La Nit Canallesca 2016

El periodista Francesc-Marc Àlvaro, Gran Premi Canallesca 2016

Leonora Milà, l’Economat de Vilanova, Marc Soler, Vida Festival i Jordi Morera premiats a La Nit Canallesca 2016

La Nit Canallesca 2016. APG

La Nit Canallesca 2016. APG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

GALERIA D'IMATGES

L'Associació de Periodistes del Garraf (APG) ha celebrat aquest divendres 11 de març una nova edició dels premis de La Nit Canallesca, que reconeixen la tasca de persones i entitats de la comarca en diferents àmbits. El col.lectiu de periodistes de la comarca ha concedit el Gran Premi Canallesca al periodista vilanoví Francesc Marc Àlvaro, com a reconeixement de la seva trajectòria i de la seva tasca professional. La pianista Leonora Milà, el projecte solidari de l’Economat de Vilanova, el ciclista Marc Soler, el festival Vida i el forner Jordi Morera s’han fet amb la resta de premis de La Nit Canallesca 2016. El sopar ha reunit una cinquantena de persones al restaurant La Fitorra de Vilanova i la Geltrú i l’entrega de premis ha estat conduïda pel periodista Maiol Roger. La Nit Canallesca ha comptat amb l’actuació en directe de Xesca Fort i Maurici Grau, que van presentar el seu projecte Cançons contra la violència, becat per la Fundació SGAE.

Francesc-Marc Àlvaro (Gran Premi Canallesca)

Nascut a Vilanova i la Geltrú l’any 1967, el periodista Francesc-Marc Àlvaro actualment és columnista i editorialista del diari La Vanguardia i de les revistes Esguard i Serra d'Or; col•labora en programes de debat a l'emissora RAC1 i als canals 8TV i TV3, i dóna classes de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Recentment, Álvaro ha publicat el llibre Per què hem guanyat (2015) sobre el procés català, i és autor d'altres llibres com Entre la mentida i l’oblit. El laberint de la memòria col•lectiva (2012), Els assassins de Franco (2005) o Ara sí que toca! Jordi Pujol, el pujolisme i els successors (2003). Al llarg de la seva carrera professional ha obtingut el Premi Nacional de Periodisme, el Premi Recull, el Premi Serra i Moret i el Premi Ibàñez Escofet, entre d’altres guardons. Àlvaro creu que el periodisme “és de les poques activitats econòmiques que s'ha carregat el seu propi negoci". A la crisi econòmica i la de les noves tecnologies, que afligeixen al periodisme, Álvaro sumaria la més preocupant i que plana sobre la nostra societat, la crisi de credibilitat: "el periodisme no se salva de la sospita", assenyala. Però, considera que, històricament, el periodisme sempre ha estat en crisi i argumenta que "el periodisme explica els conflictes, està enmig dels conflictes i això, sempre és positiu".

Leonora Milà (Premi  Terra XIX)

La pianista i compositora Leonora Milà recorda que un dia, de ben petita, va alçar la tapa del piano i va començar a compondre melodies. Des d'aleshores, afirma contundent, que no ho ha deixat de fer, “ni podria”. Del que s'ha acomiadat recentment, però, és dels escenaris com a intèrpret; ho va fer el 15 d'octubre del 2015 amb un emotiu darrer concert a la sala Petit Palau del Palau de la Música Catalana, acompanyada d'una nombrosa representació del món de la música i la cultura del país.  Milà es va acomiadar del seu públic en el mateix Palau de la Música on, amb només sis anys, va interpretar obra pròpia i el concert per a piano i orquestra KV488 de W. A. Mozart, acompanyada per l’Orquestra Ciutat de Barcelona; fet li va fa rebre el qualificatiu de “nena prodigi”.

L'Economat (Premi Garraf)

Uns 120 voluntaris fan possible el funcionament d’un servei liderat per Càritas i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que enguany celebra el seu primer aniversari amb un dels principals objectius complerts: dignificar l'entrega d'aliments entre les persones sense recursos de la ciutat. Antoni Marrugat, un dels responsables del projecte, explica que encara hi ha molta feina a fer: “contravenint els polítics, diem que això augmenta. Hi ha més contractes però són més precaris i no solucionen el problema de la gent”. Unes 2.000 persones, membres de 600 famílies, acudeixen cada quinze dies a l'Economat per triar els aliments bàsics que s'hi reparteixen. Aquesta va ser una de les novetats més importants que va suposar el servei: poder escollir allò que es necessita. L'Economat garanteix 28 aliments bàsics, el doble del que cobria inicialment.

Marc Soler (Premi Photo Finish)

El ciclista Marc Soler (Vilanova i la Geltrú, 1993) ha viscut un any 2015 molt especial. Ha estat el seu debut com a professional d’alt nivell amb el Movistar Team i s’ha fet amb el Tour del Porvenir, la volta de referència per a ciclistes sub23. El podi va ser el colofó a un bon any de debut: quart en una etapa de la Volta a Catalunya, 18º a Algarve i sisè en la Klasika Primavera Amorebieta.  Bon escalador i notable contrarellotgista, el ciclista vilanoví s’ha marcat per aquesta nova temporada un objectiu clar: “seguir progressant , no baixar el nivell i no deixar de guanyar”. De fet, aquest mes de març participarà a la Volta a Catalunya, que passarà per Vilanova i la Geltrú,  fet que afegeix un valor especial a la competició per a Marc Soler: “em fa moltíssima il.lusió perquè és un dels actes on pot venir la família i els amics i perquè són les carreteres on entreno cada dia”.

VIDA Festival (Premi Talaia)

El Festival VIDA ha esdevingut, des de la seva posada en marxa l’any 2014, una de les principals cites musicals del país. Amb una prolixa programació que inclou propostes locals, nacionals i internacionals, l’esdeveniment permet gaudir de més de tres jornades continuades de concerts seleccionats sota el criteri de qualitat i autenticitat. El VIDA, a més, és renovador del panorama espanyol pel que fa a la facilitat que posa per a què els infants puguin participar del Festival –amb un espai propi i actuacions orientades al públic familiar–, així com a la sostenibilitat que proposa el seu circuit d’escenaris per recórrer amb bicicleta. El Festival també destaca per posar en valor diferents espais de Vilanova i la Geltrú, des de la Masia d’en Cabanyes fins al Molí de Mar o la zona de platja propera al port, donant així ampla projecció de la ciutat davant el seu públic.

Jordi Morera (Espigalls i Brotons)

Jordi Morera i Ransanz (Vilanova i la Geltrú, 1986) és flequer de cinquena generació de l’Espiga d’Or, fundada el 1888 per la seva rebesàvia, tot i que la tradició familiar en aquest ofici és més antiga. Des de fa uns anys, aquest jove i premiat forner s’ha convertit en un autèntic ambaixador de la cultura del pa artesà gràcies principalment a dos factors. Un, per haver sabut actualitzar els processos sense perdre de vista l’antic ofici. I l’altre, l’aposta pel trio ecologia, proximitat i sostenibilitat. Són tres oficis (forner, moliner i agricultor) i “un desgast molt gran”, admet en Jordi Morera, però també és l’aposta per un model conseqüent amb els tres pilars.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local