EN VEU ALTA PENEDÈS

El festival EVA Penedès tanca amb èxit de participació 10 dies dedicats a la paraula

9 dels 38 espectacles programats es van fer el primer cap de setmana a Sant Sadurní d’Anoia obtenint una molt bona afluència de públic

El festival EVA Penedès tanca amb èxit de participació 10 dies dedicats a la paraula. Festival EVA

El festival EVA Penedès tanca amb èxit de participació 10 dies dedicats a la paraula. Festival EVA

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Festival En Veu Alta (EVA), que va arrencar el passat 10 de Juny a Sant Sadurní d’Anoia, tanca la dotzena edició amb una molt bona valoració tant per les propostes artístiques i activitats paral•leles programades com pel que fa al públic assistent.

En aquesta edició, l’epicentre de l’EVA va ser a Sant Sadurní d’Anoia, on segons l’organització, la implicació de l’Ajuntament com l’interès del mateix públic ha estat valorat molt positivament.

Caves, cisternes, carrers, places, restaurants, capelles, esglésies, castells, carros, cementiris, patis, terrats, ... han estat els escenaris on han transcorregut els espectacles i que han permès al públic descobrir nous racons insòlits i desconeguts del Penedès.

Amb el 69% de les activitats gratuïtes, el festival ha ofert 16 espectacles per públic adult, 12 de familiars o per a tots els públics, 2 cursos de formació de lectura en veu alta i 8 sessions de lectures vinculades amb el projecte de voluntariat EVA354.

L’assortit dels espectacles ha estat divers, amb estils que van des de la cobla, a lectures dramatitzades, narracions acompanyades d’ombres, llums i música, o bé dibuixos entre copes de vi, cançons medievals, melodies tradicionals i contes de tots els temps, entre d’altres.

El Festival el va inaugurar la Cobla Catalana dels Sons Essencials que amb 10 músics a l’escenari i la veu de l’Heura  Gaya van oferir un bon inici de festa, alhora que presentaven el seu nou disc “L’Aloja”.  En aquest mateix municipi es van obrir les portes del cementiri per fer-hi entrar i passejar les veus de la Mònica Torra, Pablo Albo, Arnau Vilardebó i Dalí M. Blanch, amb els seus titelles de pa, acompanyats dels violins de les Escarteen Sisters i de les instal•lacions artístiques d’Alonso Castellanos i Manel Atserà.

L’espectacle “Ca la Gost” va rebre, a les Caves Jaume Giró i Giró,  l’afluència d’amics, familiars i públic de l’EVA, desitjós de recordar l’obra de la desapareguda Mercè Gost, artista i referent del teatre d’ombres a Catalunya. Les actrius Anna Güell i Daniela Feixas van omplir la Capella de l’Índex amb l’espectacle “Ausencias” i José Manuel Garzón ens va llegir “Palabras de Miguel”, un emotiu homenatge al poeta Miguel Hernández. En un terrat de Vilafranca, l’actor Martí Peraferrer ens va oferir la lectura dramatitzada del poema més ambiciós de Jacint Verdaguer: Canigó i l’artista Joma Rius va conduir els assistents per un recorregut per l’Odissea d’Homer, narrat i dibuixat entre copes de vi, al Vinseum (Museu del Vi de Vilafranca). L’humorista i narrador Felix Albo va presentar els seus espectacles vitals i alhora tendres “Faros”, acompanyat dels platets gastronòmics del taller “Va de Cuina” a Vilafranca  i “Yayerias” a Sant Pere de Riudebitlles.

A Avinyonet del Penedès el públic va descobrir o recordar amb “Tot esperant l’Amades” rondalles, dites, embarbussaments i d’altres elements del folklore català narrats per  l’actriu i narradora Jordina Biosca. En motiu del 100 anys del seu naixement, Rohld Dahl també va ser present al festival en dues apassionants propostes: “Fes-li el salt amb Roald Dahal” amb Mònica Torra i “La meravellosa medicina d’en Jordi” amb Jordina Biosca.

Tres joies arquitectòniques del Penedès van servir d’escenari de l’EVA: El Castell medieval de Sant Martí Sarroca amb “Ramon Llull, l’amor foll” del Grup LAI, que basat en un recull de textos del “Llibre de les besties” i acompanyat del vall de Roser Rubió va voler retre-li homenatge en el seu 700 aniversari de la seva mort i “Les llegendes de Jaume I” un espectacle familiar narrat per Assumpta Mercader.

Especialment emocionant pel públic assistent va ser l’espectacle de Marius Serra al Conjunt Monumental d’Olèrdola. Amb les vistes del Penedès als seus peus, l’autor va narrar “Quiet” el llibre que ha dedicat al seu fill Llullu i que ens parla de la convivència i la vida al seu costat abans de la seva mort. Les Krregades de Romanços van omplir l’església romànica de Sant Pere de Riudebitlles amb les seves melodies tradicionals acompanyades d’instruments de percussió de mà.

Els espectacles familiars que van contribuir a dibuixar somriures a les cares de petits i grans van ser el “Carro de Contes” de la Diana Kerbelis, “El Mestre Ramón i la màquina de pensar” de Bernat Soler, l’Engruna teatre amb “El Perquè de les coses” i la Guilla teatre amb “Una carretada de contes”.

Altres espectacles que han acompanyat al públic al llarg d’aquests 10 dies han estat el “Cuentos poco edificantes” de l’humorista i narrador Pablo Albo, “Reneixer” del Teatro de los Sentidos, Els matinals de dibuix domèstic “En veu baixa” i l’homenatge a Frida Khalo “¡VIVA la Vida!” de Martha Escudero a Gelida, amb excepcionals panoràmiques de Montserrat a tocar de l’escenari.

Un any més el Festival ha volgut destacar  les lectures en veu alta dins les arts escèniques i com a eina social de voluntariat. Enguany les formacions de Lectures En Veu Alta, emmarcades dins del projecte EVA354, han anat a càrrec de l’actor Martí Peraferrer i de l’actriu penedesenca Mia Esteve que van mostrar al assistents  com aprendre i millorar la lectura mentre un es sent i és escoltat.

Amb l’objectiu d’aproximar la narrativa oral a tothom, el Festival va organitzar 8 sessions de lectures en veu alta a residències d’avis, escoles i centres sociosanitaris del Penedès de la mà del voluntariat EVA354.

La poma és el símbol del L’EVA i un cop més pomeres i cistells a vessar han engalanat carrers, places i espais escènics dels pobles per tal que el públic pugui assaborir-les abans, durant i després de l’espectacle. Per aquest motiu la imatge de l’EVA 2016, creat per l’estudi gràfic Ladyssenyadora, ha jugat amb la poma de Magritte, un dels objectes quotidians de l’artista del moviment surrealista.

El Festival En Veu Alta va néixer el 2005 al Penedès, el 2009 a Pradell de la Teixeta (Priorat) i enguany ha celebrat la seva primera edició a Gurb (Osona) esdevenint, any rere any, la major mostra d’espectacles basats en la narració i la tradició oral contemporània organitzada en terres catalanes.

Gràcies a l’ interès creixent per la narració, a la implicació dels municipis i empreses privades vinculades a la cultura, a l’aposta per la proximitat i territorialitat... l’EVA ha aconseguit, edició rere edició, el reconeixement com a esdeveniment de referència en la cultura popular del nostre país.

El Festival EVA 2016 ha estat organitzat per l’Associació Artística Triskel, amb el suport de La Caixa, l’Ajuntament de Sant Sadurní, Diputació de Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, Ajuntament d’ Avinyonet del Penedès, Ajuntament de Sant Martí Sarroca, Adjuntament d’Olèrdola, Ajuntament de Torrelavit, Ajuntament de Santa Margarita i els Monjos, Ajuntament de Gelida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local