Inspirada al Penedès

Tània Juste guanya el XIX Premi Nèstor Luján amb la novel·la 'Temps de família'

L'obra narra la vida de tres generacions d'una nissaga vinícola del Penedès

Tània Juste mostrant un exemplar del XIX Premi Nèstor Luján 2015 per la novel·la 'Temps de família' . ACN

Tània Juste mostrant un exemplar del XIX Premi Nèstor Luján 2015 per la novel·la 'Temps de família' . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'escriptora Tània Juste (Barcelona, 1972) ha guanyat el XIX Premi Nèstor Luján 2015 amb la novel·la 'Temps de família'. L'obra elabora un retrat de la lluita d'homes i dones per refer unes terres devastades per la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX i que van encetar el segle XX en un món rural en plena transformació. La narració se centra en la vida de tres generacions del Giner, els seus amors clandestins, els odis fraternals i els assassinats sense resoldre, teixint una trama que es desenvolupa pels camps de vinyes del Penedès.

En la roda de premsa d'anunci del Premi Nèstor Luján 2015, Tània Juste ha explicat que buscava centrar la història amb una família "molt lligada a la terra" i parteix de Bonaventura Giner, un indià retornat de Cuba el 1898 que s’estableix a les terres de la seva infància i posa en marxa un pla per convertir l’antic mas familiar en el centre d’un veritable imperi vinícola al Penedès. "Torna de Cuba i no sap on pertany, si allà o a aquí, però l'acaba arrelant una petita parcel·la de terra", ha especificat.

Gran part dels esforços per escriure l'obra els ha centrat en la caracterització dels personatges. Per Juste, tots els seus actes no s'entenen "si no coneixes bé la personalitat de cadascun d'ells". La trama s'ordena a través de les necessitats dels personatges, és a dir, amb 'flashbacks', unes "anades i vingudes" que serveixen a l'autora per explicar les històries com "es narren a les famílies, fent un joc entre el present i el passat". "Cada acte és un símbol, cada diàleg simbolitza una relació concreta", ha asseverat.

El to de l'obra, segons la seva autora, no és conciliador perquè en una família les relacions "no són mai conciliadores del tot". "És un to final que ve a dir que la família, tot i el que pugui arribar a passar, acaba tirant endavant. Hi ha un instint de supervivència familiar", ha afirmat.

Thomas Mann i Mercè Rodoreda com a referents

La primera gran nissaga que Tània Juste reconeix que la " va sacsejar absolutament" va ser 'Buddenbrooks' de Thomas Mann, una obra que defineix com un "activador d'inspiració absolut". Així mateix, ha reconegut tenir un "lligam especial" amb totes les novel·les de Mercè Rodoreda. "'Mirall trencat' és una novel·la que m'ha fet una mica més escriptora", ha explicat.

El jurat del premi Nèstor Luján 2015 està compost per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Glòria Gasch.

El Premi Nèstor Luján de novel·la històrica, convocat per Columna Edicions, acull les novel·les originals i inèdites escrites en català basades en fets o circumstàncies històrics. La dotació del premi és de 6.000 euros.

L'objectiu del guardó és fomentar el gènere de la narrativa històrica en llengua catalana i acumula en el seu catàleg llibres com 'La rosa entre els llops' (2014), de Joaquim Molina; 'Conspiració a Tarraco' (2013), de Jordi Solé, 'Bon cop de falç' (2011), d’Andreu González i Ramon Gasch; 'La princesa de Jade', de Coia Valls; 'Rere els murs', de Núria Esponellà; i 'La venjança del bandoler', de Martí Gironell (2008), entre altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local