Festa Major 2016

L'Ajuntament de Vilanova demana "respecte" a les entitats davant un possible boicot a la festa major

El conflicte del Tingladu ha motivat una crida d'algunes entitats a no participar en el Vot del Poble

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú acaba de fer públic un comunicat dirigit a les entitats arran del possible boicot que es farà a la festa major com a mesura de protesta per la prohibició de fer el Tingladu a la plaça de les Neus. El conflicte del Tingladu ha motivat que algunes entitats estiguin fent una crida a no participar en el Vot del Poble, un dels actes més emblemàtics de la festa major de Vilanova i que precisament té com a escenari la plaça de les Neus.

El comunicat municipal detalla que "la crida d'algunes entitats a no participar en el Vot del Poble com a conseqüència del desacord entre l'Ajuntament i Can Pistraus ens afecta i ens entristeix profundament, perquè ens sembla una manca de respecte al treball de les entitats i en especial al dels Pabordes i de les persones i col•lectius que participen en la Festa Major". En aquest sentit, l'Ajuntament recorda que "davant de la declaració de les entitats de no prendre part al Vot del poble, i considerant que aquest boicot a un dels actes tradicionals de la Festa Major vinculant-lo a la celebració en unes condicions determinades d'El Tingladu, podria ser l'inici de la pèrdua de la Festa com a patrimoni de tota la ciutadania, volem fer arribar a tots els col•lectius de la ciutat la nostra preocupació al voltant de la necessitat de respectar la pluralitat i la diversitat d'interessos i pensaments. Volem demanar a tothom respecte a la festa tal com l'hem concebut entre tots i totes i voluntat de col•laboració, participació i resolució de les diferències mitjançant el diàleg". 

En el comunicat, el consistori reitera que "per a l'Ajuntament les entitats són una riquesa, un tret identitari i una part importantíssima de l'activitat social, cultural, lúdica, esportiva, participativa i econòmica de la ciutat", recorda que "l'Ajuntament destina una part dels seus recursos a donar suport a aquestes entitats, treballar conjuntament amb elles i fomentar la seva activitat" i destaca que "la Festa Major és una activitat organitzada conjuntament amb les entitats de la ciutat, especialment amb els Pabordes, i que aquest és un treball continuat al llarg de l'any reflex d'una societat plural i diversa".

Pel que fa al conflicte del Tingladu, el comunicat argumenta que "el conflicte amb Can Pistraus va arribar en el moment que l'Ajuntament va posar sobre de la taula la necessitat de disposar d'un informe acústic previ a la celebració del festival certificant que les emissions sonores no superarien els 85 decibels en la façana més exposada de la plaça de les Neus durant la celebració dels concerts. És en aquest punt, en la xifra dels 85 decibels, on els assessors jurídics i tècnics municipals i els de Can Pistraus discrepen. L'Ajuntament creu que per garantir la pervivència d'El Tingladu i per evitar entrar en un procés de judicialització del festival cal garantir al màxim el compliment de la normativa. Paral•lelament a la discussió sobre els límits màxims de so permesos, l'ajuntament ha proposat a l'organització del festival buscar una nova ubicació parcial o total d'El Tingladu. Aquesta proposta ha estat rebutjada i com a resposta ens hem trobat un seguit d'accions de protesta acusant-nos de voler silenciar la cultura. Això no és cert. Reiterem el nostre interès i la nostra voluntat perquè es dugui a terme El Tingladu i totes les activitats culturals, festives i lúdiques que donen identitat a una ciutat com la nostra. I el Vot del poble també". 

 

Comunicat municipal íntegre 

Davant de les reaccions i les mobilitzacions a Vilanova i la Geltrú els darrers dies fruit del conflicte per la celebració de l'edició d'enguany d'El Tingladu, des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú volem posar de manifest que:

Per l'Ajuntament les entitats són una riquesa, un tret identitari i una part importantíssima de l'activitat social, cultural, lúdica, esportiva, participativa i econòmica de la ciutat.

Que l'Ajuntament destina una part dels seus recursos a donar suport a aquestes entitats, treballa conjuntament amb elles i fomenta la seva activitat.

Que la Festa Major és una activitat organitzada conjuntament amb les entitats de la ciutat, especialment amb els Pabordes, i que aquest és un treball continuat al llarg de l'any reflex d'una societat plural i diversa.

Que la crida d'algunes entitats a no participar en el Vot del Poble dins del programa d'actes de la Festa Major com a conseqüència del desacord entre l'Ajuntament i Can Pistraus per la celebració d'El Tingladu ens afecta i ens entristeix profundament, perquè ens sembla una manca de respecte al treball de les entitats i en especial al dels Pabordes i de les persones i col•lectius que participen en la Festa Major.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha manifestat reiteradament la voluntat que es duguin a terme tant El Tingladu com altres esdeveniments musicals com el Nowa Reggae, afectats per normatives, resolucions judicials i advertiments sobre els nivells d'emissió de so. Estem treballant buscant alternatives, solucions, opcions, possibilitats... no hem llençat mai la tovallola, no hem donat en cap moment la batalla per perduda, MAI. Per l'Ajuntament les converses continuen obertes.
El conflicte amb Can Pistraus va arribar en el moment que l'Ajuntament va posar sobre de la taula la necessitat de disposar d'un informe acústic previ a la celebració del festival certificant que les emissions sonores no superarien els 85 decibels en la façana més exposada de la plaça de les Neus durant la celebració dels concerts.
És en aquest punt, en la xifra dels 85 decibels, on els assessors jurídics i tècnics municipals i els de Can Pistraus discrepen. L'Ajuntament creu que per garantir la pervivència d'El Tingladu i per evitar entrar en un procés de judicialització del festival cal garantir al màxim el compliment de la normativa. És per això que aquesta mateixa setmana s'asseuran en una taula representants legals municipals, del festival i els representants polítics del municipi.
Paral•lelament a la discussió sobre els límits màxims de so permesos, l'ajuntament ha proposat a l'organització del festival buscar una nova ubicació parcial o total d'El Tingladu. Aquesta proposta ha estat rebutjada i com a resposta ens hem trobat un seguit d'accions de protesta acusant-nos de voler silenciar la cultura.
Això no és cert. Reiterem el nostre interès i la nostra voluntat perquè es dugui a terme El Tingladu i totes les activitats culturals, festives i lúdiques que donen identitat a una ciutat com la nostra. I el Vot del poble també.
Davant de la declaració de les entitats de no prendre part al Vot del poble, i considerant que aquest boicot a un dels actes tradicionals de la Festa Major vinculant-lo a la celebració en unes condicions determinades d'El Tingladu, podria ser l'inici de la pèrdua de la Festa com a patrimoni de tota la ciutadania, volem fer arribar a tots els col•lectius de la ciutat la nostra preocupació al voltant de la necessitat de respectar la pluralitat i la diversitat d'interessos i pensaments. Volem demanar a tothom respecte a la festa tal com l'hem concebut entre tots i totes i voluntat de col•laboració, participació i resolució de les diferències mitjançant el diàleg. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local