Consell Comarcal del Garraf

La cultura i el patrimoni centren l'esclat de la primavera a la Masia Cabanyes

La proposta inclou tallers per a infants, visites temàtiques de la mà d’especialistes i presentació de diverses publicacions, entre d’altres

La Masia d'en Cabanyes s'omple d'activitats aquesta primavera. CC Garraf

La Masia d'en Cabanyes s'omple d'activitats aquesta primavera. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dimarts es va presentar en roda de premsa la programació d’activitats de la Masia d’en Cabanyes per a aquesta primavera. Es tracta d’una programació que combina activitats consolidades, per la bona resposta per part de la ciutadania, amb noves propostes que sorgeixen de la col·laboració amb diverses entitats, col·lectius i especialistes del món de la cultura i el patrimoni. La proposta per la primavera d’enguany inclou tallers per a infants, visites temàtiques de la mà d’especialistes i presentació de diverses publicacions, entre d’altres.

El conseller de cultura, patrimoni, ocupació i esports, Xavier Grau, va presentar la programació d’activitats i va destacar que “el que intentem és mantenir aquest nivell de combinar la voluntat divulgadora dels especialistes amb la nostra capacitat d’intentar acostar el màxim de persones a la Masia perquè coneguin el llegat sobre el qual treballem”.

La programació de primavera s’inicia amb el taller per a infants “Converteix-te en un pintor romàntic”, que s’ofereix els diumenges d’abril i maig i que consisteix en una visita-taller centrada en la pintura del Romanticisme, on els infants, acompanyats de les seves famílies, podran descobrir alguns referents d’aquest moviment i observar quins són els trets característics d’aquestes pintures, per finalment convertir-se en petits pintors i elaborar el seu propi quadre.

Dissabte 23 d’abril se celebrarà la diada de Sant Jordi amb l’Homenatge a la poesia: Cabanyes i Llull. V Lectura compartida i encadenada de poemes de Manuel de Cabanyes i d’altres autors i autores. L’acte començarà a les 10h als jardins de la Masia d’en Cabanyes amb la lectura de textos sobre Manuel de Cabanyes i alguns dels seus poemes, seleccionats per l’especialista Xavier Solà de Andrés. Tot seguit, Albert Soler, membre de la comissió de l’Any Llull i professor de literatura medieval de la Universitat de Barcelona, retrà homenatge a Ramon Llull, amb la intervenció “La literatura que salva”, a través de la qual explicarà els trets més importants de la seva obra. Després es farà lectura lliure de poesia, d’autoria pròpia o d’altres autors, amb la participació de poetes i poetesses comarca i de tothom que ho desitgi. Clourà l’acte la Coral “La Veu de l’Aula”, de l’Aula Universitària de la Gent Gran, que participarà amb una interpretació musical.

Aquell mateix dia, a les 12:30h s’iniciarà l’activitat “Les Muses del Museu”, adreçada a infants de 6 a 10 anys. És una visita teatralitzada, de la mà de l’aula de teatre Tracart, basada en l’univers de Manuel de Cabanyes, que inclou jocs guiats per “muses”, on els infants descobriran les arts romàntiques. Aquesta activitat també es realitzarà els diumenges 22 i 29 de maig a les 12:30h.

Entre les novetats destaca la presentació de diverses publicacions vinculades a programes i serveis del Consell Comarcal del Garraf, com el conte “Una setmana per recordar” de Xavier Raventós, amb il·lustracions d’Eva Bolaño i editat pel Ceip i la Nansa. Aquest conte, sorgit del projecte Traca de prevenció de drogodependències, formarà part del treball de prevenció en l’àmbit de la salut, com a material de suport en l’entorn familiar, per l’abordatge de temes relacionats amb les drogues i la sexualitat. Aquest acte està programat per dijous 14 d’abril a les 18h a la sala Alexandre.

També es presentarà el llibre “La Masia d’en Cabanyes. Arquitectura i col·leccions singulars”, que recull totes les aportacions dels especialistes que van participar al cicle de visites temàtiques del 2014: Estel Adell, Blanca Giribet, Francesc Fontbona, Carmen Lara i Carles Schnabel. La presentació d’aquest llibre es farà el dissabte 30 d’abril a les 11h, coincidint amb l’inici del nou cicle de visites temàtiques que obrirà Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer, destacant el llegat artístic d’Alexandre de Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú.

La següent visita temàtica, programada per dissabte 7 de maig, anirà a càrrec de Rafel Mestre, director de l’Arxiu Comarcal del Garraf i d’Oriol Pi de Cabanyes, nét del pintor, que explicaran detalls d’algunes de  les més de 700 fotografies d’Alexandre de Cabanyes que es conserven a la Masia d’en Cabanyes i que enguany estan en procés de digitalització. Com a novetat, durant l’acte també es presentarà la pel·lícula inèdita “Homenaje a Alejandro de Cabanyes”, gravada l’any 1967 pel fotògraf vilanoví Jordi Mas, on es podran descobrir imatges d’Alexandre de Cabanyes al seu estudi.

Dissabte 18 de juny a les 12h, Francesc Miralpeix, professor d’història de l’Art Modern de la Universitat de Girona dinamitzarà la visita temàtica “La pintura i el gust col·leccionista de Josep Antoni de Cabanyes”, on farà un context de la col·lecció pictòrica de la família.

Una altra activitat especial per a aquesta primavera és el Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig. Per a aquest dia, a les 12h, està prevista la presentació  de la Guia “Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i natura” que edita el Consell Comarcal del Garraf per oferir a la ciutadania, visitants i turistes la possibilitat de conèixer els actius de la comarca.

En el marc d’aquesta celebració, dissabte 21 de maig, tots els museus de Vilanova i d’arreu obren les seves portes en “La Nit dels Museus”, una oportunitat per descobrir la Masia d’en Cabanyes i el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i per gaudir d’una vetllada amb música als jardins.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local