Fábrica Nacional de Moneda y Timbre

Correus emet un segell commemoratiu dels 150 anys del ferrocarril de la línia Tarragona-Martorell

El segell reprodueix una fotografia de la locomotora Martorell, que es troba al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú des de l'any 1972

Locomotora de vapor de la companyia “Caminos de Hierro del Centro (CHC)”, 1-2-0, nº 4 Martorell. 1927. Lluís Miquel Tuells Moren

Locomotora de vapor de la companyia “Caminos de Hierro del Centro (CHC)”, 1-2-0, nº 4 Martorell. 1927. Lluís Miquel Tuells Moren

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El proper divendres, dia 9, la “Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT)” posarà en circulació a tot l’estat un segell de valor facial 0’90 euros commemoratiu dels 150 anys de la línia de Ferrocarril Tarragona-Martorell 1965-2015; es tracta d’un segell d’ús per a correu internacional a Europa en cartes normalitzades de fins a 20 grams i forma part de la sèrie dedicada a efemèrides. Aquesta emissió es presentarà justament aquest proper divendres dia 9 a Sant Sadurní d’Anoia en un acte a les 7 del vespre al celler de la fassina de cal Guineu, acte que comptarà amb l’assistència del subdirector general de Filatèl.lia, així com representants de l’Ajuntament de Sant Sadurní i presidents d’entitats i federacions filatèliques de Catalunya. En aquest mateix acte es posaran en circulació els anomenats sobres de primer dia del segell amb l’encuny corresponent i la localitat de Sant Sadurní d’Anoia.

El segell reprodueix una fotografia de la locomotora “Martorell” amb el n. 168 a la seva sortida dels tallers del Clot de Barcelona. Es tracta d’una de les quatre locomotores de vapor que l’any 1853, la companyia “Caminos de Hierro del Centro (CHC)”, va comprar a l’empresa Sharp & Stewart y Cº., locomotores que van començar a circular entre Barcelona i Molins de Rei i que posteriorment van allargar el seu recorregut, fins arribar a Martorell i posteriorment fins a Tarragona el 15 d’abril de 1865.

Posteriorment, l’any 1875, aquest material motor va passar a la “Compañía de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia (TBF)”, però va conservar la mateixa numeració fins que l’any 1899, la “Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA)”, va rebre dues de les quatre locomotores que inicialment havien començat a rodar l’any, 1852; aquestes van ser la n. 1 i la n. 4 que van ser renumerades amb el 167 i el 168 i aquesta última va ser modificada als tallers del Clot de Barcelona, transformant-la en locomotora- tènder. L’any 1929 la locomotora va ser present  a l’Exposició Universal de Barcelona. Amb la nacionalització del ferrocarril després de la guerra civil, tot el material mòbil va passar a la “Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE)”, i la locomotora va ser tornada a numerar amb el 120-2112. És la locomotora més antiga preservada i es troba al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú des de l'any 1972.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local