Patrimoni Cultural Immaterial

El món casteller celebra els seus cinc anys com a patrimoni de la humanitat

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres diu que, en aquest període, s'han augmentat un 30% les colles arribant a 97

El món casteller celebra els seus cinc anys com a patrimoni de la humanitat. ACN

El món casteller celebra els seus cinc anys com a patrimoni de la humanitat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha celebrat aquest dilluns el cinquè aniversari de la inclusió dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. Un acte que ha tingut lloc a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona. Josep Maria Cortès, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, ha destacat que després d'aquesta inclusió fa cinc anys "s'han augmentat més d'un 30% les colles que hi ha arribant a les 97, es fan més d'un 50% dels castells que es feien fa cinc anys, es fan castells molt alts i molt grans i s'aconsegueix que cada vegada es caigui menys i s'ha arribat a un 3% dels castells que cauen".

La Unesco va aprovar el reconeixement als castells el 16 de novembre de 2010, a Nairobi. D'aquesta manera culminava un procés iniciat el 2007 i desenvolupat per una comissió formada per la CCCC, el Departament de Cultura, el Centre Unesco de Catalunya i la revista 'Castells'.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha destacat que després d'aquesta inclusió fa cinc anys s'han augmentat més d'un 30% les colles que hi ha al món casteller arribant a les 97. "L'objectiu de la Coordinadora no és arribar a les 100 sinó que ho facin millor i amb més seguretat", ha recalcat.

Cortès ha anunciat en la seva intervenció que a la pròxima Assemblea de colles castelleres proposaran buscar un encaix amb altres colles del món com les del Quebec, Londres o de París i aglutinar totes les colles del món. "Buscar un encaix perquè a l'exportar els castells al món es mantingui l'essència i la seguretat que hem mantingut a casa nostra", ha explicat.

En l'acte hi ha participat Raül Romeva, diputat de Junts pel Sí al Parlament i membre dels Castellers de Sant Cugat, que ha mantingut una conversa amb la periodista Mònica Terribas. Romeva ha dit que la gran lliçó dels castells és que "les coses s'han de fer ben fetes, de manera organitzada, de manera estructurada i sumant, ja que tothom hi té un paper". Ha reconegut que el que més el va enganxar de formar part d'una colla és el seu valor "transgeneracional, transsocial i transideològic". Ha recalcat que tothom hi té un paper central "indiferentment de la seva condició física, personal o intel·lectual".

Terribas li ha preguntat si transportava els valors castellers a un projecte molt important, en referència al procés. Qüestió a la que ha respost Romeva dient que "de facto sí: l'equilibri hi és, el seny a vegades en voldríem més i el valor hi és cada dia. Si el que volem fer no ho fem amb força no ens en sortirem. Hi ha molta força col·lectiva i aquesta ens permetrà arribar al cel o on vulguem arribar".

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recalcat el fet insòlit dels castellers i ha considerat que són una metàfora del país. "És un dels fets culturals que més s'acosten, expliquen i representen aquesta estructura de desenvolupament tan particular que el país ha tingut en termes socials i polítics". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local