Onzena edició

Arrenca el Nowa Reggae amb un format més gran, un cop superada la sentència del TSJC

Els organitzadors volen demostrar que el festival segueix tenint molta vida

Primera jornada del Nowa Reggae 2016. ACN

Primera jornada del Nowa Reggae 2016. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'onzena edició del Nowa Reggae ha obert portes aquest divendres al vespre estrenant ubicació al parc de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, després que una sentència del TSJC desencadenés el tancament de l'històric recinte del Molí de Mar per les molèsties provocades a uns veïns. El nou espai és tres vegades més gran que l'anterior i ha dut el festival a estrenar nou format més gran: ha ampliat el nombre d'escenaris i propostes, i espera també més espectadors que en edicions anteriors. El portaveu de l'organització, Jordi Conejero, ha assegurat que els canvis "han estat una manera de rebatre el cop judicial i demostren que el Nowa Reggae segueix tenint molta vida". Keith & Tex, Max Romeo i Bitty McLen són els caps de cartell d'un festival que s'allargarà fins demà i que acollirà una trentena d'artistes, bandes i DJs.

El Nowa Reggae ocupa aquest any un espai d'11.000 metres quadrats al Parc de Ribes Roges, fet que els ha obligat a reformular el festival, fent "un esforç econòmic i organitzatiu", ha explicat Jordi Conejero. La reubicació a Ribes Roges autoritzada el passat mes d'abril ha comportat delimitar l'espai expressament per a l'ocasió –el parc és habitualment obert- però també ha permès ampliar les propostes musicals. Per tot plegat, la inversió s'ha duplicat respecte l'any passat, superant els 100.000 euros.

Un cop redissenyat el festival arran de la sentència del TSJC, Jordi Conejero afirma que l'organització "està contenta" del nou format. "Feia més de dos anys que ens havíem plantejat fer un pas endavant, que comportava sortir del Molí de Mar, però no ens imaginàvem que seria aquest any i d'aquesta manera", ha assegurat Conejero, afegint que ara es poden plantejar créixer "i veure quins límits té el Nowa Reggae". "La dita diu que, quan es tanca una porta, s'obre una finestra", ha conclòs.

Una programació més àmplia

Si fins ara el Nowa Reggae al Molí de Mar havia comptat amb dos escenaris, aquesta vegada s'ofereixen concerts a quatre espais diferents, més un cinquè escenari que queda fora del recinte. Entre els artistes, hi destaquen grups de renom dins el gènere musical, com el duet jamaicà Keith & Tex, que visiten l'estat espanyol per primera vegada. Una altra de les llegendes serà Max Romeo, mentre que també actuaran el jove Bitty Mclean i aquest divendres passarà per un dels escenaris la jamaicana Etana.

El cartell també reuneix bandes catalanes, com Dr Calypso, Mocambo i Bugies, mentre que s'han previst nous espais que mai abans s'havien ofert al Molí de Mar. Per exemple, el festival estrena una zona adreçada als nens: 'Jamaikids', amb la qual l'organització vol que la canalla conegui els orígens de la música jamaicana i hi oferirà també tallers de circ.

Amb el canvi de format, els organitzadors del Nowa Reggae preveuen atraure més públic. De fet, l'espai de Ribes Roges permet arribar als 2.000 espectadors -500 més que abans-. Jordi Conejero ha admès que el ressò provocat per la sentència del TSJC ha estat un impuls mediàtic que ha millorat la venda d'entrades respecte els altres anys. Tot i que la majoria d'assistents s'apropen al festival amb abonament o entrada anticipada, aquest divendres encara queden passis a la venda.

Sentència a favor del descans dels veïns

L'arran del canvi de lloc del Nowa Reggae neix el passat mes de març, quan una sentència del TSJC va donar la raó a uns veïns del recinte del Molí de Mar que l'any 2013 havien denunciat l'Ajuntament per haver concedit la llicència al festival, considerant que els concerts excedien els límits d'emissió de decibels i assegurant que això els impedia descansar. La resolució judicial va agafar els organitzadors del Nowa Reggae a contrapeu, a poques setmanes d'anunciar el cartell d'aquest any.

La situació va comportar que el govern municipal decidís tancar el Molí de Mar com a recinte per celebrar-hi concerts, mentre la regidora de Cultura va qüestionar la continuïtat dels festivals de música a la ciutat, degut a les limitacions acústiques. El cas judicial vers el Nowa Reggae va obrir un debat més enllà de Vilanova, que va dur la Generalitat a comprometre's a fer les modificacions legals pertinents per preservar els festivals de música arreu de Catalunya.

Tot i la incertesa, el passat mes d'abril, el govern de Vilanova i els organitzadors del Nowa Reggae van arribar a una entesa per reubicar el festival en un nou indret on es reduís l'impacte acústic als veïns més propers, de manera que es va consensuar el trasllat al parc de Ribes Roges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local