Enquesta d'Hàbits i Pràctiques Culturals

El consum de cinema augmenta un 4,9% i es manté com l'espectacle amb més adeptes

El perfil de major amb uns majors hàbits culturals és el d'una dona, jove i amb estudis

ACN Madrid 25-09-2015 20:27 Lectures 2313
Cinema. Espectadors. EIX

Cinema. Espectadors. EIX

El consum de cinema entre la població espanyola ha augmentat un 4,9% en els darrers cinc anys, segons l'Enquesta d'Hàbits i Pràctiques Culturals 2014-2015 que ha fet pública aquest divendres el Ministeri de Cultura. Així, en relació a l'estudi del 2010-2011, el cinema es manté com l'espectacle amb més adeptes i ha passat del 49,1% al 54%. Les activitats culturals més freqüents per a la població és escoltar música, amb un 87,2%, un 2,8% més; seguit de la lectura, amb un 62,2% (+3,5%) i el cinema. D'altra banda, el perfil del major consumidor de cultura és el d'una dona, jove i amb estudis. L'enquesta s'ha elaborat a partir d'entrevistes a 16.000 persones de 15 anys en endavant.

Aquestes activitats són seguides en intensitat per l'assistència a espectacles en directe, que se situa en un 43,5%, destacant entre ells els concerts de música actual (24,5%), el teatre (23,2%) i el circ (7,7%). D'aquests, destaca el comportament favorable de l'assistència al teatre, que ha passat del 19% registrat al 2010/2011 al 23,2% de l'enquesta actual. També augmenta el ballet i la dansa, que passa del 6,1% al 7% o els concerts de música clàssica, que creixen del 7,7% al 8,6%.

De l'estudi, també es desprèn que el 62,2% de la població llegeix almenys un llibre l'any, xifra que representa un augment del 3,5%. Pel que fa al tipus de suport, es tripliquen els lectors que ho han a través de dispositius digitals, que passa del 6,5% al 17,7%, tot i que el paper segueix sent el format preferit, amb un 59%.

D'altra banda, les dones són el col·lectiu amb una major afició a la lectura i un 66,5% en llegeixen almenys un llibre a l'any, davant el 57,6% entre els homes (exceptuant la lectura per motius professionals i la premsa). També és major la freqüència amb què les dones acudeixen a les biblioteques, amb un 25,2%, cinc punts més que els homes. En quant a l'edat, els joves presenten una major participació en àmbits culturals, com la visita en museus, monuments, espectacles en directe i llegeixin més entre d'altres. El nivell d'estudis és la variable més determinant en la participació cultural, segons l'enquesta.

Pel que fa la música, l'adquisició de música gravada, el 9,9% dels enquestats ha fet comptes en el darrer trimestre, majoritàriament en un establiment. Es manté el percentatge (0,3%) dels qui la compren en llocs ambulants, mentre que la incidència de les descàrregues gratuïtes de música per Internet (18,3%) és similar al període 2010-2011, que va ser del 17,7%.

En quant al consum de vídeos, un 8,4% en compra, majoritàriament també en establiments. En aquest cas, disminueix els que són adquirits en llocs ambulants, que passa del 0,6% al 0,5%, i el percentatge de persones que trimestralment fa descàrregues de vídeo gratuïtes d'Internet, és del 16,1% de la població, 1,3 punts menys des del 2011.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No