Enquesta d'Hàbits i Pràctiques Culturals

El consum de cinema augmenta un 4,9% i es manté com l'espectacle amb més adeptes

El perfil de major amb uns majors hàbits culturals és el d'una dona, jove i amb estudis

Cinema. Espectadors. EIX

Cinema. Espectadors. EIX

El consum de cinema entre la població espanyola ha augmentat un 4,9% en els darrers cinc anys, segons l'Enquesta d'Hàbits i Pràctiques Culturals 2014-2015 que ha fet pública aquest divendres el Ministeri de Cultura. Així, en relació a l'estudi del 2010-2011, el cinema es manté com l'espectacle amb més adeptes i ha passat del 49,1% al 54%. Les activitats culturals més freqüents per a la població és escoltar música, amb un 87,2%, un 2,8% més; seguit de la lectura, amb un 62,2% (+3,5%) i el cinema. D'altra banda, el perfil del major consumidor de cultura és el d'una dona, jove i amb estudis. L'enquesta s'ha elaborat a partir d'entrevistes a 16.000 persones de 15 anys en endavant.

Aquestes activitats són seguides en intensitat per l'assistència a espectacles en directe, que se situa en un 43,5%, destacant entre ells els concerts de música actual (24,5%), el teatre (23,2%) i el circ (7,7%). D'aquests, destaca el comportament favorable de l'assistència al teatre, que ha passat del 19% registrat al 2010/2011 al 23,2% de l'enquesta actual. També augmenta el ballet i la dansa, que passa del 6,1% al 7% o els concerts de música clàssica, que creixen del 7,7% al 8,6%.

De l'estudi, també es desprèn que el 62,2% de la població llegeix almenys un llibre l'any, xifra que representa un augment del 3,5%. Pel que fa al tipus de suport, es tripliquen els lectors que ho han a través de dispositius digitals, que passa del 6,5% al 17,7%, tot i que el paper segueix sent el format preferit, amb un 59%.

D'altra banda, les dones són el col·lectiu amb una major afició a la lectura i un 66,5% en llegeixen almenys un llibre a l'any, davant el 57,6% entre els homes (exceptuant la lectura per motius professionals i la premsa). També és major la freqüència amb què les dones acudeixen a les biblioteques, amb un 25,2%, cinc punts més que els homes. En quant a l'edat, els joves presenten una major participació en àmbits culturals, com la visita en museus, monuments, espectacles en directe i llegeixin més entre d'altres. El nivell d'estudis és la variable més determinant en la participació cultural, segons l'enquesta.

Pel que fa la música, l'adquisició de música gravada, el 9,9% dels enquestats ha fet comptes en el darrer trimestre, majoritàriament en un establiment. Es manté el percentatge (0,3%) dels qui la compren en llocs ambulants, mentre que la incidència de les descàrregues gratuïtes de música per Internet (18,3%) és similar al període 2010-2011, que va ser del 17,7%.

En quant al consum de vídeos, un 8,4% en compra, majoritàriament també en establiments. En aquest cas, disminueix els que són adquirits en llocs ambulants, que passa del 0,6% al 0,5%, i el percentatge de persones que trimestralment fa descàrregues de vídeo gratuïtes d'Internet, és del 16,1% de la població, 1,3 punts menys des del 2011.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

Cruïlles


  • Jonathan Franzen (Autor), Mireia Alegre (Traductor)

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!