FIMPT

Elisabet Raspall i Jordi Paulí graven el 'Passeig del Carme'

Es tracta de la versió d'enguany de la cançó de Pere Tàpias per al FIMPT, que se celebrarà de l'1 al 4 d'octubre

Elisabet Raspall i Jordi Paulí. Ajuntament de Vilanova

Elisabet Raspall i Jordi Paulí. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Auditori Eduard Toldrà ha estat l'escenari de la gravació del que ja s'ha convertit en l'himne del Festival Internacional de Música Popular Tradicional: la cançó "Passeig del Carme" del vilanoví Pere Tàpias.

I els escollits per fer la versió d'enguany han estat dos músics vilanovins: Elisabet Raspall i Jordi Paulí, "els dos músics més internacionals que tenim ara mateix a Vilanova i la Geltrú", ha dit el coordinador de la comissió artística del FIMPT, Josep Contreras.

Contreras ha recordat que, "després de començar aquesta tradició de versionar el ‘Passeig del Carme' fa quatre anys –primer el mateix Pere Tàpias en va fer una versió, i el van seguir Carles Dènia i després Gemma Humet-, volíem donar-li un color més vilanoví". I el resultat ha estat una versió instrumental intimista, amb la calidesa de la tenora de Paulí, i el mestratge de Raspall al piano.

Una versió doncs, que ja ha quedat enregistrada i que serveix per escalfar motors per un festival que arriba a la 35a edició i que se celebrarà de l'1 al 4 d'octubre a la nostra ciutat. El duet encetarà el FIMPT dijous 1 a les vuit del vespre al Teatre Principal, amb aquesta versió pròpia, i un concert basat en temes propis de Raspall i peces populars catalanes, que conclourà amb la participació conjunta d'un grup d'estudiants de tenora dels quals Paulí n'és professor a l'Escola i Conservatori de Música Mestre Montserrat de la nostra ciutat. Un moment idoni per gaudir de dos músics de les nostres contrades amb una brillant trajectòria professional.

El FIMPT de la 35a edició

El FIMPT, que té per eslògan "música amb segell original", vol mostrar una representació de diferents parts del món per arribar a diferents tipus de públic, i apropar-se a la gent de la ciutat amb música al carrer. I ho farà amb tres grans blocs diferenciats. El primer són les nits Fimpeteres, els concerts que es faran de nit, amb grups com Guillem Roma, Germà Negre, Nakani Kanté, Esne Beltza i Riu. Una combinació d'un grup africà, un conjunt de folk català, i tres grups – un del País Basc i dos catalans – que tenen com a instrument insígnia l'acordió. Justament l'instrument estrella del concert que dissabte 3 d'octubre oferirà Kepa Junkera, assidu al FIMPT, i que està també de celebració pels seus 35 anys damunt dels escenaris.

El segon bloc potencia els espectacles de carrer, amb dues cercaviles itinerants. La primera és la del grup Xamfrà, un projecte social del Raval de Barcelona, que amb nens de diferents llocs del món treballa per la integració social a través de les arts. L'altra compta amb el grup Xarop de Canya, de llarg recorregut en el món de les cercaviles infantils i per a tots els públics.

El tercer gran bloc del FIMPT és un espai de música catalana i el seu instrument insígnia, la gralla. A més de grups de gralles com grallers La Virolla i els Cofins de l'Arboç, i la proposta de La Vella Dixieland i Els Vernets, hi haurà una presentació d'un llibre sobre la gralla i la seva evolució. Destaca del FIMPT aquest espai de presentació de llibres, on els músics explicaran les vivències que han plasmat en un llibre, i ho mostraran en format concert, com és el cas d'Ivó Jordà i de l'acordionista Carles Belda.

De cara al públic infantil, l'objectiu és que els més petits de la casa també es familiaritzin amb el Festival. Per això l'espai Fimpetits oferirà un espai de jocs tradicionals perquè els nens puguin gaudir del joc i de la música alhora.

Tampoc cal oblidar The New Catalan Ensemble, la nova producció del FIMPT en la qual també hi participen la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, la revista Enderrock, Adep i la Generalitat de Catalunya. Una mirada sonora i rítmica que és tan experimental com pròxima alhora.

Finalment, recordar que el Firasac tornarà a formar part dels dies del festival per apropar al públic la música d'arrel i aprofundir en el coneixement d'instruments com el sac de gemecs, el flabiol o el tamborí.

Les entrades per al concert inaugural de Raspall i Paulí es poden comprar per 5 euros a la web del FIMPT, on hi ha tota la informació del festival i la venda d'entrades per als altres dos espectacles de pagament: Kepa Junkera i Sorginak dissabte 3 d'octubre, i The New Catalan Ensemble diumenge 4.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local