Font de la Canya

Excavació arqueològica a la recerca dels orígens de la vinya al Penedès

Durant els propers mesos està previst iniciar una intervenció de consolidació d’urgència i adequació al públic al jaciment de Font de l Canya

Font de la Canya. Excavacions a Font de la Canya, l'origen de la vinya

Font de la Canya. Excavacions a Font de la Canya, l'origen de la vinya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Entre els dies 4 i 31 de maig es durà a terme la 16à Campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès. L’objectiu de la present és la delimitació i excavació parcial de la zona 2, on se situa la zona hàbitat de la primera edat del ferro o preibèric (segle VII aC), la més antiga i desconeguda en la recerca arqueològica del jaciment i moment en què es documenta la introducció de la vinya i el vi al territori.

El pressupost per a efectuar els treballs de camp i de laboratori d’enguany és de vora 10.000 € -la meitat que a les darreres edicions- que aporta el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Universitat de Barcelona amb el 80% i l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès amb el 20%. L’equip d’arqueòlegs i estudiants serà reduït, de només 5-7 persones entre setmana i augmentarà dissabtes i diumenges amb l’arribada de més col·laboradors. L’espai de laboratori i allotjament de l’equip serà, com és habitual, a la casa de colònies de Sant Pere d’Avinyó, gràcies a la col·laboració de la cooperativa d’iniciativa social Actua i el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

L’equip de Font de la Canya treballa per aconseguir recursos per poder realitzar una nova campanya d’excavacions arqueològiques durant el mes d’octubre de 2015. Una excavació focalitzada en el gran celler/magatzem del segle III aC descobert durant l’any 2014, patrocinada per alguna de les grans empreses del sector del vi i el cava del Penedès.

Aquests dies s'han iniciat les obres del nou camí d'accés a peu al jaciment, a càrrec de la Finca La Gramanosa i la col·laboració d'ArtCava, que facilitarà l'accés al jaciment des d'Avinyó Nou. Durant els propers mesos està previst iniciar una intervenció de consolidació d’urgència i adequació al públic al jaciment, que té com a promotors el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès. Altrament, abans de l’estiu, es presentarà el llibre Guia Arqueològica. Jaciment ibèric de la Font de la Canya: un centre de mercaderies a la Cossetània ibèrica i origen de la vinya, patrocinat per l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local