aquesta conferència s’inicia el Cicle de Visites Temàtiques de la Masia d'en Cabanyes, una proposta per conèixer el llegat de la nissaga dels Cabanyes i per a descobrir la seva petjada cultural, social i econòmica.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No