Entre els dies 5 i 31 d'agost

Excavacions arqueològiques a la Font de la Canya per ampliar el jaciment

Volen ampliar l'obertura actual per documentar els límits del jaciment, fer-ho visitable i localitzar el celler de vi més antic del Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Galeria d'imatges

Entre els dies 5 i 31 d’agost tindrà lloc la 14a campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès. Font de la Canya va ser un important centre de mercaderies de l’antiguitat, ocupat durant l’època preibèrica i ibèrica (segles VII-II aC).

Entre els objectius científics de la present campanya cal destacar l’obertura en extensió per tal de poder documentar els límits del jaciment i l’excavació d’un parell de recintes de la zona d’hàbitat, amb la intenció de localitzar el celler de vi de Font de la Canya i més antic del Penedès.

Ara per ara, desconeixem si Font de la Canya estava fortificat amb una muralla o restava obert. Amb l’obertura en extensió es podrà esclarir aquest  punt i, a més, servirà per netejar tot el jaciment i adequar-lo per a que esdevingui visitable com a punt d’interès arqueològic i cultural del municipi, de cara al mes d’octubre.

Per altra banda, la continuació de l’excavació de la zona d’hàbitat és clau per poder conèixer l’evolució diacrònica del jaciment. A més, tal i com indiquen les nombroses dades relacionades amb la vitivinicultura desenvolupada a Font de la Canya, és altament probable que, en alguna d’aquestes estances o recintes, es trobi l’espai físic on es realitzava el premsat del raïm, el celler.

Les excavacions arqueològiques realitzades anys anteriors han permès documentar un notable ventall de materials (ceràmics, metàl•lics, arqueobotànics, etc.) relacionats directament amb la pràctica de la vitivinicultura i el consum del vi.

A la fase més antiga de l’assentament (Preibèric o Primera Edat del Ferro) del segle VII aC, es documenta el conjunt més nombrós i més antic de llavors arqueològiques de Vitis vinifera ssp. vinifera en tot el nord-est peninsular. Els materials ceràmics d’importació relacionen directament la introducció de la vitivinicultura i el consum del vi al Penedès amb els contactes colonials, especialment els fenicis.

A partir de la fase d’època Ibèrica (segles VI-IIaC) augmenten els indicadors relacionats amb l’arboricultura de la vinya: podalls de ferro per al manteniment de la vinya, una base de premsa per a fer vi, cullerots de bronze per servir-lo als convidats, gots i gerres de ceràmica per veure’l, àmfores per al seu transport, etc. Tanmateix, durant aquesta fase te lloc la difusió i consolidació definitiva de la vitivinicultura al Penedès i Catalunya, abans de l’arribada dels romans al nostre territori.

Com és habitual les excavacions arqueològiques es duran a terme per un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona i per tot un seguit d’arqueòlegs i estudiants de diferents universitats tant catalanes com de fora, així com de diversos col•laboradors de la comarca.

Finalment les excavacions es podran dur a terme gràcies a la subvenció del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i la Universitat de Barcelona. Tanmateix, cal agrair el suport del propietari dels terrenys on s’ubica el jaciment, el Sr. Maurice Bottom de la Finca la Gramanosa, de la DO Penedès, d’Artcava, de VINSEUM i de Caves Avinyó.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local